Συγκεκριμένα, η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ έφτασε το 15% στο α' εξάμηνο του έτους, μικρότερη από την εκτίμηση της Capital Economics, με το β' εξάμηνο του 2020 να φαίνεται πως θα είναι πιο αδύναμο από ό,τι αρχικά ανέμενε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Capital Economics, η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2020 θα διαμορφωθεί στο 8%, προτού ανακάμψει κατά 3,5% το 2021, και το 2022. Η ανάκαμψη στην επιχειρηματική δραστηριότητα σταμάτησε και η επιβατική κίνηση μειώθηκε σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο υποδηλώνοντας ότι η αναιμική ανάκαμψη στον τουριστικό κλάδο- που αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ - έχει αναστραφεί. Έτσι ο τουρισμός αναμένεται να ανακάμψει από το επόμενο έτος, όπως εκτιμά η Capital Economics αλλά η δραστηριότητα θα παραμείνει σε πολύ χαμηλότερα, από τα κανονικά επίπεδα της χώρας. Παράλληλα, η ελληνική οικονομία θα σημειώσει συγκρατημένους ρυθμούς ανάκαμψης εξαιτίας της μη ρυθμισμένης αγοράς εργασίας και της σταδιακής μείωσης της δημοσιονομικής στήριξης.
Σε ό,τι αφορά τις «εύθραστες» -όπως τις χαρακτηρίζει- ελληνικές τράπεζες, η Capital Economics αναφέρει πως οι εγγυήσεις δανείων θα τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμα τα defaults (αθετήσεις πληρωμών). Ωστόσο, αναμένει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) θα αυξηθούν σημαντικά σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Μάλιστα, η ύφεση που καταγράφηκε μέχρι στιγμής για φέτος δείχνει ότι τα NPLs θα αυξηθούν κατά περίπου 10%, στο 48% των συνολικών δανείων, κατά το επόμενο έτος.
Στο δημοσιονομικό σκέλος η Capital Economics επισημαίνει πως η δημοσιονομική στήριξη έχει αποτρέψει μια βαθύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα προκαλέσει μια αύξηση του δημοσίου χρέους που θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ το 2020. Ωστόσο, όπως τονίζει, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι απίθανο να αυξηθεί από τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα συμπεριλαμβάνονται στο έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ενδεικτικό είναι πως αναμένει ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου θα φτάσει στο 0,50% το 2020 και σε μηδενικά επίπεδα το 2021 και 2022
Ωστόσο το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η Capital Economics είναι ιδιαίτερα δυσοίωνο για την ελληνική οικονομία τονίζοντας πως ενώ θα έπρεπε να έχει ανακάμψει από το πλήγμα της πανδημίας έως το 2022, θα χρειαστεί πάνω από μια δεκαετία πριν επιστρέψει στο μέγεθος που είχε το 2007.
- Διαβάστε επίσης: Τι «βλέπει» η Capital Economics για την Ελλάδα μετά το β' τρίμηνο
Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου