Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Πρωτογενές πλεόνασμα άνω των 812 εκατ. ευρώ το 2013

Πρωτογενές πλεόνασμα άνω των 812 εκατ. ευρώ το 2013 Ίσως και υψηλότερα από τα 812 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό μπορεί να διαμορφωθεί τελικά το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα να εκτιμά πως το 2013 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναμένονται επιπλέον έσοδα 500 εκατ. ευρώ από το μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας καθώς και άλλα 500 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που έχουν καθυστερήσει να εκταμιευθούν προς την Ελλάδα.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος εξαιτίας της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος αναμένεται να ανακοινωθούν μετά την πιστοποίηση των στοιχείων για το πλεόνασμα από τη Eurostat περίπου στις 20 Απριλίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας το πρωτογενές πλεόνασμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε περίπου σε 700 εκατ. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ ενώ το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού υποχώρησε στα 5,4 δισ. ευρώ από 15,7 δισ. ευρώ το 2012.
«Καθίσταται έτσι εφικτός ο στόχος του Προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, άνω των 800 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής. Όταν στόχος ήταν για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τα στοιχεία.
«Η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει και ενισχύει τις εκτιμήσεις μας για τη χρονιά που κλείνει. Η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, και με τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, θα επιτύχει εφέτος, νωρίτερα από τις προβλέψεις, πρωτογενές πλεόνασμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Σταϊκούρας στη δημοσιότητα προκύπτει, επίσης ότι το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού μειώθηκε στα 5,4 δισ. ευρώ από 15,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο 12μηνο του 2012. Έτσι, κατά το φετινό δωδεκάμηνο, το έλλειμμα μειώθηκε στο 2,9% του ΑΕΠ, από 8,1% του ΑΕΠ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2012.
Όσον αφορά στα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, αν και διαμορφώθηκαν υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα, εμφανίζονται λίγο χαμηλότερα από τους επικαιροποιημένους στόχους που έχουν τεθεί.
Η υστέρηση αυτή έναντι των στόχων οφείλεται αποκλειστικά στα μειωμένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά το μήνα Δεκέμβριο, περίπου 570 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης προέρχεται από την καθυστέρηση απόδοσης εσόδων από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκτιμάται ότι θα αποδοθούν στους πρώτους μήνες του 2014.
Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 52,9 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,9% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
«Συμπερασματικά, τα έσοδα διαμορφώνονται στο επίπεδο των στόχων που έχουν τεθεί, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία. Η επίτευξη αυτή, εντός του 6ου συνεχόμενου έτους ύφεσης, συνιστά θετική προοπτική και επιτρέπει συγκρατημένη, αλλά ρεαλιστική, αισιοδοξία και για το επόμενο έτος», τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.
Οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 2,8 δισ. ευρώ, στο ύψος του Προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί επιπλέον 642 εκατ. ευρώ, που αφορούν επιστροφές παρελθόντων οικονομικών ετών.
Το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι οι επιστροφές αυτές, οι οποίες είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, καλύπτονται από την ειδική πίστωση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Συμπερασματικά, οι συνολικές επιστροφές εσόδων ανήλθαν στα 3,5 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,2% έναντι του 2012.
Τέλος, οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν τόσο έναντι του επικαιροποιημένου στόχου όσο, κυρίως, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012. Διαμορφώθηκαν στα 44,1 δισ. ευρώ, περίπου 3,5 δισ. ευρώ ή 7,3% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2012, και περίπου 800 εκατ. ευρώ ή 1,8% χαμηλότερα από τον επικαιροποιημένο στόχο.
imerisia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες