Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΑΣΦΑΛΗ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ...


Οι παρενέργειες από τα εμβόλια κατά της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) είναι αμελητέες, διαβεβαίωσε η Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για θέματα Υγείας Ανδρούλα Βασιλείου και κάλεσε τους πολίτες που βρίσκονται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να αποταθούν στο γιατρό, ώστε να προχωρήσουν σε εμβολιασμό.

Η κ. Βασιλείου ανέφερε πως 15 χώρες της ΕΕ, η μία μετά την άλλη, άρχισαν τους εμβολιασμούς κατά του ιού της νέας γρίπης εδώ και δύο εβδομάδες και ήδη εμβολιάστηκαν εκατομμύρια άνθρωποι με αμελητέες παρενέργειες, παρόμοιες με αυτές που παρουσιάζονται σε ένα συνήθη εμβολιασμό.



Η κ. Βασιλείου είπε πως τα εμβόλια αποτελούν την καλύτερη μορφή προστασίας των πολιτών.

Απαντώντας σε ερώτηση η Επίτροπος είπε πως η Ευρωπαϊκή Αρχή Φαρμάκων εισηγείται τον εμβολιασμό των εγκύων, διότι, όπως είπε όταν οι έγκυες προσβληθούν από τον ιό παρουσιάζουν πολλές παρενέργειες και ένα μεγάλο ποσοστό θανάτων που είχαμε ήταν έγκυες.

Η Επίτροπος συμβούλευσε τις εγκύους να εμβολιαστούν, αφού συμβουλευθούν και το γιατρό τους, ο οποίος θα πάρει την τελική απόφαση με βάση το ιστορικό υγείας της εγκύου. "Εάν η εγκυμοσύνη είναι ομαλή τότε η έγκυος θα πρέπει να εμβολιαστεί", είπε.

Η Επίτροπος αναφέρθηκε στην αρνητική εξέλιξη που παρουσιάστηκε στην Ουκρανία, χώρα που γειτνιάζει με κράτη της ΕΕ, όπου σε διάστημα δύο ημερών οι προσβληθέντες από τον ιό από τις 240.000 ανέβηκαν στις 450.000, προσθέτοντας πως πρόκειται για μια έξαρση που παρουσιάστηκε με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών, όπως φοβόμασταν.

Προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, ανέφερε ότι τα κρούσματα στην ΕΕ είναι ήπιας μορφής τονίζοντας πως πρέπει να τηρούνται με ευλάβεια οι κανόνες υγιεινής, να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και οι πολίτες να μην αμελούν να συμβουλεύονται το γιατρό τους.

Η Επίτροπος ανέφερε ακόμα πως εγκρίθηκαν εμβόλια από τρεις διαφορετικές εταιρείες, προσθέτοντας πως και τα τρία εμβόλια θεωρούνται ασφαλή και αποτελεσματικά.

Ο Κύπριος υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης δήλωσε ότι τα κρούσματα στην Κύπρο είναι ήπιας μορφής. Σε δηλώσεις πριν από σύσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο κ. Πατσαλίδης επεσήμανε ότι ο χειμώνας δεν έχει ξεκινήσει στην Κύπρο όπως σε άλλες χώρες. Πρόσθεσε όμως ότι το υπουργείο Υγείας αναμένει ότι θα υπάρξει έξαρση του ιού με την αλλαγή του καιρού.

Ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι υπάρχει καθημερινή "χαρτογράφηση" κατά την έκφραση του, του τι συμβαίνει στα σχολεία, και γενικότερα στην κοινότητα.

Σε σχέση με το θέμα των εμβολιασμών ο κ. Πατσαλίδης υπενθύμισε ότι υπάρχει επιστημονική ομάδα, η οποία παρακολουθεί και ότι το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ούτως ώστε να έρχονται όλες οι πληροφορίες και αναλόγως να διαμορφώνεται η πολιτική και η στρατηγική για τον ιό της γρίπης H1N1.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η προετοιμασία που έγινε για τον ιό της γρίπης είναι σωστή και στο σωστό μοντέλο και εάν η Ουκρανία ζήτησε την βοήθεια της Κύπρου ο κ. Πατσαλίδης απάντησε καταφατικά. Ανέφερε ότι χθες συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Κύπρο και ότι η Ουκρανία ζήτησε βοήθεια σε σχέση με τα στρατηγικά σχέδια της Κύπρου για τον ιό της γρίπης H1N1.

Ανέφερε ότι άτομο από την επιτροπή διαχείρισης του ιού, θα δώσει στην αντίστοιχη επιτροπή στην Ουκρανία τα διάφορα στοιχεία και ότι η Ουκρανία ζήτησε φαρμακευτική βοήθεια, προσθέτοντας όμως ότι η Κύπρος είναι μικρό κράτος σε σχέση με την Ουκρανία και ότι οι ποσότητες της Κύπρου είναι αποθέματα για αντιμετώπιση δικών της περιπτώσεων.

Ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι θα δοθεί βοήθεια σε σκευάσματα όπως αντιβιοτικά, αντιπυρετικά προσθέτοντας ότι χθες έθεσε το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο έδωσε και την έγκριση του.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες