Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

«Αυθαίρετο» το Λευκό Παλάτι του Ερντογάν

<p>Ο Ερντογάν από τότε που ήταν ακόμη πρωθυπουργός αδιαφορούσε για τη γνώμη όσων αντιδρούσαν στην κατασκευή του νέου προεδρικού μεγάρου στην επίμαχη περιοχή. «Εάν έχουν τη δύναμη ας έρθουν να το «Αυθαίρετο» χαρακτήρισε το αντίστοιχο Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας, με νέα απόφασή του, το πολυδιαφημισμένο και πανάκριβο Λευκό Παλάτι του «Σουλτάνου», Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες μόλις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου.

Ο Ερντογάν από τότε που ήταν ακόμη πρωθυπουργός αδιαφορούσε για τη γνώμη όσων αντιδρούσαν στην κατασκευή του νέου προεδρικού μεγάρου στην επίμαχη περιοχή. «Εάν έχουν τη δύναμη ας έρθουν να το γκρεμίσουν», είχε δηλώσει
Η απόφαση αυτή δικαιώνει οργανώσεις και θεσμούς, όπως η Ενωση Αρχιτεκτόνων, που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ενάντια στην κατασκευή του Παλατιού και είχαν κερδίσει πέρυσι την υπόθεση στο 5ο Διοικητικό Δικαστήριο της Αγκυρας. Σύμφωνα με την απόφαση εκείνη, οι εργασίες κατασκευής του κόστους 650.000.000 δολαρίων Ak Saray των 1.100 δωματίων σε έκταση 300.000 τετραγωνικών μέτρων εντός της Δασικής Φάρμας Ατατούρκ, έπρεπε να σταματήσουν.
Ομως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τότε ακόμη ήταν πρωθυπουργός, είχε διαφορετική γνώμη και αφού δήλωσε πως «εάν έχουν τη δύναμη ας έρθουν να το γκρεμίσουν», έδωσε εντολή να συνεχιστούν κανονικά οι εργασίες εντός της δασικής έκτασης, η οποία είχε χαρακτηριστεί «δασική» από τον ίδιο τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ. Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας είχε ξαναβγάλει σχετική απόφαση πριν από έναν χρόνο υιοθετώντας στην ουσία την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για παύση των εργασιών.
Ενωση Αρχιτεκτόνων
Με τη χθεσινή του απόφαση, προχωράει ένα βήμα παραπέρα και χαρακτηρίζει «αυθαίρετο» το κτίσμα, κάτι που είναι άγνωστο τι συνέπειες μπορεί να έχει για το Ak Saray. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Ενωση Αρχιτεκτόνων είχε ζητήσει μεταξύ άλλων να δημοσιευθεί η άδεια δόμησης εντός της δασικής φάρμας, κάτι που η πλευρά του Ερντογάν απέφυγε να γίνει καθώς η άδεια δόμησης χαρακτηρίστηκε ως «κρατικό απόρρητο».
Η νέα απόφαση του τουρκικού ΣτΕ έρχεται λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες, στις οποίες το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να σημειώσει σημαντικές απώλειες.
Μάλιστα η απόφαση αυτή συνέπεσε με το ξέσπασμα βίαιων συγκρούσεων με την αστυνομία στην επαρχία Χακαρί και συγκεκριμένα στην πόλη Γιουκσέκοβα, όπου ο Ερντογάν είχε μεταβεί για τα εγκαίνια ενός αεροδρομίου. Οπως έγινε γνωστό, περίπου 50 άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους συγκεντρώθηκαν σε περιοχή της πόλης και πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών και κανονιών νερού. Η πόλη βρισκόταν υπό αστυνομικό κλοιό εξαιτίας των εγκαινίων του αεροδρομίου και την παρουσία του Ερντογάν, αλλά και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου εκεί.
Η επαρχία κατοικείται κυρίως από Κούρδους και μάλιστα πριν από μερικές ημέρες ο τουρκικός στρατός είχε ανακοινώσει πως φυλάκιο στη Γιουκσέκοβα είχε δεχθεί επίθεση με όλμους από Κούρδους αντάρτες. Η επίδοση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στις επερχόμενες εκλογές αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στη δύναμη που θα έχει το AKP στη νέα Βουλή και η κατάσταση στη Γιουκσέκοβα έδωσε την ευκαιρία για επίθεση του Ερντογάν εναντίον του HDP, λέγοντας πως το κόμμα αυτό «είναι στην υπηρεσία των Κούρδων αυτονομιστών».
ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες