Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΕΜΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΣΙΩΠΗΣΟΥΜΕ...


ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ "ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ" ΤΗΣ "ΑΞΙΑΣ", ΣΑΒΒΑΤΟ 30/10/2009

...Πρόεδρε, πραγματικά δεν περίμενα ποτέ ότι θα σε έβλεπα να πετάς "λευκή πετσέτα". Να αφήνεις να αμφισβητηθεί εντονότερα από ποτέ η ισχύς του Ολυμπιακού μεσα και έξω απο τα γήπεδα. Εκείνη η αισθηση κυριαρχίας που έκανε όλους να τρέμουν ακόμη και στην ιδέα πως θα βρίσκονταν αντιμετωποι με την ομάδα και εσένα. Το αίσθημα πως ότι και να συμβει ο Θρύλος θα είναι ο νικητής. Αυτή πρόεδρε, η απώλεια είναι πολύ πιο σημαντική από ό,τι νομίζεις. Και θα το δεις στη συνέχεια όπου τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Εδώ και πολύ καιρό υπήρχαν προμηνύματα ότι δεν έχεις τα αντανακλαστικά του παρελθόντος και αφήνεις ανοιχτά παράθυρα για να διεκδικήσουν οι "εχθροί" μας την ανατροπή της ερυθρόλευκης κυριαρχίας, πιστεύαμε όμως ότι με το come back του φθινοπώρου τα πράγματα θα άλλαζαν. Πήρες πάνω σου το ιδιοκτησιακό και την κεφαλαιακή ενίσχυση (δεδομένου άλλωστε ότι στον Λαυρεντιάδη πούλησες τελικά προσωπικά σου περιουσιακά στοιχεία), πήγες στον Πιλάβιο δίνοντας την αίσθηση ότι θα αντιδράσεις για τη διαιτησία και διόρθωσες το τραγικό λάθος της πρόσληψης Κετσπάγια αναλαμβάνοντας την ευθύνη του λάθους με ένα "mea culpa". Και μάλιστα αντικατέστησες τον Γεωργιανό με την καλύτερη στη δεδομένη στιγμή λύση, τον Ζίκο, όνομα που σου δίνει διεθνές κύρος, προσβάσεις σε παίκτες μεγάλης αξίας και κυρίως σου "αγόρασε" και χρόνο ανοχής από τον κόσμο προκειμένου να διορθώσετε συνολικά τα κακώς κείμενα στην ομάδα. Ολα αυτά παρέπεμπαν σε αναγέννηση. Αλλά η εικόνα αυτή κατέρρευσε πλέον σαν χάρτινος πύργος.
Αυτή τη φορά πρόεδρε η τύχη σού έπαιξε δύσκολο παιχνίδι και εξέθεσε την ωμή πραγματικότητα κλονίζοντας την αξιοπιστία σου. Γιατί έχεις προσωπική ευθύνη για τον δρόμο που έχουν πάρει ορισμένα πράγματα. Στην υπόθεση Κετσπάγια είδες το λάθος σου. Είναι, λοιπόν, ώρα να σκεφτείς συνολικά και τα άλλα μεγάλα λάθη σου και να σταματήσεις να υποπίπτεις σε νέα. Και δεν είναι μόνο το παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό, όπου οι ενέργειές σας, πρόεδρε, σχετικά με το θέμα της ένστασης είναι τραγικές και δικαίως κορυφώνουν την αγωνία του ερυθρόλευκου κόσμου για το αύριο. Είναι μία σειρά από γεγονότα που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε απώλεια της ερυθρόλευκης κυριαρχίας. Και αυτό, πρόεδρε, είναι κάτι που εμείς δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί. Θα δώσουμε λυσσαλέο αγώνα για να αποτρέψουμε την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του Ολυμπιακού. Και δεν θα είμαστε μόνοι. Μαζί μας θα είναι και όλοι οι γαύροι που δεν αντέχουν στην ιδέα της επιστροφής στα πέτρινα χρόνια. Ας δούμε, όμως, τα πράγματα συνολικά, για να φτάσουμε και στις Σέρρες και στις δραματικές επιπτώσεις της απόφασής σας να υποστείλετε τη σημαία του Ολυμπιακού.
Δεν θα ξεκινήσω, πρόεδρε, από τις Σέρρες, αλλά από τις μεταγραφές. Γιατί η ομάδα κραυγάζει ότι έχει ελλείψεις. Και ενώ αυτό είναι ξεκάθαρο σε όλους, έχεις δημιουργήσει, πρόεδρε, και πάλι την αίσθηση ότι δεν σκοπεύεις να κάνεις μεγάλο οικονομικό άνοιγμα τον χειμώνα για μεταγραφές. Και βάζεις και τον Μώραλη να λέει ότι το πρόβλημα δεν είναι το ρόστερ, αρκεί να είναι οι παίκτες υγιείς και ότι αν υπάρξουν ανάγκες θα αντιμετωπισθούν όταν έρθει η ώρα. Κατανοητό είναι να διαψεύδει μια ΠΑΕ τη μεταγραφολογία. Και γιατί συνήθως η ανάδειξη ενός ονόματος από τους μάνατζερ οδηγεί σε άνοδο και της τιμής του, αλλά και γιατί μπορεί στη συνέχεια να απαξιώνονται κάποιες άλλες μεταγραφικές κινήσεις. Αλλά υπάρχουν και όρια, γιατί ο κόσμος, πρόεδρε, έχει αρχίσει να ανησυχεί και να χάνει την υπομονή του. Πολύ απλά έχει αρχίσει να μην πιστεύει ότι θα βάλεις το χέρι στην τσέπη. Και αυτό το… αν ο προπονητής κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης θα το συζητήσει μαζί σου, τι το θέλετε, πρόεδρε….
Μα ο Ζίκο έχει ήδη ζητήσει μεταγραφές και μάλιστα κατ' επανάληψη. Για δύο πράγματα μιλάει συνεχώς. Για την κακή φυσική κατάσταση και για την ανάγκη μεταγραφικής ενίσχυσης. Και όχι έτσι απλά. Εχει προσδιορίσει μέσα από συνεντεύξεις ότι χρειάζεται τουλάχιστον τρεις παίκτες και με αναφορές στο ίδιο του το site υποστηρίζει ότι το ρόστερ είναι ελλιπές. Εχει καταστήσει, μάλιστα, σαφείς και τις θέσεις στις οποίες πιστεύει ότι χρειάζεται άμεσα ενίσχυση η ομάδα. Εναν για αριστερά, έναν επιθετικό και έναν χαφ με δημιουργική και εκτελεστική ικανότητα. Και αυτά άμεσα, τον Δεκέμβρη. Τι τους βάζεις, λοιπόν, να λένε άρες μάρες κουκουνάρες; Εδώ έφτασε ο Βραζιλιάνος να δηλώσει ότι δεν χρειάζεται καν να συζητήσετε για την ανάγκη μεταγραφικής ενίσχυσης "γιατί ο πρόεδρος είναι έξυπνος άνθρωπος και βλέπει τι χρειάζεται η ομάδα". Αυτή ήταν πάσα, πρόεδρε, ανάλογη με εκείνες που έκανε ο Ζίκο στο χορτάρι στα ντουζένια του.
Ετσι είναι τα πράγματα, πρόεδρε, όταν ο προπονητής έχει προσωπικότητα και δεν νιώθει δέος και υποχρέωση το να εργάζεται για σένα. Ο Ζίκο δεν είναι κανένα παιδάκι. Και μεταγραφές ζητά και παίκτες υποδεικνύει και φθηνές λύσεις δεν θέλει, ιδιαίτερα τον χειμώνα που ο παίκτης που θα αποκτηθεί θα πρέπει να είναι έτοιμος να προσφέρει αμέσως. Και φυσικά θα φέρει και αυτός, λειτουργώντας όπως όλοι οι μεγάλοι Βραζιλιάνοι προπονητές, τους πιτσιρικάδες που θέλει εκείνος να πλασάρει στην Ευρώπη. Ομως, δεν θα κάνει τίποτε φθηνά. Τα ίδια ζήταγε και ο Βαλβέρδε, πρόεδρε. Μεταγραφές. Εσύ, όμως, προτιμούσες προπονητές που τους έκοβε κρύος ιδρώτας όταν ήταν μπροστά σου και δεν θα τολμούσαν με τίποτε να εγείρουν απαιτήσεις. Τα είδες, όμως, με τον Κετσπάγια. Το πληρώνει καθημερινά η ομάδα αυτό το λάθος και φοβάμαι ότι θα το πληρώνει όλη τη χρονιά. Τέλος πάντων, αυτό πέρασε. Κοίτα τώρα να ικανοποιήσεις τις απαιτήσεις του Ζίκο, γιατί αλλιώς θα υπάρξουν και άλλοι Πανσερραϊκοί. Και, βέβαια, αν είναι να κάνεις μεταγραφές, οι οποίες επαναλαμβάνουμε είναι ολοφάνερο ότι είναι επιβεβλημένες, κάνε τις εγκαίρως, ώστε να μπορούν να παίξουν από την αρχή κιόλας του Ιανουαρίου. Ντέρμπι με την ΑΕΚ παίζεις μόλις αλλάξει ο χρόνος.
Πάντως, ο Ζίκο την ήθελε την πρόκριση στις Σέρρες γιατί έπαιξε σχεδόν με τη βασική ενδεκάδα. Μόνο που οι βασικοί παίκτες φαίνεται πως δεν άντεχαν την αγγαρεία. Αν, όμως, πρόεδρε, είναι πράγματι έτσι, είδαν δηλαδή οι βασικοί το παιχνίδι ως αγγαρεία, θα πρέπει να τους τραβήξεις τα αυτιά. Γιατί κάποιος πρέπει να τους πει ότι εμείς οι γαύροι δεν χαρίζουμε τίποτα. Ούτε το κύπελλο. Τα θέλουμε πάντα όλα. Δεν ξέρω μόνο αν ο Ζίκο χρησιμοποιώντας τόσο βασικούς έδειξε με τον τρόπο του ότι το ρόστερ είναι ελλιπέστατο. Και φυσικά, πρόεδρε, μην υπολογίζεις με προπονητές επιπέδου Ζίκο να έχεις αξιοποίηση των πιτσιρικάδων. Οι οποίοι, βέβαια, πρέπει να βάλουν τα μυαλά τους στη θέση τους. Μία στο τόσο που έχουν την ευκαιρία θα πρέπει να την αρπάζουν. Το λέω αυτό με αφορμή την κακή εμφάνιση του Κυριάκου Παπαδόπουλου, για τον οποίο είχαμε προειδοποιήσει από αυτήν εδώ τη στήλη, από το καλοκαίρι κιόλας. Το παιδί έχει καβαλήσει καλάμι και ζημιά τού κάνει και η οικογένειά του. Ο πατέρας του πιστεύει ότι έχει πιάσει τον πρώτο αριθμό του λαχείου, καθώς τον παραμυθιάζουν διάφοροι Τζι-τζήκες για σούπερ μεταγραφές σε Μάντσεστερ κ.λπ. Και το παιδί δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του. Και ο κόσμος, πρόεδρε, βλέπει σιγά σιγά ότι η παραμύθα με τους φοβερούς και τρομερούς πιτσιρικάδες που γεμίζουν τον πάγκο, δεν έχει happy end. Αρχίζει και καταλαβαίνει ότι δεν ήταν παρά άλλοθι για να μη γίνουν πολλές μεταγραφές.
Αλήθεια, πρόεδρε, έχεις συνειδητοποιήσει πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα το επόμενο δεκαήμερο; Στον Ατρόμητο πάμε χωρίς Αβραάμ, Ντουντού, Μαρέσκα, Τοροσίδη, Ντιόγκο (και Νταρμπισάιρ φυσικά) και να δούμε πώς θα είναι και ο Ζεβλάκοφ, αλλά και ο Μέλμπεργκ, που μάλλον όμως συνέρχεται. Στη συνέχεια έχουμε το ματς-φωτιά με τη Σταντάρ στο Βέλγιο και το άλλο Σάββατο χωρίς ανάσα με τον Ηρακλή, που θα παίξει ένα από τα τελευταία του χαρτιά μετά από συνεχείς ήττες. Και με τη διαιτησία φουλ κόντρα και ύποπτη να σε στήσει σε κάθε βήμα. Γι' αυτό, πρόεδρε, ένα έχω να σου προτείνω. Κοιτάξτε πώς θα τα κλέψετε έξυπνα τα παιχνίδια και αφήστε τα μεγάλα επιθετικά ανοίγματα, γιατί αλλιώς μπορεί τα πράγματα να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη.
ΥΓ.: Ο κόσμος, πρόεδρε, δεν καταλαβαίνει από ισοσκελισμένους ισολογισμούς. Στο έχουμε ξαναπεί και στο επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά. Εκανε υπομονή για όσο διάστημα ήταν σε εξέλιξη το ιδιοκτησιακό. Τώρα, όμως, βλέπει ότι λεφτά για να καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου ήρθαν από τον Λαυρεντιάδη, άρα καλύπτεται μία μεγάλη τρύπα. Επίσης βλέπει ότι στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ περάσαμε και πάμε και καλά. Υπολογίζει, λοιπόν, ότι από την Ευρώπη παίρνεις 20 - 25 εκατομμύρια. Υπολογίζει ο γαύρος, πρόεδρε, ότι τα ταμεία έχουν αρχίσει και πάλι να γεμίζουν και γνωρίζει ότι, αν πάρουμε και φέτος το πρωτάθλημα, θα έχεις από χέρι άλλα 20 - 25 εκατομμύρια και του χρόνου. Γίνεται, λοιπόν, και πάλι απαιτητικός. Πρόσεξε πώς θα κινηθείς τον Δεκέμβριο με τις μεταγραφές, γιατί η περίοδος χάριτος θα τελειώσει.. Εμείς στο είπαμε και την προηγούμενη εβδομάδα. Ανεξάρτητα από τις όποιες γκέλες, ο Ολυμπιακός έχει έναν κορμό 6-7 ποδοσφαιριστών παγκόσμιας κλάσης. Δεν αρκούν, όμως, μόνο αυτοί, καθώς η ομάδα δεν έχει βάθος. Και έχει πλέον και αναγνωρίσιμο προπονητή με ισχυρή προσωπικότητα. Τώρα, λοιπόν, είναι η μεγάλη ευκαιρία. Θα ανταποκριθείς;


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες