Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΑΡΣΕΝΑΛ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-0...




Ο συγκλονιστικός Νικοπολίδης "νικήθηκε" στο 78' από τον Φαν Πέρσι και η Άρσεναλ κέρδισε τον Ολυμπιακό με 2-0 (το δεύτερο γκολ οφσάιντ). Δεν χάθηκε τίποτα, στη 2η θέση του ομίλου οι Πειραιώτες.


Η πρόκριση στη φάση των "16" του Champions League δεν θα κρινόταν στο Λονδίνο. Αυτό το ξέραμε. Ο Ολυμπιακός άντεξε για 78 λεπτά στο "κατηφορικό" γήπεδο της Άρσεναλ, αλλά στη συνέχεια δέχθηκε δύο γκολ (το δεύτερο οφσάιντ) και γνώρισε την ήττα με 2-0, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 8ου ομίλου.

Ο Αντώνης Νικοπολίδης ήταν απροσπέλαστος, κράτησε όρθιο τον νταμπλούχο Ελλάδας στο "Έμιρεϊτς" στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, αλλά δώδεκα λεπτά πριν από τη λήξη δέχθηκε γκολ από τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι, ύστερα από ένα "πούλημα" της μπάλας του Ντουντού έξω από τη μεγάλη περιοχή των "κανονιέρηδων". Στο 86', ο Αντρέι Αρσάβιν από θέση οφσάιντ διαμόρφωσε το τελικό 2-0. Συγκλονιστικός ο κόσμος της πειραϊκής ομάδας, με τους περίπου 3.500 φίλους του Ολυμπιακού να τραγουδάνε ασταμάτητα και να αφήνουν άναυδους ΚΑΙ τους φιλάθλους της "φιλήσυχης" Άρσεναλ.

Ο δρόμος της πρόκρισης παραμένει ορθάνοιχτος, μετά την ισοπαλία 1-1 της Άλκμααρ με την Σταντάρ Λιέγης. Οι ερυθρόλευκοι παρέμειναν στη 2η θέση του γκρουπ και ετοιμάζονται να υποδεχθούν την πρωταθλήτρια Βελγίου στις 20 Οκτωβρίου, στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", σε ένα καθοριστικό ματς.

Η πειραϊκή ομάδα γνώρισε την πρώτη ήττα της στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, στον εντέκατο επίσημο αγώνα της. Πρώτη φορά παραβιάστηκε η εστία του Νικοπολίδη στο φετινό Champions League (στην έκτη αναμέτρηση του συλλόγου στο θεσμό), ενώ μην ξεχνάμε πως το δεύτερο τέρμα της Άρσεναλ δεν έπρεπε να μετρήσει. Παράλληλα, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως οι ερυθρόλευκοι αγωνίστηκαν δίχως τρία βασικά στελέχη (Λουτσιάνο Γκαλέτι, Έντζο Μαρέσκα και Ματ Ντάρμπισιρ).

Τραγική η διαιτησία του Γάλλου Λανουά, που "φόρτωσε" με κίτρινες κάρτες τους παίκτες του Ζίκο και είχε πολλές λανθασμένες υποδείξεις σε βάρος των Πειραιωτών.Αυτή ήταν η ένατη ήττα του Ολυμπιακού σε ισάριθμα παιχνίδια στην Αγγλία (τέρματα 1-29). Η κάκιστη παράδοση συνεχίστηκε.

O αγώνας

Ο Ζίκο παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξη 4-1-4-1 και τη γνώριμη συνταγή των τελευταίων νικηφόρων αγώνων. Την εστία υπερασπίστηκε ο Νικοπολίδης. Ο Ζεβλάκοβ αγωνίστηκε στο δεξί άκρο της άμυνας, ο Ραούλ Μπράβο στο αριστερό και οι Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ στο κέντρο της οπισθοφυλακής. Ο Λεντέσμα ήταν ο καθαρόαιμος αμυντικός μέσος. Μπροστά από τον Αργεντινό "κόφτη" αγωνίστηκαν, από δεξιά προς τα αριστερά, οι Ζαϊρί, Τοροσίδης, Ντουντού, Λεονάρντο. Ο Ντιόγκο ήταν ο μοναδικός προωθημένος του νταμπλούχου Ελλάδας.

Από την πλευρά της, η Άρσεναλ παρατάχθηκε επίσης με διάταξη 4-1-4-1. Την εστία της αγγλικής ομάδας υπερασπίστηκε ο Μανόνε. Στην άμυνα, από δεξιά προς τα αριστερά, αγωνίστηκαν οι Έμπουε, Γκαλάς, Βερμάελεν και Κλισί. Ο Σονγκ έπαιξε μπροστά από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς, έχοντας το ρόλο του αμυντικού μέσου. Μπροστά από τον Καμερουνέζο αγωνίστηκαν, από δεξιά προς τα αριστερά, οι Ροσίτσκι, Φάμπρεγκας, Ντιαμπί και Αρσάβιν. Ο Φαν Πέρσι ήταν ο "φουνταριστός" της αγγλικής ομάδας, που στη βασική της εντεκάδα, πάντως, δεν είχε ούτε έναν Άγγλο παίκτη.

Εκ προοιμίου ο αγώνας, σε ένα τέτοιο "κατηφορικό" γήπεδο κόντρα σε έναν τόσο ισχυρό αντίπαλο, ήταν εξαιρετικά δύσκολος. Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να κάνει... τρέλες στο "Έμιρεϊτς" και να παίξει επιθετικά. Οι ερυθρόλευκοι είχαν πλάνο στον αγωνιστικό χώρο και βασίστηκαν στην αμυντική λειτουργία, η οποία λειτούργησε σχετικά καλά στο πρώτο ημίχρονο. Αν έλειπαν και κάποια "πουλήματα" της μπάλας στο χώρο της μεσαίας γραμμής, δεν θα χρειαζόταν ο Αντώνης Νικοπολίδης να επέμβει τουλάχιστον πέντε φορές με τόσο καθοριστικό τρόπο σε αυτό το διάστημα.

Στο πρώτο δεκάλεπτο, η πειραϊκή ομάδα δεν απειλήθηκε γιατί πολύ απλά είχε καθαρό μυαλό και δεν έκανε αβίαστα λάθη στη μεσαία γραμμή. Μάλιστα, είχε μία σέντρα-σουτ του Τοροσίδη στο 9' από τα δεξιά, χωρίς, ωστόσο, να απειληθεί η εστία του Μανόνε. Από το 13', όμως, μέχρι το 26', ο Ολυμπιακός έχανε εύκολα την μπάλα στο χώρο του κέντρου και η Άρσεναλ άλλο που δεν ήθελε. Βρέθηκε αρκετές φορές σε θέση βολής, αλλά εκεί μίλησε η κλάση του μοναδικού Αντώνη Νικοπολίδη.

Στο 13', μετά τη βαθιά μπαλιά του Φάμπρεγκας, ο Κλισί έγινε κάτοχος της μπάλας στην αριστερή πτέρυγα, απέφυγε τον Ζαϊρί, που στιγμιαία σταμάτησε την μπάλα χωρίς να καταφέρει να την συγκρατήσει. Ο Γάλλος αριστερός μπακ της Άρσεναλ έκανε το γύρισμα στον Αρσάβιν, ο οποίος σούταρε από το ύψος του πέναλτι, με τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού να μπλοκάρει σταθερά την μπάλα.

Στο 16', Φαν Πέρσι και Αρσάβιν άλλαξαν αστραπιαία την μπάλα έξω από τη μεγάλη περιοχή, ο τελικός αποδέκτης Φάμπρεγκας σούταρε με το αριστερό από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής και η μπάλα τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι της ελληνικής εστίας. Στην επαναφορά, ο Ροσίτσκι σούταρε με το δεξί, ο Νικοπολίδης απέκρουσε εντυπωσιακά και προ του επερχόμενου Φαν Πέρσι ο Λεντέσμα με ένα τάκλιν αυτοθυσίας έβαλε την κόντρα και απομάκρυνε τον κίνδυνο.

Η πίεση των "κανονιέρηδων" ήταν έντονη, αλλά ευτυχώς οι ευκαιρίες τους δεν έβρισκαν στόχο. Στο 19', ο Αρσάβιν εντός περιοχής απέφυγε με κλειστή ντρίπλα τον Ραούλ Μπράβο, σούταρε με το αριστερό από το ύψος της μικρής περιοχής, όμως ο Νικοπολίδης απομάκρυνε σε κόρνερ, κρατώντας ξανά το μηδέν. Στο 27', ο Φάμπρεγκας σούταρε με το αριστερό μέσα από τη μεγάλη περιοχή και ο 38άχρονος τερματοφύλακας της πειραϊκής ομάδας έδιωξε ενστικτωδώς, σώζοντας για μία ακόμα φορά τον Ολυμπιακό.

Στο 34', ο νταμπλούχος Ελλάδας απείλησε για πρώτη φορά. Ο Ντουντού με μία βαθιά μπαλιά τροφοδότησε τον Τοροσίδη στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, ο "Τόρο" έπιασε την κεφαλιά, αλλά ο Μανόνε μπλόκαρε σταθερά. Στην αντεπίθεση (35'), το μακρινό αριστερό σουτ του Φαν Πέρσι κατέληξε άουτ.

Στο 38', ο Φαν Πέρσι "χόρεψε" τον Ραούλ Μπράβο στα αριστερά της μεγάλης περιοχής του Ολυμπιακού, επιχείρησε το αριστερό σουτ, αλλά πάλι ο Νικοπολίδης απέκρουσε. Στο 45', όμως, ο σύλλογος του Πειραιά έφτασε πολύ κοντά στο γκολ. Σε ερυθρόλευκη αντεπίθεση, ο Τοροσίδης τροφοδότησε τον Ζαϊρί στα δεξιά, ο Μαροκινός έκανε την παράλληλη μπαλιά, αλλά κανείς συμπαίκτης του δεν βρέθηκε στην πορεία της μπάλας για την σπρώξει στο βάθος της εστίας του Μανόνε.

Με την έναρξη της επανάληψης, ο Ζίκο προχώρησε σε μία επιβεβλημένη κίνηση. Ο Στολτίδης πήρε τη θέση του Ζαϊρί προκειμένου ο Ολυμπιακός να γίνει ακόμα πιο συμπαγής στη μεσαία γραμμή και να αποκτήσει καλύτερη ισορροπία στο χώρο του κέντρου. Στο 50', οι ερυθρόλευκοι απώλεσαν μοναδική ευκαιρία. Ο Ντουντού εκτέλεσε το κόρνερ από τα αριστερά, ο Μέλμπεργκ έπιασε την κεφαλιά και ο Μανόνε έπεσε στην αριστερή γωνία της εστίας του και απομάκρυνε την μπάλα.

Στο 51', η Άρσεναλ έφυγε στην αντεπίθεση, ο Φαν Πέρσι σούταρε μέσα από τη μεγάλη περιοχή, όμως ξανά ο συγκλονιστικός Νικοπολίδης κράτησε όρθιο τον Ολυμπιακό, αποκρούοντας με τα χέρια. Οι "κανονιέρηδες" είχαν τον έλεγχο και ανέβαζαν στροφές όσο περνούσαν τα λεπτά. Ο Ολυμπιακός, στην σφοδρή πίεση των γηπεδούχων, είχε να αντιπαρατάξει το πάθος των ποδοσφαιριστών του, που κυνηγούσαν κάθε φάση.

Νέα σπουδαία απόκρουση του Νικοπολίδη στο 71' σε βολίδα του Φαν Πέρσι μέσα από την περιοχή. Το γκολ για την Άρσεναλ ήρθε τελικά στο 78'. Από εξαιρετική συνεργασία Φάμπρεγκας-Εντουάρντο, ο τελευταίος έκοψε την κατάλληλη στιγμή στον Φαν Πέρσι, ο οποίος σε άδεια εστία έκανε το 1-0. Το γκολ, όμως, προήλθε από αβίαστο λάθος του Ντουντού, που έχασε την μπάλα έξω από τη μεγάλη περιοχή των "κανονιέρηδων" και οι γηπεδούχοι βγήκαν στην αντεπίθεση.

Οκτώ λεπτά αργότερα (86'), ο Αρσάβιν από θέση οφσάιντ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Νικοπολίδη, μετά τη σέντρα του Φάμπρεγκας από τα δεξιά. Η Άρσεναλ πήρε τη δεύτερη νίκη της στη διοργάνωση και βρίσκεται σε θέση οδηγού στον 8ο όμιλο.

Η κούραση έπαιξε το ρόλο της, καθώς όσο περνούσαν τα λεπτά οι παίκτες του Ζίκο έχαναν τα πατήματά τους στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ολυμπιακός, πάντως, στάθηκε αξιοπρεπέστατα σε μία δύσκολη έδρα. Υπέστη μία ήττα "εντός προγράμματος", ενώ η εμφάνιση της πειραϊκής ομάδας ήταν κατά γενική ομολογία πολύ καλή κόντρα σε ένα σύλλογο που ξεχειλίζει από ποιότητα και για να μην κρυβόμαστε βρίσκεται σε υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες