Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Λόγια ναί... πράξεις?


Τις τρεις θεμελιώδεις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ την επαύριο των εκλογών, εφόσον είναι κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου. Προανήγγειλε τη δημιουργία τριών νέων υπουργείων, δεσμεύτηκε για αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση και ανακοίνωσε το ασυμβίβαστο ανάμεσα στο κόμμα και το κράτος.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι σήμερα θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο η συνοπτική παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του Κινήματος.


Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, υπογραμμίζοντας ότι "η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή. Με ένα στόχο: Να υπηρετεί αποτελεσματικά τον πολίτη και τα συμφέροντα του".

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεσμεύεται να "μπει μπροστά", επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε απογραφή, επισημαίνοντας: "Δεν έχουμε το μαγικό ραβδί, αλλά δεν θα κρυφτούμε από τις ευθύνες μας, όποιες κι αν είναι. Δεν θα ψάχνουμε άλλοθι. Είμαστε έτοιμοι με αποφάσεις".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τις "τρεις θεμελιώδεις αλλαγές" της διακυβέρνησης του. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα έχει μικρότερο αριθμό μελών, ενώ θα υπάρχει ειδικό γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου που θα παρακολουθεί με χρονοδιαγράμματα το κυβερνητικό έργο.

Νέα υπουργεία

Ανακοίνωσε τη δημιουργία τριών υπουργείων, καθώς και τη συγχώνευση άλλων. Χαρακτηριστικά- όπως είπε- θα υπάρξει αυτόνομο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τη δημοσιονομική πολιτική. Πρόσθεσε ότι "θα έχει τη στήριξη και τη συνδρομή διεθνών οικονομολόγων".

Επιπλέον, θα ιδρυθεί υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, "ώστε να δείξουμε ότι η Πράσινη Ανάπτυξη θα γίνει πράξη", όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Επίσης θα δημιουργηθεί υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου θα εκεί θα υπάρχουν οι ευθύνες των τομέων της Πολιτικής Προστασίας, της Δημόσιας Ασφάλειας και της Πυροσβεστικής.

Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα συγχωνευτούν τα υπουργείο Δημοσίων Έργων και Μεταφορών σε ένα υπουργείο, υπό την ονομασία: Υπουργείο Υποδομών.

Ερωτηθείς για το ποιος θα είναι επικεφαλής του υπ. Οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να απαντήσει. "Τα ονόματα, λαού θέλοντος, την επομένη των εκλογών" είπε. Κληθείς να σχολιάσει το πως αντιλαμβάνεται τη συνδρομή ξένων οικονομολόγων, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αξιοποιήσει "όλο το δυναμικό για το καλό της χώρας", υπογραμμίζοντας ότι "υπάρχουν αξιόλογοι Έλληνες στο εξωτερικό σε θέσεις ευθύνης, οι οποίοι μπορούν να παίξουν ρόλο".

Στελέχωση Δημόσιας Διοίκησης

"Η δημόσια διοίκηση θα στελεχωθεί από αυτούς που πραγματικά αξίζουν" είπε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι "όλες οι θέσεις πολιτικής ευθύνης θα δημοσιοποιηθούν ώστε να έχει ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης τη δυνατότητα να υποβάλλει την υποψηφιότητα του, ώστε να κριθεί με αξιοκρατικά κριτήρια". "Βάζουμε τέλος στη λογική του ρεβανσισμού" τόνισε.

Ασυμβίβαστο

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι εφόσον εκλεγεί, θα θεσπίσει το ασυμβίβαστο ανάμεσα στο κράτος και το κόμμα, "ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα για μικροκομματικές σκοπιμότητες". Και έδωσε ως παράδειγμα το ότι εάν ένας αξιωματούχος του κόμματος λάβει -αξιοκρατικά- τη θέση κρατικού λειτουργού θα παραιτείται από το κομματικό του αξίωμα.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι όλα αυτά είναι αυτονόητα για άλλες χώρες, αλλά "για την Ελλάδα είναι μια μικρή επανάσταση" και για να γίνει αυτό "χρειαζόμαστε ισχυρή αυτοδυναμία" "Δώστε μου τη δύναμη για να αποδείξω ότι μπορούμε διαφορετικά σε αυτή τη χώρα. Μπορούμε" τόνισε.

"Δεν έχουμε κρυφή φορολογική ατζέντα"

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κρυφή φορολογική ατζέντα", ξεκαθαρίζοντας ότι στο άμεσο πρόγραμμα του είναι "η χορήγηση στη χώρα 2,5 δισ. ευρώ για την ανάταξη της οικονομίας, τα οποία θα βρούμε". Και πρόσθεσε: "Τα 10 δισ. είναι ψέμα της ΝΔ γιατί μιλάνε για τις δαπάνες που έχουμε υπολογίσει στα υπόλοιπα τέσσερα χρόνια για την παιδεία".

"Το νοικοκύρεμα μπορεί να γίνει με σκληρά αλλά δίκαια μέτρα" είπε και πρόσθεσε: "Μιλάμε για σοβαρή αναδιανομή του πλούτου, οι πλούσιοι θα πληρώσουν παραπάνω και σωστή διαχείριση ασφαλιστικών ταμείων".

Επίθεση στη ΝΔ

"Τα προβλήματα της χώρας δεν ξεκίνησαν με τη διεθνή κρίση. Όσοι λένε αυτό κρύβουν την πραγματική κατάσταση στην οικονομία της χώρας" είπε ο κ. Παπανδρέου επιτιθέμενος εναντίον της ΝΔ, προσθέτοντας ότι "στο επίκεντρο του δικού μας προγράμματος είναι οι μεγάλες αλλαγές και τομές στο κράτος".

"Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι νομίζουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί με το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων. Απαιτείται άμεση αναθέρμανση της οικονομίας" είπε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε: "Έχουμε καταθέσει λεπτομερές πρόγραμμα για τις 100 πρώτες μέρες. Περιμέναμε προτάσεις από τη ΝΔ, αλλά ακούσαμε ψεύδη και την παραβίαση κάθε κανόνα δεοντολογίας. Ακούσαμε πως για ό,τι συνέβη τα τελευταία χρόνια φταίνε όλοι οι άλλοι. Λένε ότι θα χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή: Τι κάνανε 6 χρόνια;".

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Αριστερά σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, σημείωσε ότι "το ΠΑΣΟΚ ζητά ισχυρή αυτοδυναμία όχι λόγω αλαζονείας γιατί θέλουμε να κάνουμε τομές απέναντι σε κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές". Και πρόσθεσε ότι "αν πάρει την απόλυτη πλειοψηφία, όποια και αν είναι αυτή, θα προχωρήσει σε αυτά που έχει δεσμευτεί".

nooz.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες