‘’Το DNA φτιάχνει RNA κι αυτό με τη σειρά του φτιάχνει πρωτεΐνες.’’
Με τη διαδικασία της μεταγραφής το DNA παράγει RNA, και με τη διαδικασία της μετάφρασης το RNA παράγει πρωτεΐνη.
Το σημαντικό που θα πρέπει να παρατηρήσετε στο σκίτσο είναι ότι το βέλος μεταξύ του DNA και του RNA είναι μονής κατεύθυνσης, από το DNA προς το RNA και όχι και αντίστροφα.
Το 1970 από τους Temin και Baltimore ανακαλύφθηκε χωριστά και ταυτόχρονα ότι οι ρετροϊοί (όπως ο HIV που συνδέεται με το AIDS και ο HTLV-I που συνδέεται με λευχαιμίες) διαθέτουν ένα ένζυμο, την ανάστροφη (αντίστροφη) τρανσκριπτάση (ή μεταγραφάση). Το ένζυμο αυτό έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει το RNA σε DNA. Έτσι λοιπόν οι ιοί αυτοί μπορούν να ενσωματώσουν το γενετικό τους υλικό στο γενετικό υλικό του ξενιστή τους. Γι’ αυτή τους την ανακάλυψη οι 2 αυτοί ερευνητές τιμήθηκαν με το βραβείο Νομπέλ το 1975.
Στο παρακάτω σκίτσο λοιπόν βλέπουμε ότι για τους ιούς μόνο προστέθηκε και ένα κόκκινο βελάκι που δείχνει ότι αυτοί οι ιοί διαθέτουν έναν μηχανισμό που χρησιμοποιώντας το RNA ως μήτρα μπορεί να παράξει DNA.
Κύλησαν 46 ολόκληρα χρόνια και τα 2 αυτά δόγματα παγιώθηκαν.
Αλλά στις 11/6/2021 ήρθε μια νέα μελέτη απ’ το πανεπιστήμιο Thomas Jefferson να θέσει υπό αμφισβήτηση το κεντρικό δόγμα της βιολογίας.
Εδώ θα βρείτε την αρχική δημοσίευση της μελέτης στο Science Advances
και εδώ την επαναδημοσίευσή του στο PubMed (κάτι σαν ευαγγέλιο για την ιατρική)
Διαπίστωσαν λοιπόν ότι δε διαθέτουν μόνο οι ιοί το ένζυμο που μεταγράφει το RNA σε DNA, δηλαδή ανάστροφα, αλλά και τα κύτταρα των θηλαστικών (άρα και του ανθρώπου) διαθέτουν ένα ένζυμο που μπορεί να κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά… Και ο λόγος για το ένζυμο πολυμεράση θ (θ το 8ο γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου). Μέχρι πρότινος πιστευόταν ότι συμμετέχει στις επιδιορθώσεις του DNA. Είχε όμως διαπιστωθεί ότι όταν χρησιμοποιεί σαν μήτρα το DNA κάνει πολλά λάθη με συνέπεια μεταλλάξεις και το συναντούσαμε σε αυξημένα επίπεδα στα καρκινικά κύτταρα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η πολυμεράση θ έχει τη δυνατότητα αλλάζοντας την τρισδιάστατη δομή της να χρησιμοποιήσει και μόρια RNA ως μήτρα για να παράξει DNA. Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτήν την περίπτωση ήταν πολύ πιο αποδοτική και έκανε και λιγότερα λάθη…
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ένζυμο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο των μελλοντικών ερευνών για τη θεραπεία του καρκίνου, ιδιαιτέρως του μαστού, των ωοθηκών, του στομάχου και του πνεύμονα, αλλά και για την πρόληψη βλαβών από ακτινοβολία.
Τίθεται όμως και το εξής ερώτημα. Το ένζυμο αυτό θα μπορούσε να ενσωματώσει στο γενετικό μας υλικό το RNA ενός ενδοκυττάριου ιού ή/ και το mRNA που εισέρχεται στο κυτταρόπλασμα με τα εμβόλια του κορονο-ιού;
EL.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου