Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ...


Oι άνθρωποι που ζουν κοντά σε πάρκα, δάση ή άλλους χώρους πρασίνου έχουν καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία, υποστηρίζει μια νέα έρευνα Ολλανδών επιστημόνων.




Τα πάρκα και οι χώροι πρασίνου συνδέονται με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και γενικότερα με λιγότερα προβλήματα υγείας. Η σχέση αυτή είναι ισχυρότερη για τα παιδιά και τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα.
Η συγκεκριμένη έρευνα δεν είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι οι χώροι πρασίνου βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας. Είναι όμως η πρώτη που αξιολογεί τις επιπτώσεις τους στις ειδικές συνθήκες υγείας.

Οι Ολλανδοί ερευνητές εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους ασθενών από όλη τη χώρα. Με τη χρήση ταχυδρομικών κωδικών κατάφεραν να προσδιορίσουν το ποσοστό των υφιστάμενων χώρων πρασίνου σε ακτίνα περίπου 3 χιλιομέτρων από το σπίτι κάθε ασθενούς.

«Η ισχυρότερη συσχέτιση που διαπιστώσαμε μεταξύ των χώρων πρασίνου και της υγείας ήταν σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το σπίτι», δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Jolanda Maas από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Περισσότερο πράσινο λιγότερο άγχος και κατάθλιψη

Η μελέτη περιελάμβανε στοιχεία για την εξάπλωση 24 προβλημάτων υγείας στη διάρκεια ενός έτους σε περίπου 350.000 ασθενείς.

Για τις 15 από τις 24 παθήσεις, η ετήσια συχνότητα ήταν χαμηλότερη μεταξύ των ασθενών που ζούσαν στις πιο πράσινες περιοχές.

Οι πιο σημαντικές διαπιστώσεις, στις οποίες κατέληξε η μελέτη είναι οι εξής:

* Ο αντίκτυπος ήταν μεγαλύτερος στα προβλήματα ψυχικής υγείας. Σε σύγκριση με τα άτομα που ζούσαν σε περιοχές με λιγότερους χώρους πρασίνου, όσοι ζούσαν σε περιοχές με πολύ πράσινο είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να έχουν διαταραχές άγχους και 20% λιγότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε θεραπεία για κατάθλιψη.

* Τα οφέλη από το να ζει κανείς σε πιο πράσινες περιοχές ήταν ισχυρότερα όσον αφορούσε αναπνευστικά νοσήματα, όπως το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καθώς και οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

* Η συσχέτιση ήταν πολύ ασθενέστερη σε άλλες ασθένειες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Παραδόξως η μεγαλύτερη πρόσβαση σε χώρους πρασίνου δεν φάνηκε να έχει επίπτωση στην υγεία των ανθρώπων που ζούσαν στις πιο αστικές γειτονιές, οι οποίες περιλαμβάνονταν στη μελέτη.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι χώροι πρασίνου στις πολύ φτωχές αστικές περιοχές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, επειδή συνήθως δε θεωρούνται ασφαλείς.

Παλιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι χώροι πρασίνου στις αστικές περιοχές βελτιώνουν την υγεία μέσω της μείωσης των επιπέδων στρες και της ενθάρρυνσης της άσκησης.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες