Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Ο ΚΑΦΕΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ...

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Emilie Friberg, οι γυναίκεςπ που καταναλώνουν δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου. Μάλιστα, ο κίνδυνος εμφανίζεται περισσότερο στις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες.

Η εν λόγω έρευνα διήρκησε συνολικά 17 έτη και το δείγμα περιελάμβανε 60.634 γυναίκες που κατανάλωναν καφέ. Από τις γυναίκες που εξετάστηκαν μόνο οι 677 εμφάνισαν καρκίνο του ενδομητρίου. Αυτό σημαίνει πως περίπου το 1% εμφάνισε την επάρατη νόσο ενώ η μέση ηλικία εκδήλωσης ήταν τα 67 χρόνια.



Πιο συγκεκριμένα, η μερίδα των γυναικών που κατανάλωναν 1-2 φλιτζάνια καφέ ημερησίως εμφανίζουν πολύ λιγότερες πιθανότητες από τις υπόλοιπες που καταναλώνουν λιγότερο. Επίσης, υπογραμμίζεται πως κάθε επιπλέον καθημερινό φλιτζάνι καφέ συνδέεται με 10% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου.

Παραλλήλως, οι παχύσαρκες γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Ωστόσο, κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ μειώνει (όσον αφορά τις υπέρβαρες γυναίκες) την πιθανότητα εμφάνισης κατά 12% στις υπέρβαρες και 20% στις παχύσαρκες.

Εκτιμάται πως ο καφές μπορεί να επηρεάσει το σάκχαρο του αίματος, τα λιπώδη κύτταρα και τα οιστρογόνα. Όλα αυτά συντελούν στον καρκίνο του ενδομητρίου. Εν κατακλείδι σημείωνεται πως θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες. H Friberg τονίζει πως θα πρέπει να εισαχθεί στην έρευνα το στοιχείο του ντεκαφεϊνέ με σκοπό να διαχωριστεί ο καφές από την καφεΐνη.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες