Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Προϋπολογισμός 2014: Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ.

Προϋπολογισμός 2014: Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο προϋπολογισμός για το 2014.
Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, ο αναπληρωτής υπουργός Χ. Σταϊκούρας δήλωσε πως υπάρχουν φέτος σαφή σημάδια βελτίωσης της οικονομίας. Η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης 4,5% στον προϋπολογισμό του 2013.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ανακόπτεται ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας, ενώ ο πληθωρισμός είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 45 ετών.
Παράλληλα αποκλιμακώνεται το spread των ελληνικών ομολόγων και βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος φτάνει τα 812 εκ. ευρώ, ενώ για το 2014 παρουσιάζει αύξηση και φτάνει τα 2,95 δις. Για το 2014 η ανάπτυξη εκτιμάται στο 0,6% και η ανεργία στο 24,5%.
Προβλέπεται επίσης αύξηση εσόδων 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,6 θα προέλθει από την αύξηση των άμεσων φόρων.
Την ίδια ώρα οι δαπάνες θα είναι μειωμένες κατά 3,1 δις ευρώ, με την μεγαλύτερη προσαρμογή να προέρχεται από τις πρωτογενείς δαπάνες (2,9 δις ευρώ) και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, στο προσχέδιο του οποίου προβλέπονταν στα 7 δις ευρώ και πλέον εκτιμώνται στα 6,8 δις ευρώ.
Επίσης να σημειωθεί ότι στο σκέλος των εσόδων αναμένεται να υπάρξει υστέρηση 1,1 δισ. ευρώ το 2013 σε σχέση με το τι προβλεπόταν στο μεσοπρόθεσμο.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει αύριο Παρασκευή στο έκτακτο Eurogroup τις βασικές προβλέψεις του Προϋπολογισμού 2014.
Διαβάστε επίσης: 
Στουρνάρας:Στουρνάρας: Δεν υπάρχουν νέα μέτρα στον προϋπολογισμό
Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014
Τρόικα: Yπάρχει πρόοδος αλλά και ανοιχτά ζητήματα
Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα (vid)
Στη Βουλή ο προϋπολογισμός – Αγεφύρωτο το χάσμα με την τρόικα
Στουρνάρας: Δεν υπάρχουν νέα μέτρα στον προϋπολογισμό

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες