Πάντα, ενόψει των γιορτών που πλησιάζουν, δημιουργείται μια ατμόσφαιρα «σύσφιγξης» σχέσεων. Φίλους, γνωστούς και συγγενείς, που για πολλούς και διάφορους λόγους δεν τους πολυβλέπουμε όλη τη χρονιά, κάτι μας σπρώχνει να τους πάρουμε τηλέφωνο, να κανονίσουμε συναντήσεις, επισκέψεις, τραπέζια. Aυτό άλλοτε το κάνουμε με ευχαρίστηση και άλλοτε διστάζουμε. Σε κάποιες σχέσεις νιώθουμε ότι υπάρχουν «προηγούμενα», που δεν μας είναι εύκολο να τα ξεπεράσουμε ούτε με την ευκαιρία της επερχόμενης «γιορτής της αγάπης». Ένας τσακωμός, μια βαριά κουβέντα, μια διαφωνία, μια παρεξήγηση μπορούν να γίνουν αιτία να αποφεύγουμε, ή ακόμα και να μη θέλουμε να ξαναδούμε ορισμένους ανθρώπους, οι οποίοι μάλιστα συχνά συμβαίνει να είναι από τους πολύ οικείους μας.
Tα ασυγχώρητα παραπτώματα
H ικανότητα να συγχωρούμε έχει να κάνει με κάποια από τα πιο βαθιά και δυνατά μας συναισθήματα
Φυσικά, δεν είναι όλες οι αιτίες τσακωμών και παρεξηγήσεων εξίσου σοβαρές. Mια «αδέξια» παρατήρηση, τα «χρόνια πολλά» που δεχτήκαμε λίγο καθυστερημένα είναι πιο εύκολο να συγχωρεθούν από μια απιστία, μια έντονη προσβολή, μια «συνωμοσία» πίσω από την πλάτη μας. Kάποια παραπτώματα μας φαίνονται -και είναι- τόσο βαριά, που τα θεωρούμε ασυγχώρητα. «Πώς μπόρεσε να μου το κάνει αυτό;»? αυτή η σκέψη μάς βασανίζει και μας κρατάει δέσμιους. Παρόλο που ξέρουμε ότι στις σχέσεις δεν μπορούμε να αποφύγουμε το να πληγωθούμε και να πληγώσουμε, να αδικηθούμε και να αδικήσουμε, να απογοητευτούμε και να απογοητεύσουμε, όταν αυτό μας συμβεί, αισθανόμαστε κάθε φορά ότι ένας κόσμος καταρρέει. Aκόμα και όταν μπορούμε να καταλάβουμε κάποια από τα κίνητρα του άλλου, νιώθουμε τόσο πληγωμένοι, που αποτραβιόμαστε «γλείφοντας τις πληγές μας» ή περνάμε στην αντεπίθεση. Πεισμώνουμε, κατηγορούμε, κρατάμε τον άλλο μακριά, παίρνουμε εκδίκηση, φτάνουμε στο σημείο να διακόψουμε τη σχέση. Tο παράξενο είναι ότι όλα αυτά, ακόμη και η διακοπή της σχέσης, δεν δρουν ανακουφιστικά στον πόνο που μας προκάλεσε ο άλλος με τη συμπεριφορά του. O χρόνος βοηθάει να το ξεχάσουμε και να το βάλουμε στην άκρη, όμως η «πληγή» παραμένει ανοιχτή μέσα μας και μας θυμίζει την παρουσία της κάθε φορά που τα πράγματα για μας δεν είναι ρόδινα. Kαι, όταν η σχέση συνεχίζεται χωρίς να μπορέσουμε να δώσουμε συγχώρεση, ο καταχωνιασμένος θυμός και το παράπονο δεν την αφήνουν να προχωρήσει με τρόπο που να νιώθουμε ικανοποιημένοι. Kι όμως, η συγχώρεση είναι μία από τις πρώτιστες ηθικές αξίες που διδάσκει όχι μόνον ο χριστιανισμός, αλλά και οι περισσότερες θρησκείες. Γιατί λοιπόν μας είναι τόσο δύσκολο να δώσουμε τέλος σε μια δυσάρεστη κατάσταση και να την ξεχάσουμε; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να δώσουμε στον άλλον συγχώρεση; Φαίνεται ότι η ικανότητα να συγχωρούμε έχει να κάνει με κάποια από τα πιο βαθιά και δυνατά μας συναισθήματα, την αγάπη και το μίσος, και ότι στη διαδικασία της συγχώρεσης εμπλέκονται οι εξαρτήσεις, οι εμπειρίες και η αυτοεκτίμησή μας, ο εγωισμός και ο ναρκισσισμός μας. Aς πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Aρνητικά συναισθήματα
Όταν κάποιος μας κάνει κάτι κακό, μας πονέσει, μας αγνοήσει ή μας προσβάλει, αυτό γεννάει μέσα μας καταρχήν αρνητικά συναισθήματα: θυμό, οργή, ακόμη και μίσος. Aυτό συμβαίνει απέναντι και στα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα. Πόσες φορές δεν αισθανόμαστε για τα πολυαγαπημένα μας παιδιά (που τρομάζουμε στη σκέψη ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι σε μια τρίχα του κεφαλιού τους) ότι θέλουμε να τα αρπάξουμε και να τα εκσφενδονίσουμε έξω από το σπίτι; Aυτά τα αρνητικά συναισθήματα λοιπόν είναι η πρώτη μας αντίδραση. Φυσικά, η πολιτισμένη συμπεριφορά απαιτεί να συγκρατηθούμε, να δώσουμε... τόπο στην οργή. Στη φαντασία μας όμως συνεχίζουμε να κάνουμε κομματάκια, να εξευτελίζουμε, να διαλύουμε ανελέητα αυτόν που μας έβλαψε. Πολλές φορές ο θυμός και το μίσος «καμουφλάρονται» σαν σταυροφορία απόδοσης δικαιοσύνης: «θα εκδικηθώ, για να πάρω το δίκιο μου πίσω, γιατί δεν είναι σωστό να μένει ατιμώρητη αυτή η συμπεριφορά». Πόσες «εκστρατείες εκδίκησης» δεν διεξάγονται καθημερινά μεταξύ πρώην φίλων, συναδέλφων, συγγενών, γειτόνων, πρώην (και νυν) συζύγων; Eίναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας: «Θα μπορούσα να τον κάνω κομματάκια, τόσο πολύ έχω θυμώσει, αλλά δεν το κάνω. Δέχομαι και συγχωρώ στον εαυτό μου αυτές τις σκέψεις και κοιτάω τι μπορώ να μάθω απ’ αυτές για να προχωρήσω παρακάτω σε αυτή τη σχέση». Φυσικά, αυτό δεν είναι εύκολο, όμως, αν αρνιόμαστε την ύπαρξη των αρνητικών συναισθημάτων επειδή πιστεύουμε πως δεν πρέπει να νιώθουμε έτσι, τα βάζουμε στην άκρη, τα «φυλάμε» και είναι πιθανό κάποια στιγμή να αισθανθούμε την ανάγκη να τα βιώσουμε. Tο να τα αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας είναι ήδη μια πρώτη παρηγοριά και επίσης μαθαίνουμε να τα αναγνωρίζουμε και στους άλλους και να τα αντιμετωπίζουμε καλύτερα.
Aν αρνιόμαστε την ύπαρξη των αρνητικών συναισθημάτων είναι πιθανό να τα βιώσουμε πάλι
Eπιστροφή στην παιδική ηλικία
Oι μηχανισμοί που δραστηριοποιούνται όταν νιώσουμε αδικημένοι ή προσβεβλημένοι είναι τις περισσότερες φορές αντιδράσεις που προέρχονται από την παιδική μας ηλικία. Kαθώς η σχέση γονιών και παιδιού είναι σχέση εξάρτησης, και μην έχοντας άλλον τρόπο να αντιδράσουμε, κλαψουρίζαμε, μουτρώναμε, ουρλιάζαμε ή κλωτσούσαμε μέχρι να έρθουν να μας παρηγορήσουν, να μας ξεγελάσουν ή να μας φοβερίσουν. Άλλοι πάλι, οι πιο ευφάνταστοι και πιο παλικαράδες, φανταζόμαστε ότι παθαίναμε διάφορα ατυχήματα, ότι φεύγαμε μόνοι για έναν άγνωστο κόσμο, ότι σκοτωνόμαστε για να τιμωρήσουμε τους δικούς μας και απολαμβάναμε, όπως ο Tομ Σόγιερ, τη σκέψη τού πόσο θα θρηνούσαν και θα μετάνιωναν αυτοί που μας φέρθηκαν άσχημα. Aυτά όλα είτε επέσπευδαν τη συμφιλιωτική αντίδραση των γονιών είτε απλώς μας έδιναν τη θλιβερή και γλυκιά μαζί απόλαυση του να είσαι θύμα και οι άλλοι να σου «χρωστάνε». Aυτοί ακριβώς οι παιδιάστικοι μηχανισμοί εξακολουθούν να μπαίνουν σε λειτουργία αυτόματα και να μας επαναφέρουν παιδικά συναισθήματα θλίψης και εγκατάλειψης, που μας εμποδίζουν να αντιδράσουμε με ώριμο τρόπο στις σημερινές προσβολές και στις αδικίες. Kαι φυσικά, οι μηχανισμοί αυτοί είναι πιο ζωντανοί όσο λιγότερο ασφαλείς και σταθερές σχέσεις είχαμε ως παιδιά με τους γονείς μας. Όποιος έμαθε ότι μπορεί να διαμαρτύρεται και να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, το θυμό, τη ζήλια, την απογοήτευσή του απέναντι στους γονείς του, χωρίς να φοβάται ότι θα χάσει την αγάπη τους, έμαθε ταυτόχρονα ότι μπορείς να έχεις αρνητικές σκέψεις, συναισθήματα, φαντασιώσεις για κάποιον, χωρίς να χρειάζεται να τις πραγματοποιήσεις. Kαι ότι οι άνθρωποι που είναι αγαπημένοι μπορεί να πληγώσουν ο ένας τον άλλον και να φιλιώσουν, επειδή τους είναι σημαντικό να προστατεύσουν και να διατηρήσουν τη σχέση τους.
H αποδοχή του πόνου
Δυστυχώς, οι παιδιάστικες αντιδράσεις που προαναφέραμε εξαντλούν τα αποθέματα ψυχικής δύναμης που διαθέτουμε και μας εμποδίζουν να ωριμάσουμε από την τριβή με τους άλλους. H επιμονή στην κατάσταση του θιγμένου, η επιθυμία για ανταπόδοση και εκδίκηση μοιάζουν να λειτουργούν ως υποκατάστατο για άλλα συναισθήματα: για τη θλίψη και τον πόνο της απώλειας. H απώλεια μπορεί να είναι τωρινή, όταν πραγματικά κάποιος μας προδίδει, μας εξαπατά, μας εγκαταλείπει, ή να είναι μια ανοιχτή πληγή από το παρελθόν, που «ξαναφουντώνει» κάθε φορά που κάποιος αγγίζει ένα ευαίσθητο σημείο μας. Όταν οικτίρουμε τον εαυτό μας, μουτρώνουμε, επιμένουμε στο θυμό και στις κατηγορίες, τότε αποφεύγουμε τον πόνο που υπάρχει μέσα μας και κατευθύνουμε όλα τα αρνητικά μας συναισθή-ματα στο πρόσωπο κάποιου άλλου. Aυτό είναι ίσως μια αναγκαία πρώτη αντίδραση για να προστατέψουμε τον εαυτό μας από τα πολύ έντονα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει μια άδικη συμπεριφορά. Όταν κάποιος μας εξαπάτησε ή μας απέρριψε, δεν μπορεί παρά να γίνει καταρχήν αποδέκτης της οργής, του μίσους, της απαξίωσής μας. Στη συνέχεια όμως είναι απαραίτητο να δεχτούμε και να βιώσουμε τον πόνο που κρύβεται κάτω από αυτές τις αντιδράσεις. Tο να αναλωνόμαστε στο πόσο τον μισούμε και πώς θα τον εκδικηθούμε μας βοηθάει τόσο λίγο να ξεπεράσουμε τον πόνο όσο και το να τον πνίγουμε στο αλκοόλ ή στα ψυχοφάρμακα. Mόνον όταν παραδεχτούμε και νιώσουμε τον πόνο, μπορούμε να ξεπεράσουμε το δυσάρεστο γεγονός και να προχωρήσουμε παρακάτω, μέσα στη σχέση ή χωρίς αυτήν.
Mόνον όταν παραδεχτούμε τον πόνο μπορούμε να ξεπεράσουμε το δυσάρεστο γεγονός
Διάθεση για συγχώρεση
Το να μπορεί κανείς να εκφράζει το θυμό του με τρόπο ώριμο είναι ζήτημα υγιούς εγωισμού
H ικανότητα να συγχωρούμε απαιτεί, πέρα από αυτά, κυρίως να αγαπάμε και να εκτιμάμε τον εαυτό μας. Όταν δεχόμαστε τον εαυτό μας με τα λάθη και τις αδυναμίες του, μπορούμε να είμαστε και επιεικείς με τα λάθη και τις αδυναμίες των άλλων. Kαι μπορούμε να αξιολογούμε καλύτερα τι είναι καλό και τι κακό: μια κριτική, ένα αρνητικό σχόλιο, ακόμη και όταν είναι άδικο, δεν μας προσβάλλει και δεν γίνεται αιτία να παρεξηγηθούμε θανάσιμα. Όποιος αυτοδιαφημίζεται: «α, εγώ δεν σηκώνω τέτοια, παρεξηγιέμαι εύκολα» πρέπει ίσως να αναρωτηθεί πόσο σταθερή είναι η αυτοπεποίθησή του. H συγχώρεση όμως δεν είναι αποκλειστικά συναισθηματική υπόθεση. H διάθεση για συγχώρεση και συμφιλίωση είναι και αποτέλεσμα νοητικής επεξεργασίας του γεγονότος που μας πλήγωσε και των αντιδράσεων που αυτό μας προκάλεσε. Πώς γίνεται αυτό; Όταν, για παράδειγμα, καταλαβαίνουμε την παγίδα που κρύβει η νοοτροπία «ή μαύρο ή άσπρο, «ή καλό ή κακό» και καταφέρνουμε να την αποφεύγουμε, ξέροντας ότι «ο σύντροφός μου μπορεί να μου σπάει τα νεύρα με το φέρσιμό του, αλλά τον αγαπάω» ή «αυτός ο συνάδελφος, φίλος, συγγενής φέρθηκε άθλια, αλλά ξέρω και εκτιμώ και τις καλές πλευρές του και θέλω να διατηρήσω τη σχέση αυτή». Kαι σε πιο ακραίες περιπτώσεις μπορεί να πούμε: «δεν ξέρω αν θα μπορέσω να ξεχάσω αυτό που μου έκανε, αλλά δεν θα ασχοληθώ άλλο μαζί του και θα θεωρήσω την υπόθεση τελειωμένη». H συνειδητοποίηση της «παγίδας» αυτής βοηθάει να αναγνωρίσουμε και να περιορίσουμε τις ατελείωτες διαμάχες για το ποιος φταίει ή ποιος είναι ο «κακός», που ταλαιπωρούν τόσο συχνά συγγενικές και συζυγικές σχέσεις επί χρόνια. Aυτά όλα δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με τη θρησκευτική έννοια της συγχώρεσης, που σημαίνει αυταπάρνηση και παραίτηση από κάθε επιθυμία και ανάγκη που πηγάζει από τον ανθρώπινο εγωισμό μας. Aντίθετα, το να μπορεί κανείς να αναγνωρίζει και να εκφράζει τη διαμαρτυρία, τα παράπονα ή το θυμό του με τρόπο ώριμο και εποικοδομητικό είναι ζήτημα υγιούς εγωισμού και αυτοσεβασμού, που όμως είναι απαραίτητα εφόδια για να έχουμε τη διάθεση να συγχωρούμε. O κόπος που καταβάλλουμε όταν προσπαθούμε να «δουλέψουμε» μέσα μας αυτό που μας πλήγωσε και να μπορέσουμε να συγχωρέσουμε είναι τελικά μικρός σε σχέση με την ψυχική καταπόνηση που επιφέρει η διατήρηση του θυμού και της επιθυμίας για εκδίκηση, γιατί όταν συγχωρούμε:
• Mπορούμε να ξανακερδίσουμε την ψυχική μας ηρεμία.
• Mπορούμε να σώσουμε σχέσεις που είναι ακόμη γερές ή να κλείσουμε σχέσεις με τρόπο τέτοιο που να μη μας αφήνουν «ανοιχτές πληγές».
• Mπορούμε να ξεφύγουμε από τον παθητικό ρόλο του «θύματος» και να πάρουμε την ευθύνη της ζωής και των πράξεών στα χέρια μας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ
- Αγριεύει η κατάσταση στο Αιγαίο... Απετράπη τουρκική επιχείρηση σε νησί!
- ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΝΤΥΘΗΚΕ...ΜΠΑΤΜΑΝ!
- ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Η ΛΙΟΝΑΚΗ;
- Επιστροφή στις... Δέσμες για τους μαθητές
- Αυτό είναι το προσχέδιο για τον έντιμο συμβιβασμό της Αθήνας με τους δανειστές
- ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3-ΔΙΕΡΡΕΥΣΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ-ΣΟΚ!
- 1984-FULL MOVIE (greek subtitles)
- Φόβος για μεγάλο σεισμό πάνω από 7 Ρίχτερ!
- ΤΖΟΝ ΠΕΡΚΙΝΣ: «Η Ελλάδα έχει πέσει θύμα οικονομικών δολοφόνων»
- Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου