Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ...


Η συντριπτική ήττα της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή -συμβόλου της προσωποποιημένης καμπάνιας του κόμματος- απετέλεσε, αναμφίβολα, αποστολή μηνύματος από την πλευρά των πολιτών.



Το ΠΑΣΟΚ απέκτησε μία ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία σε συνδυασμό με την αναπόφευκτη εσωστρέφεια που θα χαρακτηρίσει τους επόμενους μήνες της Νέα Δημοκρατία, θα δώσει μία περιορισμένη περίοδο χάριτος στο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "άφθαρτο" και ελπιδοφόρο, με χαρακτηριστικό του τα νέα πρόσωπα στην πλειοψηφία τους.





Η νέα κυβέρνηση, εκτός από την παραλαβή της δυνατότητας διακυβέρνησης κέρδισε και κάτι ιδιαίτερα σημαντικό από την ήττα της Νέας Δημοκρατίας. Ένα "εγχειρίδιο διακυβέρνησης".



Το ΠΑΣΟΚ έχει την ευκαιρία να δει καθαρά τα λάθη στα οποία υπέπεσε η προηγούμενη κυβέρνηση και ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ώστε να μην τα επαναλάβει.



Το εκλογικό σώμα, σαφέστατα αποδοκίμασε με σκληρό και κυνικό τρόπο -αν αναφερθούμε σε ψηφοφόρους της ΝΔ που επέλεξαν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ- τη διακυβέρνηση του κ. Καραμανλή και του επιτελείου του. Έδειξε ότι επιθυμεί να μπει ένα τέλος στην ατιμωρησία των σκανδάλων (κάλυψη Βατοπαιδινών στη ΔΕΘ το 2008, αποχώρηση από την ψηφοφορία για Siemens και κάλυψη Παυλίδη μεταξύ άλλων), στην πλήρη αποδιοργάνωση της δημόσιας ασφάλειας (με την επανεμφάνιση της τρομοκρατίας), καθώς και ότι με τα επικοινωνιακά τρικ, ούτε οικογένεια συντηρείται, ούτε επιχείρηση διασώζεται.



Οι πολίτες δεν πείθονται πλέον από το επιχείρημα ότι η κρίση είναι η αιτία όλων των δεινών, ούτε ότι φταίει η "καμμένη γη" που ισχυρίζεται ότι έλαβε η ΝΔ από την κυβέρνηση Σημίτη.



Ο Γιώργος Παπανδρέου και το επιτελείο του, θα πρέπει να έχουν ως πυξίδα τα πρόσφατα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης, ώστε να πάει μπροστά η χώρα. Σε αντίθετη περίπτωση, με την απογοήτευση που επικρατεί στους πολίτες αναφορικά με τους πολιτικούς και την πολιτική -απόδειξη η αυξανόμενη αποχή- το εκλογικό σώμα δε θα διστάσει να ξαναστείλει το ίδιο μήνυμα.



Οι πολίτες χρειάζονται ελπίδα, όραμα, αλλά και σημάδια πραγματοποίησής τους. Το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, εκτός από τη βελτίωση του τομέα της οικονομίας, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει "γιατρικό" και για τους υπολοίπους τομείς, είναι να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ηθικοποίηση της πολιτικής.



Να μικρύνει το χάσμα ανάμεσα στους πολίτες και τους εκπροσώπους τους, τους πολιτικούς. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν σταθούν δίπλα στο ίδιο το εκλογικό σώμα, αφουγκραστούν τα προβλήματά του και κάνοντας μια ειλικρινή και τίμια προσπάθεια να τα επιλύσουν.



Ένα θετικό αποτέλεσμα, ίσως αποτελέσει ένα νέο "εγχειρίδιο" διακυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια...



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες