Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Γιατί η Gazprom απέσυρε την προσφορά της για τη ΔΕΠΑ

Ηχηρό χαστούκι για την κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο αποτέλεσε η απόφαση της ρωσικής Gazprom να μην καταθέσει προσφορά για την απόκτηση της ΔΕΠΑ.

Τα στελέχη της κυβέρνησης αρχικά απέδωσαν την αποχώρηση στις ενστάσεις που υπέβαλε η Κομισιόν στο ρωσικο ενεργειακό κολοσσό. Ωστόσο σύμφωνα μαρτυρία στελέχους του ενεργειακού κλάδου την οποία επικαλείται το Reuters, το πρόβλημα δεν ήταν η Κομισιόν αλλά οι λάθος χειρισμοί της κυβέρνησης.
«Το χειρίστηκαν με ερασιτεχνικό τρόπο. Η κυβέρνηση είχε διμερείς συνομιλίες με την Gazprom και στο τέλος οι Ρώσοι αποσύρθηκαν» είπε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Εκπρόσωπος του ρωσικού ομίλου, έκανε λόγο για μη επαρκείς εγγυήσεις σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ, καθώς η εταιρεία φέρεται να βαρύνεται με πληρωμές προς τους πελάτες της.
«Δεν λάβαμε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί μέχρι τη στιγμή ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Όλες οι διαδικασίες εξαγοράς μετά το κλείσιμο του διαγωνισμού ενδέχεται να διαρκέσουν ακόμη και ένα έτος. Ήδη η εταιρεία βαρύνεται με εκκρεμείς πληρωμές από τους πελάτες της. Επίσης εκκρεμεί η αναδιάρθρωση για τον διαχωρισμό του ΔΕΣΦΑ. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό δεν έλαβαν εγγυήσεις σχετικά με τις κρατικές ρυθμίσεις για την ΔΕΠΑ. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους, που επηρεάζουν την αξία της εταιρείας», ανέφερε ο εκπρόσωπος Tύπου της Gazprom, κ. Sergey Kupriyanov, προσθέτοντας ότι «το αντίτιμο της συμφωνίας επρόκειτο να οριστικοποιηθεί από τώρα, χωρίς συνυπολογισμό αυτών των παραγόντων. Για τους λόγους αυτούς αποφασίστηκε να μην κατατεθεί πρόταση για τη ΔΕΠΑ».
Οικονομικοί παράγοντες σημείκωναν χαρακτηριστικά ότι ήταν ανεπίτρεπτο να μην γνωρίζει η κυβέρνηση τις ενστάσεις της Κομισιόν. Αλλά δεν είναι και το μοναδικο μελανό σημείο. Η κυβέρνηση είχε σηκώσει υπερβολικά ψηλά τον πήχυ στο κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων. Τόσο επικοινωνιακά από την άποψη ότι το επενδυτικο κλίμα αλλάζει και η Ελλάδα μετατρέπεται σε επενδυτικό “Ελντοράντο”, όσο και άποψη ουσίας. Τα οφέλη της ιδιωτικοποίησης ανέρχονταν σε περίπου 2,6 δισ. ευρώ.

Αποσύρθηκαν και άλλοι από το διαγωνισμό
Την ίδια ώρα, πηγές του πρακτορείου Reuters τόνιζαν πως και η ρωσική Sintez αποσύρεται από τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.
«Η Sintez αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση», ανέφερε αξιωματούχος προσκείμενος στην εταιρεία, ενώ την είδηση επιβεβαίωσαν και δύο έλληνες αξιωματούχοι που εμπλέκονται στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.
Άλλη πηγή δήλωσε στο πρακτορείο πως και το ελληνο-τσέχικο σχήμα PPF-Τέρνα δεν υπέβαλε τελικά δεσμευτική προσφορά, αφήνοντας ως μοναδικό υποψήφιο για τον ΔΕΣΦΑ την εταιρεία SOCAR του Αζερμπαϊτζάν.
«Η Ελλάδα δεν έλαβε καμία προσφορά για τη ΔΕΠΑ και έλαβε μία προσφορά από τη SOCAR του Αζερμπαϊτζάν για τον ΔΕΣΦΑ», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος που εμπλέκεται στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.

Επιβεβαίωση για τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ το μπλόκο στην πώληση της ΔΕΠΑ στους Ρώσους
Σοβαρότατη εμπλοκή στο διαγωνισμό για τις ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ, που μπορεί να τινάξει στον αέρα όλο τον προϋπολογισμό του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων...

Για το θέμα, τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ είχαν δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ από τις 30/05, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ επιχειρούν να ανατρέψουν τις συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης στην ενέργεια, μέσω Βρυξελλών, με παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ.

Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom έκανε πίσω και δεν υπέβαλε πρόταση για την εξαγορά της κρατικής Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, όπως διαπιστώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας με την λήξη της προθεσμίας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους δύο δημόσιους οργανισμούς «γκαζιού» στην Ελλάδα.

Μέχρι τα τελευταία λεπτά, δεν είχε υπάρξει προσφορά από πλευράς Gazprom για τη ΔΕΠΑ, ενώ για το ΔΕΣΦΑ η μόνη προσφορά ήταν της αζέρικης Socar.

Προσφορά δεν κατέθεσε ούτε η ελληνική κοινοπραξία M&M. Η M&M είναι μια κοινοπραξία των ελληνικών εταιριών Μυτιληναίος και Motor Oil.


Σε περίπτωση που ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος θα επαναπροκηρυχθεί.


Την ίδια ώρα, έχει αποσυρθεί και η ρωσική Sintez, που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ.


Πλέον η αζέρικη Socar φαίνεται ότι είναι ο βασικός διεκδικητής για το ΔΕΣΦΑ υποβάλλοντας προσφορά.

Η παρουσία της συνδέεται ευθέως και με τον ΤΑΡ, τον αγωγό δηλαδή που αναμένεται να διασυνδέσει τις πηγές φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν με τη χώρα μας και διαμέσου αυτής να προμηθεύει με την καύσιμη ύλη την ευρωπαϊκή αγορά.


Προβληματισμός στην κυβέρνηση

Με αμηχανία αντέδρασαν κυβερνητικά στελέχη στην είδηση ότι οι ρωσικές εταιρείες Gazprom και Sintez απέσυραν το ενδιαφέρον τους για τις κρατικές εταιρείες ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

«Να περιμένουμε λίγο ακόμη» διαμηνύουν από την κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές βλέπουν ευρωπαϊκό δάκτυλό στην εμπλοκή με τους Ρώσους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη ρωσική πλευρά ασκήθηκαν πιέσεις από ευρωπαϊκούς κύκλους πως θα υπάρξει προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού με το αιτιολογικό της δεσπόζουσας θέσης.

Μετά την εμπλοκή αυτή φαίνεται αδύνατον να επιτευχεθεί ο στόχος των 2,6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το 2013, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι σπεύδουν να τονίσουν πως αυτό σημαίνει πως οι στόχοι θα μεταφερθούν για το 2014 και δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, σύμφωνα με το Mega.


Καταρρέει το χρηματιστήριο 

Η αιφνίδια φυγή της Gazprom από το διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, αλλά και η μη κατάθεση προσφοράς από τη ρωσική Sintez για τη ΔΕΣΦΑ δημιουργεί νέα δεδομένα και πιέσεις στην αγορά.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης του χρηματιστηρίου έφθασε στις 947 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 4%, εξαιτίας και του πρωινού μηδενισμού της συμμετοχής στον Δείκτη, της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου.

Πτώση 2,10% για την Εθνική στα 4,10 ευρώ. Με πτώση 7,32% η μετοχή της Alpha banκ στα 0,486 ευρώ. Με βουτιά 3,46% τα Ελληνικά Πετρέλαια και πάνω από 2% σε ΟΠΑΠ και Μυτιληναίο. Με κέρδη 1,66% η Βιοχάλκο και οριακά κέρδη σε ΕΧΑΕ και Eurobank Properties.

Το παράδοξο είναι ότι ο ρωσικός κολοσσός δεν ενημέρωσε καν τη διοίκηση του Ταμείου, σχετικά με τη μη συμμετοχή στο διαγωνισμό.


Πόσα οφείλουν στη ΔΕΠΑ οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί

Νέα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή, από τη ΔΕΠΑ, για τις οφειλές από ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς. Τα στοιχεία για τις συγκεκριμένες εταιρείες είχε ζητήσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή, ζητώντας να ενημερωθεί η Βουλή πόσα οφείλουν στη ΔΕΠΑ εταιρείες που εμφανίζονταν ως ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Από το έγγραφο της ΔΕΠΑ προκύπτει ότι:

- Η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ οφείλει 111.454.999,90 ευρώ (σύμφωνα με στοιχεία, του 2012, η συγκεκριμένη εταιρεία είχε οφειλές ύψους 53.278.665,61 ευρώ).
- Η ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER AE οφείλει 29.846.389,61 ευρώ (σύμφωνα με στοιχεία του 2012, η εταιρεία όφειλε 54.579.480,75 ευρώ).
- Η PROTERGIA AE οφείλει 46.445.051,09 ευρώ (το 2012, οι οφειλές ανέρχονταν σε 74.799.501,73 ευρώ).
- Η ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ οφείλει 48.312.591,12 ευρώ (το 2012, η οφειλή ήταν 144.145.504,31 ευρώ).
- Η MOTOR OIL ΕΛΛΑΣ οφείλει 36.960.017,22 ευρώ (το 2012, οι οφειλές ήταν 34.953.943,72 ευρώ).
- Η ΗΡΩΝ ΙΙ ΘΕΡΜΟ/ΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ οφείλει 25.548.825,27 ευρώ (το 2012, η οφειλή ήταν 6.184.610,92).

Στα έγγραφα που είχαν διαβιβαστεί το 2012 διευκρινιζόταν ότι ο Όμιλος Μυτιληναίου είχε, αθροιστικά, οφειλές ύψους 182.657.648,09 ευρώ. Επίσης, ο όμιλος Μυτιληναίου εμφανιζόταν να κατέχει τις εταιρείες ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER AE, PROTERGIA AE και ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να κατέχει την ΗΡΩΝ ΙΙ ΘΕΡΜΟ/ΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ.

Η βουλευτής, με ερώτησή της ζητούσε να ενημερωθεί πώς έχουν διαμορφωθεί οι οφειλές σε σχέση με το 2012 και σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει η ΔΕΠΑ για την είσπραξή τους.

Η ΔΕΠΑ, στο έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, δεν αναφέρεται στις ενέργειές της, επισημαίνει όμως ότι «τους δύο τελευταίους μήνες, έχει αυξηθεί ο ρυθμός είσπραξης των οφειλόμενων ποσών από τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον μήνα Μάρτιο εισπράχθηκαν 80 εκατομμύρια ευρώ, τον μήνα Απρίλιο, 102 εκατομμύρια ευρώ και τον μήνα Μάιο, 235 εκατομμύρια ευρώ».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες