Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΜΠΟΡΝΤΟ 0-1...

Αυτόν τον Ολυμπιακό ονειρεύεται ο κόσμος του. Να στήνει στα σχοινιά την Πρωταθλήτρια Γαλλίας και την πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης στο πρώτο μισό της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου κι ας χάνει λόγω τύχης και διαιτησίας. Ο Πρωταθλητής Ελλάδας μέτρησε διψήφιο αριθμό ευκαιριών και ένα κανονικό γκολ που δεν μέτρησε, αλλά γνώρισε την ήττα από την Μπορντό με 1-0 στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τη φάση των "16" του Champions League.

Ο Χάουαρντ Γουέμπ, μόνο φανέλα της Μπορντό δεν φόρεσε. Από λανθασμένη υπόδειξή του (ενός φάουλ που δεν έγινε ποτέ), η γαλλική ομάδα πήρε προβάδισμα στο σκορ με κεφαλιά του στόπερ Σιανί, στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου. Σα να μην έφτανε αυτό, μετά την υπόδειξη του δεύτερου βοηθού, Ντάρεν Καν, δεν μέτρησε γκολ του Μαρέσκα (με κεφαλιά σε κενή εστία) στο 94ο λεπτό της αναμέτρησης για φάουλ του Ντάρμπισιρ στον Καρασό. Ο Άγγλος επιθετικός δεν έκανε την παραμικρή παράβαση. Αντίθετα, σπρώχτηκε από τον Γάλλο τερματοφύλακα, όπως και από τον Σιανί.

Σπουδαία υποστήριξη από τον κόσμο του Πρωταθλητή Ελλάδας, που χειροκρότησε την ομάδα του με το σφύριγμα της λήξης. Ο Ολυμπιακός δεν είχε την τύχη με το μέρος του, συναντώντας - παράλληλα - και την προκλητική διαιτησία του Άγγλου "χειρουργού". Οι ερυθρόλευκοι πάλεψαν, έπαιξαν με πάθος, ήταν καλύτεροι από τους αντιπάλους τους και στον επαναληπτικό της 17ης Μαρτίου στη Γαλλία θα προσπαθήσουν για τη μεγάλη ανατροπή. Έδειξαν ότι μπορούν να νικήσουν την Μπορντό και έχουν μία δεύτερη ευκαιρία στη ρεβάνς.

Η ατμόσφαιρα στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" ήταν εκπληκτική από την αρχή. Από την είσοδο των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο, ακόμα και από την προθέρμανση. Ήρθε και το ανεπανάληπτο coreo που ετοίμασε η "Θύρα 7", πριν από τη σέντρα της αναμέτρησης, για να δέσει το γλυκό στο φαληρικό γήπεδο. Άπαντες, Έλληνες και Γάλλοι, έμειναν με το στόμα ανοικτό από την έμπνευση των οργανωμένων φιλάθλων της πειραϊκής ομάδας, οι οποίοι πήραν - "σπαθένια" - άριστα δέκα.


Ο αγώνας

Ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-5-1, το οποίο στην επίθεση μετατρεπόταν σε 4-3-3. Την εστία της ομάδας υπερασπίστηκε ο Νικοπολίδης. Στην άμυνα, από τα δεξιά προς τα αριστερά, αγωνίστηκαν οι Τοροσίδης, Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ και Ραούλ Μπράβο. Οι Λεντέσμα (στην καρδιά του κέντρου), Μαρέσκα (δεξιά στο "λύκο") και Στολτίδης (αριστερά στον Αργεντινό "κόφτη") αποτέλεσαν την τριάδα της μεσαίας γραμμής, με τους Λούα Λούα (δεξιά), Μήτρογλου (κορυφή) και Ντάτολο (αριστερά) να συνθέτουν την επιθετική τριάδα.

Από την πλευρά του, ο Λοράν Μπλαν παρέταξε την Μπορντό με διάταξη 4-2-3-1. Κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Καρασό. Στην άμυνα, από δεξιά προς τα αριστερά, αγωνίστηκαν οι Σαλμέ, Πλανούς, Σιανί και Τρεμουλινάς. Οι Φερνάντο και Σανέ αποτέλεσαν το δίδυμο των αμυντικών μέσων. Ο Πλάσιλ κάλυψε τη δεξιά πλευρά της μεσαίας γραμμής, ο Βέντελ την αριστερή, ενώ ο Γκουργκούφ αγωνίστηκε σε θέση περιφερειακού επιθετικού, πίσω από το μοναδικό προωθημένο, Σαμάκ.

Οι ερυθρόλευκοι κοίταξαν κατάματα την Μπορντό, δεν τη φοβήθηκαν ούτε στιγμή και έδωσαν ό,τι είχαν στον αγωνιστικό χώρο. Αν είχαν και τον παράγοντα τύχη με το μέρος τους, όλα θα ήταν ιδανικά. Η Μπορντό, στην πρώτη της ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο, κατάφερε να σκοράρει. Και μάλιστα στις καθυστερήσεις από ένα ανύπαρκτο φάουλ που έδωσε ο Άγγλος Γουέμπ.

Ο Ολυμπιακός ήταν συγκροτημένος, είχε πάθος, αγωνιστικό πλάνο και "βραχυκύκλωσε" την Πρωταθλήτρια Γαλλίας, που σε κανένα σημείο στο πρώτο μέρος δεν κατάφερε να κυριαρχήσει στο παιχνίδι και να το φέρει στα μέτρα της. Οι παίκτες του Μπόζινταρ Μπάντοβιτς έτρεξαν, προσπάθησαν να ανοίξουν πρώτοι το σκορ, αλλά στις τέσσερις σημαντικές φάσεις που δημιούργησαν δεν μπόρεσαν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα.

Όλα θα ήταν διαφορετικά, αν η ευκαιρία στο 4ο λεπτό γινόταν γκολ. Ο Ντάτολο εκτέλεσε υποδειγματικά φάουλ από τα δεξιά, ο Μέλμπεργκ έπιασε την κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, ωστόσο η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι της γαλλικής εστίας. Η Μπορντό βρέθηκε σε αρκετές περιπτώσεις σε θέση άμυνας, ιδιαίτερα μέχρι το 30ο λεπτό, όποτ ο Ολυμπιακός είχε ξεκάθαρη υπεροχή στον αγωνιστικό χώρο.

Στο 14', ύστερα από έξοχο συνδυασμό, η μπάλα έφτασε δεξιά στον Τοροσίδη, που γέμισε, ο Μήτρογλου την έδωσε στον Ραούλ Μπράβο, αλλά το γύρισμα του τελευταίου κόπηκε από τους αμυντικούς των Γάλλων προτού φτάσει στον Λούα Λούα. Είναι χαρακτηριστικό πως η πρώτη απειλή από τους φιλοξενούμενους ήρθε στο 26', όταν ο Φερνάντο σούταρε με το δεξί έξω από τη μεγάλη περιοχή και ο Νικοπολίδης απομάκρυνε την μπάλα με τις γροθιές.

Με τη συμπλήρωση τριάντα λεπτών αγώνα, ο Πρωταθλητής Ελλάδας έκανε για τρίτη φορά αισθητή την παρουσία του στη μεγάλη περιοχή του Καρασό. Ο Μαρέσκα εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά, λίγο πιο μπροστά από το κέντρο, ο Στολτίδης σηκώθηκε πιο ψηλά από όλους, έπιασε την κεφαλιά μέσα από την περιοχή, αλλά ο Γάλλος τερματοφύλακας έδιωξε την μπάλα, που πέρασε πάνω από την εστία του, καταλήγοντας κόρνερ. Τρία λεπτά αργότερα (33'), οι ερυθρόλευκοι άλλαξαν υπέροχα την μπάλα. Ο Μαρέσκα τροφοδότησε τον Τοροσίδη στην πλάτη του Τρεμουλινάς (του αριστερού μπακ της Μπορντό), ο "Τόρο" έβγαλε τη συρτή σέντρα από τα δεξιά, ωστόσο κανένας συμπαίκτης του δεν πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας. Η γαλλική άμυνα ήταν εξουδετερωμένη, στην τέταρτη καλή στιγμή του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο.

Στο 44', ο Ντάτολο εκτέλεσε φάουλ από θέση μέσα δεξιά, με την μπάλα να καταλήγει άουτ. Εκεί που όλα έδειχναν πως το πρώτο ημίχρονο θα έληγε χωρίς σκορ, η Μπορντό "πάγωσε" το Φάληρο με τη βοήθεια του Γουέμπ. Ο Άγγλος διαιτητής ανακάλυψε φάουλ του Λούα Λούα πάνω στον Τρεμουλινάς. Ο Κονγκολέζος έδιωξε την μπάλα με προβολή σε πλάγιο άουτ, αλλά Χάουαρντ Γουέμπ είχε άλλη άποψη. Στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Γκουρκούφ εκτέλεσε το φάουλ από τα αριστερά, ο στόπερ Σιανί νίκησε στον αέρα τον Α. Παπαδόπουλο και από το ύψος της μικρής περιοχής έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Νικοπολίδη (0-1). Ένα γκολ στην τελευταία φάση του πρώτου μέρους, πάντα επηρεάζει αρνητικά την ομάδα που το δέχεται.

Ο Ολυμπιακός επηρεάστηκε ψυχολογικά από το τέρμα της Μπορντό και άρχισε νωχελικά το δεύτερο ημίχρονο. Στο 52', ο Βέντελ εκτέλεσε κόρνερ από τα δεξιά, ο Σιανί πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι, αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της ερυθρόλευκης εστίας. Μετά το 55', όμως, οι γηπεδούχοι αντέδρασαν και στο 58' έφτασαν μία ανάσα από την ισοφάριση. Ο Ραούλ Μπράβο έβγαλε εξαιρετική σέντρα από τα αριστερά, ο Μαρέσκα πετάχτηκε στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας, έπιασε ανενόχλητος την κεφαλιά-ψαράκι από το ύψος της μικρής περιοχής, ωστόσο η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία του Καρασό. Απίστευτη χαμένη ευκαιρία για το σύνολο του "Μπόσκο".

Ο προπονητής του Ολυμπιακού ρίσκαρε και στο 64' έβαλε στο ματς τον Ζαϊρί, αντικαθιστώντας τον Λεντέσμα. Το 4-3-3, πάντως, δεν άλλαξε. Ο Ντάτολο πέρασε ως κεντρικός χαφ, μπροστά από τους Στολτίδη και Μαρέσκα. Ο Μαροκινός πέρασε σε θέση δεξιού μέσου και ο Λούα Λούα μετατοπίστηκε στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Βέβαια, αυτό ήταν δίκοπο μαχαίρι για τους γηπεδούχους, καθώς αποχώρησε από τη μεσαία γραμμή ένας πολύτιμος παίκτης, ο οποίος, όμως, είχε καθαρά ανασταλτικό ρόλο.

Ο Ολυμπιακός ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων, με κατοχή μπάλας και έντονη πίεση προς τα γαλλικά καρέ. Η Μπορντό έπαιξε παιχνίδι υπομονής και είχε ως πρώτο μέλημα να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα και να κυνηγήσει μέσω αντεπιθέσεων ένα δεύτερο τέρμα.

Στο 77', ο Ντάρμπισιρ πήρε τη θέση του Μήτρογλου. Η δεύτερη κίνηση, στην σκακιέρα των προπονητών, από τον Μπάντοβιτς. Στο 81', ο Βέντελ σούταρε με το αριστερό, από το ύψος της μεγάλης περιοχής, με την μπάλα να καταλήγει άουτ. Στην αμέσως επόμενη επίθεση (82'), ο Ολυμπιακός έχασε μία ακόμα απίστευτη ευκαιρία. Ύστερα από βαθιά μπαλιά που προήλθε από την άμυνα, ο Ντάρμπισιρ κοντρόλαρε την μπάλα έξω από τη μεγάλη περιοχή, την έστρωσε στον Λούα Λούα, ο οποίος μπήκε στην αντίπαλη περιοχή, σούταρε διαγώνια με το δεξί, αλλά η μπάλα πέρασε σύριζα από το δεξί δοκάρι, μετά την απόκρουση του Καρασό. Ήταν κόρνερ, όμως ο Γουέμπ υπέδειξε άουτ.

Οι ερυθρόλευκοι είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή της Μπορντό. Την έστησαν στα σχοινιά και την σφυροκόπησαν ανελέητα. Στο 86', ο Λούα Λούα δοκίμασε με μακρινό δεξί σουτ να νικήσει τον Καρασό, ο οποίος έπεσε στη δεξιά του γωνία και μπλόκαρε. Ο Κονγκολέζος, στο 88', προσπάθησε με γυριστή κεφαλιά να ισοφαρίσει, αλλά πάλι ο Γάλλος τερματοφύλακας δήλωσε "παρών" και έδιωξε την μπάλα σε κόρνερ. Μετά την εκτέλεσή του, ο Tοροσίδης πήρε την κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, αλλά ο Φερνάντο έδιωξε πάνω στη γραμμή στο 89'. Η γκαντεμιά, σε όλη της την έκταση.

Στις καθυστερήσεις (94'), ο Ντάτολο εκτέλεσε κόρνερ από τα αριστερά, ο Λούα Λούα έπιασε την κεφαλιά, αλλά ο Καρασό απομάκρυνε πάνω στη γραμμή και στη συνέχεια οι αμυντικοί της Μπορντό έδιωξαν σε κόρνερ. Στην εξέλιξη και ύστερα από γέμισμα του Μέλμπεργκ, μετά τη σύγχυση στα γαλλικά καρέ, ο Μαρέσκα σκόραρε με κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής. Ο Γουέμπ, όμως, ύστερα και από υπόδειξη του βοηθού του, Καν, δεν μέτρησε το γκολ, ανακαλύπτοντας φάουλ του Ντάρμπισιρ στον Καρασό. Ο Γάλλος τερματοφύλακας έσπρωξε τον Άγγλο επιθετικό. Νωρίτερα, ο Σιανί είχε "κατεβάσει" τον άσο του Ολυμπιακού. Ο Χάουαρντ Γουέμπ ήταν με διαφορά ο καλύτερος παίκτης της Μπορντό στην αναμέτρηση.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ολυμπιακός (Μπόζινταρ Μπάντοβιτς): Νικοπολίδης, Μέλμπεργκ, Στολτίδης, Ραούλ Μπράβο, Ντάτολο, Α. Παπαδόπουλος, Μήτρογλου, Μαρέσκα, Λεντέσμα (64' Ζαϊρί), Λούα Λούα, Τοροσίδης.

Αναπληρωματικοί: Πάρντο, Γκαλίτσιος, Όσκαρ, Ντάρμπισιρ, Ζαϊρί, Ζεβλάκοβ, Λεονάρντο.

Μπορντό (Λοράν Μπλαν): Καρασό, Σιανί, Φερνάντο, Γκουρκούφ, Βέντελ (83' Ζούσιε), Πλάσιλ (82' Γκουφράν), Σαλμέ, Σανέ, Πλανούς, Τρεμουλινάς, Σαμάκ.

Αναπληρωματικοί: Ραμέ, Ενρίκε, Γκουφράν, Καβενάγκι, Ζούσιε, Μπεγιόν, Σέρτιτς.

Διαιτητής: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες