Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΕ;


Παντελώς άγνωστος στους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά εξαιρετικά δημοφιλής στο Βέλγιο και στους κόλπους των Ευρωπαίων ηγετών, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, θεωρείται πρώτο φαβορί για τη νέα θέση του προέδρου της Ε.Ε., που δημιουργείται με τη Συνθήκη της Λισαβόνας...

Χριστιανοδημοκράτης, ιδιαίτερα μετριοπαθής, προερχόμενος από μια χώρα που η λέξη συναίνεση έχει εξελιχθεί σε τρόπο ζωής, ο 62χρονος (γιόρτασε τα γενέθλια του στις 31 Οκτωβρίου) Φλαμανδός πρωθυπουργός του Βελγίου, φαίνεται ότι είναι ο εκλεκτός του γαλλογερμανικού άξονα, αλλά και χωρών με βαθύ ευρωσκεπτικισμό, όπως η Μεγάλη Βρετανία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τον «φωτογράφισε» την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε. έχει ανάγκη από έναν «μετριοπαθή» πρόεδρο.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών για την επιλογή του Προέδρου, κανένας δεν εξέφρασε την παραμικρή αντίρρηση για τον Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Αντίθετα, για τις δύο σημαντικότερες υποψηφιότητες, του Τόνι Μπλερ και του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι επιφυλάξεις ήταν αρκετές.

«Ουδέν σχόλιο» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Βέλγου πρωθυπουργού χθες, δήλωση που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το προφίλ του κ. Βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος ποτέ δεν εμφανίζεται ως υποψήφιος για κάποια σημαντική θέση.

Για τη δεύτερη σημαντική θέση στην Ε.Ε. που φέρνει η Συνθήκη της Λισαβόνας, αυτή του Υπατου Εκπρόσωπου (Υπουργός Εξωτερικών) φαβορί φέρεται ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες