Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-2...ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ...



Με ηγέτη τον συγκλονιστικό Βασίλη Τοροσίδη, που σημείωσε δύο γκολ (43', 55') ο Ολυμπιακός νίκησε με σκορ 2-1 την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Καταπληκτικό το δεύτερο γκολ από τον "Τόρο", που θύμισε Ζίκο. Στο πετσί του "γαύρου" έχει μπει ο Tοροσίδαρος, αίμα Ολυμπιακού κυλάει στις φλέβες του. Κακώς μέτρησε το γκολ της ΑΕΚ, καθώς στη φάση υπήρχε αρχικά οφσάιντ.


Μία εβδομάδα-όνειρο ολοκληρώθηκε με επιβλητικό και... Ολυμπιακό τρόπο! Μετά την Άλκμααρ και τον ΠΑΟΚ, υποτάχτηκε και η ΑΕΚ στον μόνιμο πρωταθλητή Ελλάδας. Με παθιασμένη εμφάνιση και ωραίο ποδόσφαιρο, η πειραϊκή ομάδα νίκησε την ΑΕΚ με 2-1 στο ΟΑΚΑ, στην εξ αναβολής αναμέτρηση για την 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος και απέδειξε περίτρανα γιατί είναι με διαφορά ο κορυφαίος ελληνικός σύλλογος.

Στο ντεμπούτο του στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, ο Ζίκο είδε τον Βασίλη Τοροσίδη να αλωνίζει για τρίτο σερί παιχνίδι και να πετυχαίνει δύο γκολ, το ένα πιο όμορφο από το άλλο. Το δεύτερο, σίγουρα το ζήλεψε ο θρύλος του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Ο Τοροσίδαρος πήρε μόνος του την ΑΕΚ: με μία παλικαρίσια κεφαλιά στο πρώτο μέρος (43') και μία ασύλληπτη γκολάρα στην επανάληψη (55').

Οι ερυθρόλευκοι ήταν ψυχωμένοι, παθιασμένοι και αποφασισμένοι. Πάνω από όλα, όμως, δεν ήθελαν να φύγουν ηττημένοι από τον αγωνιστικό χώρο παρά τα πολλά αγωνιστικά προβλήματα (εκτός Γκαλέτι, Μαρέσκα, Ντάρμπισιρ, Ντομί). Τρίτη εκτός έδρας νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια για τον νταμπλούχο Ελλάδας. "Διπλό" στη Λάρισα, στην Τούμπα, στο ΟΑΚΑ. Είπατε τίποτα;

Νέα ηγετική εμφάνιση από τον Όλοφ Μέλμπεργκ, που "σκούπιζε αβέρτα" στα μετόπισθεν, ενώ ο Λεντέσμα έκανε πολύτιμη δουλειά στη μεσαία γραμμή. Όρθιος είδε όλο το ματς ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού, ο οποίος έχει όλο το χρόνο μπροστά του για να κάνει ακόμα καλύτερη την ομάδα του μεγάλου λιμανιού.

Ο αγώνας

Ο Ζίκο, στο ντεμπούτο του στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, παρέταξε την πειραϊκή ομάδα με διάταξη 4-3-2-1 και το αρχικό σχήμα που υπέταξε την Άλκμααρ στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Την εστία υπερασπίστηκε ο Νικοπολίδης, με τον Ζεβλάκοβ στο δεξί άκρο της άμυνας, τον Ραούλ Μπράβο στο αριστερό και τους Α. Παπαδόπουλο, Μέλμπεργκ στο κέντρο της οπισθοφυλακής. Ο Λεντέσμα ήταν ο καθαρόαιμος αμυντικός μέσος, έχοντας δεξιά του τον Τοροσίδη και αριστερά του τον Ντουντού. Ο Ζαϊρί αγωνίστηκε στη δεξιά πτέρυγα της μεσαίας γραμμής, ο Λεονάρντο στην αριστερή, με τον Ντιόγκο να είναι ο "φουνταριστός" του νταμπλούχου Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς παρέταξε την ΑΕΚ με σύστημα 4-4-2. Κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Σάχα. Στην άμυνα, από δεξιά προς τα αριστερά, αγωνίστηκαν οι Αραούχο, Γιάχιτς, Μαϊστόροβιτς, Χουανφράν. Οι Μάκος και Καφές αποτέλεσαν το δίδυμο των αμυντικών μέσων, με τον Σκόκο στη δεξιά πλευρά της μεσαίας γραμμής, τον Γκερέιρο στην αριστερή και τους Νέμεθ, Μπλάνκο στη γραμμή κρούσης.

Στην πρώτη φάση του αγώνα (1'), ο Τοροσίδης υποδείχθηκε λανθασμένα σε θέση οφσάιντ από τον πρώτο βοηθό Ακρίβο κι ενώ ήταν έτοιμος να πραγματοποιήσει επιθετική προσπάθεια. Η ΑΕΚ θέλησε να εκμεταλλευτεί τον παράγοντα έδρα και να αιφνιδιάσει τον Ολυμπιακό. Στο 7', οι γηπεδούχοι έφτασαν κοντά στο γκολ, αλλά ο Νικοπολίδης όρθωσε το ανάστημά του. Ο Γκερέιρο σέντραρε από τα δεξιά, ο Καφές έκανε την κεφαλιά-πάσα προ του Α. Παπαδόπουλου και προς τον Μπλάνκο, ο οποίος έπιασε την κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής, νικώντας στον αέρα τον Ζεβλάκοβ, όμως ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού αφού αρχικά απέκρουσε στην αριστερή του γωνία, στη συνέχεια μπλόκαρε σταθερά την μπάλα.

Οι ερυθρόλευκοι ήταν νευρικοί στο πρώτο εικοσάλεπτο. Όσο κυλούσε ο χρόνος, όμως έβρισκαν τα πατήματά τους και από το 20' και μετά ανέβασαν την απόδοσή τους, χάνοντας δύο κλασικές ευκαιρίες πριν "παγώσουν" το ΟΑΚΑ προς τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου. Στο 21', ο Ζαϊρί έβγαλε καλοζυγισμένη σέντρα από τα δεξιά προς το δεύτερο δοκάρι, αλλά ο Σάχα με τις γροθιές απομάκρυνε την μπάλα πριν δημιουργηθεί ουσιαστικός κίνδυνος μπροστά από την εστία του.

Ο Ζίκο παρακολουθούσε τον αγώνα όρθιος, λίγο μπροστά από τον πάγκο του και έβλεπε τους παίκτες του να εποιβάλουν το ρυθμό τους. Στο 27', ο Τοροσίδης επιχείρησε σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή, η μπάλα κόντραρε στον Γκερέιρο. Ο Ντουντού αιφνιδιάστηκε, καθώς η μπάλα στρώθηκε μπροστά του, στο ύψος του πέναλτι. Ο Βραζιλιάνος σούταρε με το δεξί στην κίνηση, αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία. Μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό.

Στο 32', μία "στραβοκλωτσιά" του Μπλάνκο από τη δεξιά γωνία της μεγάλης περιοχής παραλίγο να στοιχίσει στην πειραϊκή ομάδα. Ο Αργεντινός επιθετικός έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Τρία λεπτά αργότερα (35'), ο Ραούλ Μπράβο σέντραρε από τα αριστερά, ο Ντιόγκο έγινε αποδέκτης της μπάλας μέσα στην περιοχή, έκανε το κοντρόλ, αλλά μπερδεύτηκε με τον Λεονάρντο, που προσπάθησε να μπει στη φάση. Ο Χουανφράν έβαλε την κόντρα, με απότελεσμα ο Σάχα - με τη βοήθεια του Μαϊστόροβιτς - να μπλοκάρει την μπάλα.

Η ΑΕΚ ζήτησε πέναλτι στο 39' για χέρι του Μέλμπεργκ μέσα στην περιοχή. Η μπάλα βρήκε όντως στο χέρι του Σουηδού, ο οποίος, όμως, δεν είχε πρόθεση, καθώς η μπάλα βρήκε στο χέρι του διεθνούς άσου στην εναέρια διεκδίκηση με τον Καφέ και δεν πήγε το χέρι στην μπάλα. Στην εξέλιξη της φάσης και στο κόρνερ που εκτελέστηκε, η Ένωση βρέθηκε κοντά στο γκολ. Ο Γκερέιρο εκτέλεσε το κόρνερ, ο Καφές έπιασε την πρώτη κεφαλιά προ του Ντουντού, ο Νέμεθ πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας, αλλά από πολύ κοντά την έστειλε με το κεφάλι δίπλα από το δεξί δοκάρι του Νικοπολίδη.

Ο Ολυμπιακός, όμως, κτύπησε σαν κόμπρα στο τέλος του πρώτου μέρους, με τον πιο φορμαρισμένο παίκτη του. Ο Λεονάρντο, στο 43', έβγαλε μία εκπληκτική σέντρα από τα αριστερά, ο "Τόρο" πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας, στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας, νίκησε στην προσωπική μονομαχία τον Χουανφράν και με έξοχη κεφαλιά έστειλε την μπάλα να αναπαυτεί στη δεξιά γωνία του Σάχα! Ο νταμπλούχος Ελλάδας "πάγωσε" το ΟΑΚΑ και πήγε στα αποδυτήρια με προβάδισμα στο σκορ.

Τραμπουκισμοί στα επίσημα του ΟΑΚΑ, με την επίτευξη του πρώτου ερυθρόλευκου γκολ. Οι οπαδοί της ΑΕΚ προσπάθησαν να επιτεθούν στο μπουθ όπου βρίσκονταν ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς με τους εκτός αποστολής παίκτες του Ολυμπιακού και τους εκπροσώπους της ΠΑΕ. Ευτυχώς, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, με τον "Μπόζα" να αποχωρεί πριν από την εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου.

Η επανάληψη άρχισε με ένα αριστερό σουτ του δραστήριου Γκερέιρο έξω από τη μεγάλη περιοχή (48'), χωρίς ανησυχία για την ερυθρόλευκη εστία. Στο 52', όμως, ο Ολυμπιακός έχασε μία ακόμα μεγάλη ευκαιρία. Ο Ζαϊρί "χόρεψε" στα δεξιά τον Χουανφράν, ο Μαροκινός έβγαλε συστημένη σέντρα για το κεφάλι του Ντιόγκο, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του κιτρινόμαυρου τέρματος.

Στο 55', ο Τοροσίδαρος "πάγωσε" για τα καλά το ΟΑΚΑ, πετυχαίνοντας ένα γκολ αλά Ζίκο! Ο Μάκος δεν αντέδρασε σωστά στην πάσα του Σκόκο στο ύψος της μεσαίας γραμμής. Ο "Τόρο" πήρε την μπάλα και ξεκίνησε την κούρσα, πέρασε ανάμεσα στους Γιάχιτς και Μάκο, είδε τον Σάχα εκτός εστίας και με εκπληκτικό "σκαφτό" δεξί σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ΑΕΚ. Τί γκολ, Θεέ μου!

Η γκολάρα του Βασίλη Τοροσίδη άφησε άφωνο το Ολυμπιακό Στάδιο. Η ΑΕΚ, στο 58', είδε τον Σκόκο να μπαίνει αφύλαχτος μέσα στην περιοχή από τα αριστερά, όμως το δεξί διαγώνιο σουτ του Αργεντινού κατέληξε άουτ. Τρία λεπτά αργότερα (61'), ο Ολυμπιακός λίγο έλειψε να πληρώσει μία αμυντική "γκέλα". Ο Νικοπολίδης βγήκε στα όρια της περιοχής του, έχασε την μπάλα από τον Αραούχο, που έκανε τη σέντρα από τα δεξιά, αλλά ο Ζεβλάκοβ απομάκρυνε με το κεφάλι προ του Μπλάνκο.

Οι ερυθρόλευκοι από την επίτευξη του δεύτερου γκολ τους, χαλάρωσαν σε μεγάλο βαθμό και οι γηπεδούχοι το εκμεταλλεύτηκαν και έβαλαν την ΑΕΚ ξανά στο παιχνίδι. Στο 65', ο Μαντούκα, που ήταν σε θέση οφσάιτ, έκανε την συρτή μπαλιά από τα αριστερά στην καρδιά της άμυνας του Ολυμπιακού, ο Ραούλ Μπράβο έκανε το τάκλιν για να διώξει, αλλά η μπάλα κατέληξε στα πόδια του επερχόμενου Νέμεθ, που με δεξί σουτ μείωσε σε 2-1. Το γκολ της ΑΕΚ δεν έπρεπε να μετρήσει.

Στο 67', η πειραϊκή ομάδα απώλεσε σπουδαία ευκαιρία για να "καθαρίσει" το ματς. Σε αντεπίθεση, ο Ντιόγκο έβγαλε εκπληκτική κάθετη μπαλιά στον Ζαϊρί, ο οποίος μπήκε στην περιοχή, έκανε το πλασέ, όμως ο Σάχα απέκρουσε με τα πόδια και κράτησε όρθια την ομάδα του. Ο Ολυμπιακός ήθελε έναν παίκτη στα χαφ να "δαγκώνει". Στο 70', ο Ζίκο έβγαλε τον Ζαϊρί και έβαλε στο ματς τον Στολτίδη.

Οι ερυθρόλευκοι ανέβασαν ξανά στροφές και στο 72' στάθηκαν για μία ακόμα φορά άτυχοι. Ο Ντουντού εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά, ο Ζεβλάκοβ έπιασε δυνατή κεφαλιά στο ύψος της μικρής περιοχής, με την μπάλα να κτυπά στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Σάχα και να απομακρύνεται.

Ο Μέλμπεργκ έκοβε στα μετόπισθεν κάθε ενδεχόμενο κινδύνου. Η ΑΕΚ είχε την εδαφική υπεροχή, καθώς προσπαθούσε να ισοφαρίσει. Ο Ολυμπιακός είχε το μυαλό του στη διατήρηση του αποτελέσματος και έβγαινε επικίνδυνα στην κόντρα επίθεση. Στο 82', ο κορυφαίος του αγώνα Τοροσίδης έδωσε τη θέση του στον Γκαλίτσιο. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έπαιξε φουλ επίθεση, καθώς η ομάδα του βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο και έπρεπε να ρισκάρει και έκανε τρεις αλλαγές άκρως επιθετικές.

Στο 87', η ΑΕΚ απείλησε. Ο Γκερέιρο εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά, ο Ντιόγκο έδιωξε όπως-όπως, η μπάλα έφτασε στον Λεονάρντο, στα αριστερά της μεγάλης περιοχής. Ο Βραζιλιάνος σούταρε με το δεξί στην κίνηση, αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ. Στο 89', ο Μήτρογλου αντικατέστησε τον Ντιόγκο. Τέσσερα λεπτά ήταν οι καθυστερήσεις. Στο 92', ο Ντουντού βρέθηκε απέναντι στον Σάχα, σούταρε από το ύψος του πέναλτι, αλλά ο Σάχα απέκρουσε. Στην κόντρα επίθεση, ο Μαντούκα σούταρε από μακρινή απόσταση με το αριστερό, ο Νικοπολίδης έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ. Τί ματς... Ο Ολυμπιακός κράτησε με νύχια και με δόντια μία σπουδαία νίκη και έφυγε από το ΟΑΚΑ με μία αρχοντική εμφάνιση. Εμφάνιση πρωταθλητή!

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών
ΖΙΚΟ:«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη νίκη και την εμφάνιση της ομάδας. Η ΑΕΚ προσπάθησε να πιέσει και να έχει κατοχή μπάλας, αλλά κάθε φορά που βγαίναμε στην αντεπίθεση ήμασταν πολύ επικίνδυνοι και δημιουργούσαμε ευκαιρίες», τόνισε, ενώ απένειμε τα εύσημα στους ποδοσφαιριστές του: «Παρέλαβα μία ομάδα που βλέπω ότι όλοι οι παίκτες έχουν μεγάλη διάθεση να προσπαθήσουν για το καλύτερο, κάτι που διευκολύνει το έργο μου. Όλοι οι παίκτες προσπαθούν πολύ. Έδωσαν τρία ματς μέσα στην εβδομάδα, ήταν πολύ συγκεντρωμένοι, ακολούθησαν τις οδηγίες μας και είμαστε ευτυχείς που έχουμε τέτοιους παίκτες. Μην ξεχνάμε πως δεν έχουμε δύο μεγάλους παίκτες, όπως ο Γκαλέτι και ο Μαρέσκα, που όταν ενσωματωθούν στην ομάδα θα μας βοηθήσουν πολύ». Στην συνέχεια αναφέρθηκε και στο τι θέλει να βλέπει από τον Ολυμπιακό: «Το πιο σημαντικό για μένα είναι να βάζουμε γκολ. Να παίζουμε επιθετικά και να δημιουργούμε ευκαιρίες για γκολ. Αυτή είναι η νοοτροπία μου και σήμερα πολλοί παίκτες είχαν ευκαιρίες να σκοράρουν. Πάντα σαν προπονητής έψαχνα τρόπους για να πηγαίνει η ομάδα μπροστά και να δημιουργεί ευκαιρίες. Σήμερα είδατε ένα δείγμα από τη νοοτροπία που θέλω να περάσω στην ομάδα». Επιπλέον αναφέρθηκε και προσωπικά στον Βασίλη Τοροσίδη: «Ο Τοροσίδης είναι σπουδαίος ποδοσφαιριστής και πέτυχε ένα γκολ αντάξιο της κλάσης του. Είναι πολύ καλό που ο Ολυμπιακός έχει έναν τέτοιο παίκτη στις τάξεις του».

ΤΟΡΟΣΙΔΗΣ: "Στο δεύτερο γκολ είδα ότι είχε βγει ο Σάχα πλάσαρα και μου βγήκε ένα καλό γκολ. Εχουμε καλό κλίμα στην ομάδα και με τις επιτυχίε ανεβαίνουμε ακόμα περισσότερο ψυχολογικά. Είμασταν τυχεροί στο πρώτο ημίχρονο, έχασε ευκαιρίες η ΑΕΚ. Στο δεύτερο ανεβήκαμε και κερδίσαμε δίκαια. Είναι δύσκολο το πρόγραμμα και στην συνέχεια. Αυτή η περίοδος είναι πολύ καλή. Δόξα τον Θεό επέστρεψα υγειείς και προσπαθώ για το καλύτερο"

ΖΑΪΡΙ: Ήταν ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός έκανε πολύ καλή εμφάνιση. Ο Τοροσίδης πέτυχε δύο γκολ και μας έδωσε τη νίκη. Στον αγώνα με την Αλκμαάρ έγινε μία νέα αρχή, συνεχίσαμε με τον ΠΑΟΚ και σήμερα με την ΑΕΚ. Ολα ήταν σημαντικά αποτελέσματα".

ΝΤΟΥΝΤΟΥ: «Ήταν μια πολύ σημαντική νίκη για την ομάδα ενόψει της συνέχειας. Παίξαμε όλοι για την ομάδα και για τη νίκη και αυτό ήταν το κλειδί. Παίξαμε ο ένας για τον άλλο και τελικά ήρθε η νίκη. Δεν είχαμε παθητικό ρόλο στο παιχνίδι και αυτό ήταν πολύ σημαντικό». Αναφερόμενος στο γκολ του Βασίλη Τοροσίδη είπε ότι είναι βραζιλιάνικο και ότι το δουλεύει στην προπόνηση…

ΜΠΡΑΒΟ: «Είναι πολύ σημαντικό που κερδίσαμε μια μονάδα που αποτελεί ένα από τους μονομάχους του τίτλου. Η ομάδα έπαιξε καλύτερα από ότι στην Τούμπα . Τώρα στο μυαλό μας έχουμε μόνο τον Πανιώνιο και όχι την Άρσεναλ γιατί ακόμα δεν έχουμε ξεχάσει τι έγινε με την Καβάλα. Όσον αφορά στην υπόθεση τίτλος είναι πολύ νωρίς να μιλάμε ακόμα γιατί υπάρχουν πολλά παιχνίδια».

ΖΕΒΛΑΚΟΦ: «Απόψε αποδείξαμε τι είδους ομάδα είμαστε. Είμαστε ομάδα για μεγάλα παιχνίδια και νικήσαμε. Έχουμε πολλά και συνεχόμενα παιχνίδια και μάλιστα δύσκολα για αυτό και πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες