Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Η Ινδία ισχυρίζεται ότι αυτή και όχι η Ελλάδα ήταν η κοιτίδα της επιστήμης...


Η αρχαία Ελλάδα αναγνωρίζεται, εδώ και αιώνες, από όλο ουσιαστικά τον κόσμο ως η γενέτειρα της επιστήμης, αλλά τώρα η Ινδία, πάντα περήφανη για τον δικό της πανάρχαιο πολιτισμό, ισχυρίζεται ότι στην πραγματικότητα εκείνη υπήρξε το λίκνο της επιστημονικής αναζήτησης, πολύ πριν η επιστημονική σκέψη εμφανιστεί στις ακτές του Αιγαίου. Μια νέα έκθεση που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Επιστήμης στο Δελχί, σύμφωνα με τους "Τάιμς του Λονδίνου", έρχεται να αναδείξει αυτή τη νέα αντίληψη.


"Οι φοιτητές σε όλο τον κόσμο μαθαίνουν μόνο την ιστορία των δυτικών επιστημών. Υπάρχει μια διαδεδομένη αντίληψη ότι η επιστήμη ξεκίνησε στην Ελλάδα. Θέλουμε να το διορθώσουμε αυτό και να κάνουμε ευρύτερα γνωστές τις προόδους στην Ινδία ήδη πριν από 5.000 χρόνια", όπως ανέφερε ο διευθυντής του Κέντρου Ν. Άιερ, ο οποίος τόνισε ότι ακόμα και οι συμπατριώτες του Ινδοί έχουν εσφαλμένη εικόνα των πραγμάτων, επειδή το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα της Ινδίας δημιουργήθηκε από τους Βρετανούς και αυτοί είχαν γαλουχηθεί με την πεποίθηση ότι η επιστήμη ξεκίνησε με τον Αρχιμήδη, τον Αριστοτέλη και τους άλλους έλληνες φιλοσόφους και επιστήμονες.

Η έκθεση, η μεγαλύτερη του είδους της στην Ινδία, υποστηρίζει ότι η ατομική θεωρία, τα μαθηματικά, η βιολογία, η κοσμική εξέλιξη κ.α. γεννήθηκαν στην ινδική υπο-ήπειρο. Μεταξύ άλλων, στόχος των διοργανωτών της έκθεσης είναι να εμφυσήσουν ένα πνεύμα "επιστημονικού εθνικισμού" στους Ινδούς, ιδιαίτερα στις συνεχώς διευρυνόμενες μεσαίες τάξεις.

Ανάμεσα σε άλλα εκθέματα, στην έκθεση παρουσιάζεται το έργο του Σουσρούτα, ο οποίος έζησε περίπου το 600 π.Χ. και πραγματοποιούσε "εξελιγμένες χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης μύτης", πιθανώς σε καταδίκους, των οποίων οι μύτες είχαν αποκοπεί για τιμωρία. Οι επεμβάσεις γίνονταν με τη βοήθεια κρασιού ως πρωτόγονου αναισθητικού. Ο Σουσρούτα υπήρξε, κατά τους Ινδούς, ο πρώτος "πλαστικός χειρούργος" στον κόσμο, 150 τουλάχιστον χρόνια πριν δράσει ο "πατέρας" της ιατρικής, ο Ιπποκράτης.

Στην έκθεση επίσης παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, οι πρόοδοι στην κατεργασία των μετάλλων από το 800 μ.Χ., οι εξελίξεις στην αστρονομία μεταξύ του 400 μ.Χ. και του 1.000 μ.Χ. και οι εξελιγμένες τεχνικές πολλαπλών γεωργικών καλλιεργειών από το 2500 π.Χ.

Η ινδική κυβέρνηση, σύμφωνα με τους "Τάιμς" έχει δώσει εντολή στο Εθνικό Κέντρο Επιστήμης να δημιουργήσει μια επιτροπή ειδικών, που θα γράψουν επιστημονικές εργασίες, στις οποίες θα στοιχειοθετούν τους ινδικούς ισχυρισμούς ότι πολλοί τομείς της επιστήμης έχουν τις ρίζες τους στην Ινδία. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα μαθηματικά και το δεκαδικό σύστημα και ειδικότερα η έννοια του "μηδενός", καθώς η πρώτη γνωστή χρήση του συμβόλου για το μηδέν εμφανίζεται σε μια λίθινη επιγραφή που βρέθηκε στη βόρεια Ινδία και χρονολογείται από το 876 μ.Χ.

Οι Ινδοί επιστήμονες ανταποκρίθηκαν με ικανοποίηση στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, από την άλλη όμως εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι με τον τρόπο αυτό -δηλαδή μέσω της σύγκρισης με το ένδοξο παρελθόν της χώρας- ίσως αναδειχτεί πόσο ανησυχητικά χαμηλό είναι το επίπεδο καινοτομίας στην σύγχρονη ινδική επιστήμη. "Είναι λυπηρό, αλλά δεν υπάρχει κανένας Ινδός Αϊνστάιν ή Νεύτων. Η Ινδία είχε αναπτυχθεί φανταστικά στην αρχαιότητα, αλλά κατά την τελευταία χιλιετία έχουμε μείνει πίσω", δήλωσε ο δρ Κανκάν Μπατατσάρια, διευθυντής της Ινδικής Ένωσης για την Καλλιέργεια της Επιστήμης.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες