Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Μήνυμα Παπανδρέου προς τον τουρκικό λαό


Χείρα φιλίας προς την τουρκική κυβέρνηση και τον λαό της Τουρκίας έτεινε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου από την Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την Αγκυρα να συμφωνήσει για την εξεύρεση μίας ευρωπαϊκής λύσης στο Κυπριακό και σε διάλογο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση Ερντογάν και η τουρκική κοινή γνώμη στις αναφορές του έλληνα πρωθυπουργού για στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο, φράση που αποτελεί ευθεία αναφορά στον τουρκικό κατοχικό στρατό, ενώ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, δηλαδή να απόσχει από ενέργειες που συνιστούν ευθεία αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στο Φανάρι και καθ' οδόν προς το νεκροταφείο Σισλί όπου θα επισκεφτεί το μνήμα του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ ο κ. Παπανδρέου είπε: «Πρέπει να βρούμε μία ευρωπαϊκή δίκαιη λύση για την Κύπρο. Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από τις εξαρτήσεις από τις μητέρες πατρίδες από τα στρατεύματα κατοχής από διαιρέσεις και τείχη. Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να σεβόμαστε τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα μέσα από διάλογο. Να συζητήσουμε για να λύσουμε τα προβλήματα, όχι να κρύψουμε ή να τα εκμεταλλευτούμε».

Αυτό ήταν το μήνυμα που όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θέλει να στείλει στον τουρκικό λαό. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο διάλογο που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος διάλογος --φρόντισε να υπενθυμίσει ο κ. Παπανδρέου-- κατέληξε σε συμφωνίες και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου απέστειλε μήνυμα προς τον τουρκικό λαό από το Φανάρι. Απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τόνισε ότι «θα έχω την ευκαιρία στο μήνυμά μου στον τουρκικό λαό να πω ότι με γνωρίζουν καλά, καθώς και την ειλικρίνεια μου για ζητήματα που μας αφορούν, που μας πονάνε. Αυτό το μήνυμα θα ήθελα να δώσω, ότι με ειλικρίνεια θέλω να συζητήσουμε τα προβλήματα όχι για να τα κρύψουμε, όχι για να τα εκμεταλλευτούμε, αλλά για να τα λύσουμε».

Ο κ. Παπανδρέου είπε για τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι είναι ένας άνθρωπος που με τη δράση του έχει αναδείξει την ορθοδοξία σε ολόκληρο τον κόσμο, ανοίγοντας επίκαιρα ζητήματα όπως αυτό της πράσινης ανάπτυξης στο οποίο ήταν πρωτοπόρος.

Προσφωνώντας τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε με έμφαση: «Χαιρετίζουμε τις δημοκρατικές εκλογές, σεβόμαστε τις επιλογές και τη ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε σε σας και στο ΠΑΣΟΚ ο ελληνικός λαός». Παράλληλα ευχήθηκε στον κ. Παπανδρέου «πλήρη επιτυχία εις το πολυεύθυνον έργο το οποίο αναλαμβάνετε και μάλιστα σε μία διεθνη οικονομική συγκυρία. Είμαστε βέβαιοι ότι με την καλή σας θεληση, με την εγνωσμένη ικανότητά και σεμνότητα σας θα αντεπεξέλθετε εις τα δύσκολα καθήκοντά σας. Σας εύχομαι να έχετε μία λαμπρή επιτυχία και να επιλύσετε όλα τα εκκρεμή θέματα».

Καταλήγοντας, αφού αποκάλεσε τον κ. πρωθυπουργό «πιστό τέκνο της Εκκλησίας» επισήμανε ότι η Ελλαδα και η Τουρκία «είναι δύο σύμμαχες-γειτονικές χώρες που πρέπει να ζήσουν εν ειρήνη».

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έφτασε στην Κωνσταντινούπολη το μεσημέρι της Παρασκευής, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας. Στο αεροδρόμιο "Κεμάλ Ατατούρκ" τον υποδέχθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ στην επίσκεψή του τον συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του έχει προγραμματιστεί για τις 4:00 το μεσημέρι της Παρασκευής. Συμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν τροποποίησε το πρόγραμμά του και μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο εξωτερικό, αν και αυτή έχει άτυπο χαρακτήρα. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου στην Κύπρο για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους, καθώς αναμένεται να προσδιοριστεί το νέο πλαίσιο των σχέσεων Αθήνας - Λευκωσίας και να συζητηθούν οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.


2 σχόλια:

xaxanoulhs 7 είπε...

ΠΑΜΕ ΡΕ ΠΡΟΕΔΡΑΡΑ,ΚΑΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΘΗΤΕΙΑ ΣΟΥ...ΔΩΣΕ ΛΥΣΕΙΣ Σ ΟΛΑ!!!

Έλ λην Μακεδόνας είπε...

ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΣΤΑΣΗ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΖΗΤΗΜΑΤΑ!

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες