Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Τα νησιά του Ειρηνικού βυθίζονται γρηγορότερα


Τα νησιά του Ειρηνικού είναι πιθανό να βυθιστούν στη θάλασσα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι έχει προβλεφθεί και οι ηγέτες τους θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την απομάκρυνση των πληθυσμών που απειλούνται, προειδοποίησε σήμερα ο καθηγητής Πάτρικ Ναν, ειδικός στις κλιματικές αλλαγές...


«Δεν γνωρίζω ποια νησιά θα είναι ακόμα κατοικήσιμα μέχρι το 2100», τόνισε ο Ναν, ερευνητής στο πανεπιστήμιου του Νότιου Ειρηνικού στα Φίτζι.

Ο Ναν προεδρεύει των συνομιλιών για τις κλιματικές αλλαγές στον Ειρηνικό που αρχίζουν σήμερα στο Μαζούρο, πρωτεύουσα των Νησιών Μάρσαλ.

Στη συνάντηση αυτή, ενόψει της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο, συμμετέχουν 14 χώρες.

Οι νέες επιστημονικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ρυθμός της ανόδου του επιπέδου της θάλασσας είναι γρηγορότερος από αυτόν που είχε προβλεφθεί το 2007 από την Διακυβερνητική Ομάδα Ειδικών για τις Κλιματικές Αλλαγές (Giec), επισημαίνει ο ίδιος.

«Πιστεύουμε πως η στάθμη των υδάτων θα ανέβει περισσότερο από ένα μέτρο μέχρι το τέλος του αιώνα», τόνισε.

Με τα στοιχεία αυτά, κοραλλιογενείς ατόλες όπως αυτές στα Νησιά Μάρσαλ, στο Τουβαλού και το Κιριμπάτι απειλούνται άμεσα.

«Η μετακίνηση των πληθυσμών είναι ένα από τα πλέον δύσκολα θέματα που πρέπει να επιλυθούν, αφού θα πρέπει να πεισθούν αυτοί οι άνθρωποι ότι οι περιοχές που ζουν εδώ και αιώνες δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμες», εξήγησε ο καθηγητής Ναν, ο οποίος ασχολείται με το θέμα αυτό εδώ και 24 χρόνια.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες