Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Νέο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο από την Google

Αντεπιτίθεται η Google, με ένα νέο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο- εκδοτικό οίκο, που θα πουλά ψηφιακά βιβλία για όλες τις συσκευές, κάνοντας έτσι «ρελάνς» στην Amazon και τη Sony, οι οποίες προωθούν στην παγκόσμια αγορά τις όλο και πιο δημοφιλείς εξειδικευμένες συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης βιβλίων (e-readers), όπως το Kindle που έρχεται και στην Ελλάδα. Η νέα online υπηρεσία, με την ονομασία Google Editions, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, θα επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν ηλεκτρονικές εκδόσεις των βιβλίων και να τις διαβάζουν όχι μόνο σε e-readers, αλλά σε διάφορες άλλες συσκευές, όπως έξυπνα κινητά τηλέφωνα, φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές κ.α.

Τα βιβλία θα αποθηκεύονται στη συσκευή και δεν θα χρειάζεται σύνδεση στο Ίντερνετ για να διαβάζονται. Η Google δεν έχει ακόμα διευκρινίσει αν τα βιβλία των Google Editions θα μπορούν να διαβαστούν και στους ανταγωνιστικούς e-readers, όπως το Amazon Kindle.

Ξεκαθάρισε πάντως πως δεν σκοπεύει να κατασκευάσει η ίδια ένα δικό της e-reader. Είναι η πρώτη φορά που η εταιρία προσπαθεί να βγάλει χρήματα από το επίμαχο σχέδιό της για ψηφιοποίηση εκατομμυρίων βιβλίων.

Μέχρι να λυθεί η πολύπλοκη νομική διαμάχη που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, η Google Editions θα διαθέτει μόνο βιβλία, που έχουν υποβάλει και εγκρίνει οι κάτοχοι των σχετικών πνευματικών δικαιωμάτων.

Η νέα υπηρεσία θα αρχίσει να λειτουργεί το 2010 και μέχρι τότε η Google ελπίζει ότι θα έχει επιλυθεί συμβιβαστικά η νομική εμπλοκή και θα μπορεί πλέον να διαθέτει πολύ περισσότερα online βιβλία.

Η νέα υπηρεσία Google Editions εκτιμάται ότι θα αρχίσει να λειτουργεί στο πρώτο εξάμηνο του 2010 με 400.000 – 600.000 ψηφιακά βιβλία. Η εταιρία, κατά την τελευταία πενταετία, έχει ψηφιοποιήσει γύρω στα 10 εκατ. βιβλία, αλλά προς το παρόν περιορίζεται από τη διαμάχη περί πνευματικών δικαιωμάτων για να τα θέσει στη διάθεση των αναγνωστών.

Τα βιβλία της Google Editions θα είναι προσβάσιμα μέσω οποιασδήποτε συσκευής έχει έναν web browser, γεγονός που θα φέρει την εταιρία σε άμεση σύγκρουση με το Amazon Kindle και κάθε άλλο e-reader.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράσουν το ηλεκτρονικό βιβλίο είτε απευθείας από τη Google είτε από κάποιο άλλο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο (π.χ. το Barnes and Noble) μέσω της ειδικής πλατφόρμας της Google Editions.

Η Google, όπως ανακοίνωσε στη διεθνή έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης, θα δίνει στους εκδότες περίπου τα δύο τρίτα (63%) των εσόδων των πωλήσεων του Google Editions και θα κρατά η ίδια τα υπόλοιπα (37%), αν το βιβλίο έχει αγοραστεί απευθείας από αυτήν, ενώ αν η πώληση γίνεται μέσω άλλου ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου, ο εκδότης θα παίρνει το 45%, ο ηλεκτρονικός βιβλιοπώλης σχεδόν όλα τα υπόλοιπα και στη Google θα μένει ένα μικρό μόνο ποσοστό.

Η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών βιβλίων κερδίζει συνεχώς έδαφος τελευταία και το μερίδιό της υπολογίζεται στο 1 – 5% των συνολικών πωλήσεων βιβλίων διεθνώς.

Το ηλεκτρονικό κατάστημα της Sony (που παρουσίασε το νέο Reader Pocket Edition) περιλαμβάνει πάνω από 100.000 ηλεκτρονικά βιβλία και της Amazon πάνω από 330.000 τίτλους.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες