Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Υπερψηφίστηκε ο μειωμένος προϋπολογισμός της Βουλής...


Από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το κόμμα ΛΑ.Ο.Σ υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2010, που προβλέπει μετά από 34 χρόνια μείωση κατά 1,75% των δαπανών συγκριτικά με τον τρέχοντα προϋπολογισμό.



Ο νέος προϋπολογισμός της Βουλής, που καταψήφισε το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε λευκό, προβλέπει δαπάνες 218 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 221,9 του τρέχοντος προϋπολογισμού, που αντιπροσωπεύουν το τέσσερα τοις χιλίοις του κρατικού προϋπολογισμού.
«Για μία πολύ καλή δημοσιονομική περίοδο, στην οποία η Βουλή θα πρέπει να δώσει το παράδειγμα του νοικοκυρέματος και της διαφάνειας», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

Παράλληλα, στάθηκε αρκετά στις άδικες επιθέσεις, όπως τις χαρακτήρισε, που δέχονται ο κοινοβουλευτισμός και οι βουλευτές, αναφερόμενος στις πραγματικές του αποδοχές που ανέρχονται στις 7.000 ευρώ.

«Δεν δίνουν οι αποδοχές αυτές τη δυνατότητα πλουτισμού μέσα από τη συναρπαστική περιπέτεια της πολιτικής», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμού του «πόθεν έσχες», με δημοσιοποίησή του στο διαδίκτυο, ενώ επανέλαβε και τη δέσμευσή του για προσλήψεις μονίμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ και εξομοίωσης του καθεστώτος των μετακλητών με αυτών του Δημοσίου.

Στις δικές του προσπάθειες «συνετής διαχείρισης και αναβάθμισης της Βουλής και του έργου της» αναφέρθηκε ο τέως πρόεδρος του σώματος, Δημήτρης Σιούφας, σημειώνοντας πως ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2010, όπως και οι προηγούμενοι, κινείται στο γενικότερο κλίμα της δημοσιονομικής συγκυρίας.

Ιδιαίτερα οξύς κατά όλων αυτών που λοιδορούν τους πολιτικούς και τον κοινοβουλευτισμό, υπήρξε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, κρίνοντας πως το ίδιο το κοινοβούλιο, ως το μοναδικό φόρουμ ελεύθερης έκφρασης, θα πρέπει «να αναλάβει να απαντά σε αυτά τα φαινόμενα απόπειρας επιβολής ενός καθεστώτος που επιχειρεί να απαξιώσει τη Βουλή».

Η βουλευτική αποζημίωση, όπως υπολόγισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Μακρυπίδης, πρόκειται να αυξηθεί κατά 1,5%, δηλαδή κατά 50 ευρώ το μήνα.

Την εξαγγελία για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ χαιρέτισε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, υπερψηφίζοντας παράλληλα ως συνετό τον νέο προϋπολογισμό.

Αρνητική ψήφο έδωσε το ΚΚΕ, καθώς, όπως ανέφερε ο αγορητής Αντώνης Σκυλλάκος, θα έπρεπε να μειωθούν οι αποδοχές των βουλευτών.

Θετικός δήλωσε ο Βαΐτσης Αποστολάτος του ΛΑ.Ο.Σ, ενώ λευκή ψήφο έδωσε ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκφράζοντας απορία για τη μεγάλη αύξηση (κατά 34%) των μετακλητών, τα δύο τελευταία χρόνια, και άνω του 20% των προσληφθέντων με σχέση αορίστου χρόνου.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες