Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο -συνομιλίες του στρατού με ΕλΜπαραντέι

Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο -συνομιλίες του στρατού με ΕλΜπαραντέι Tις πλέον κρίσιμες ώρες μετά την ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ βιώνει η Αίγυπ
τος, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα.
Αρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κυκλοφορούν στο κέντρο του Καϊρου, εκεί όπου δεκάδες χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στους δρόμους -άλλοι πανηγυρίζοντας για τη διαφαινόμενη ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου και άλλοι δηλώνοντας μέχρι τέλους τη στήριξή τους στον Μοχάμεντ Μόρσι.
Σύμβουλος του Μόρσι προειδοποιούσε ότι στρατός και αστυνομία θα αποπειραθούν να απομακρύνουν δια της βίας τους φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα απειλούσε με αιματοχυσία. Από την πλευρά του ο Μόρσι συνέχιζε -μέσω Facebook- να απευθύνει εκκλήσεις για εθνική συμφιλίωση και να προτείνει τη σύσταση μιας μεταβατικής κυβέρνησης συνασπισμού, καλώντας παράλληλα τους υποστηρικτές του να αντισταθούν στο πραξικόπημα «ειρηνικά».
Μάλλον όμως εις μάτην... Πληροφορίες ήθελαν τον Μόρσι να αποτελεί παρελθόν, ένα μόλις χρόνο μετά την εκλογή του στην προεδρία της Αιγύπτου, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα δήλωνε ότι δεν γνωρίζει που βρίσκεται ο Μόρσι. Φήμες μάλιστα ανέφεραν ότι έχει συλληφθεί, ενώ άλλοι ισχυρίζονταν ότι έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.
Ο στρατός είχε συνομιλίες με τον Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ο οποίος φαίνεται ότι θα διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στη συνέχεια, ενώ ενδεχομένως κληθεί να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης.
Η Δύση παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, με τον Μπαράκ Ομπάμα να συστήνει στον στρατό αυτοσυγκράτηση και τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες