Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Θέμα χρόνου να γίνει ισχυρός σεισμός στη χώρα μας

Θέμα χρόνου θεωρούν οι σεισμολόγοι όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, πως είναι να γίνει ένας ισχυρός σεισμός στη χώρα μας, άνω των 5,5 με 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Τονίζουν πως η ενέργεια που έχει συσσωρευτεί στο ελληνικό έδαφος, είναι ιδιαίτερα υψηλή, καθώς οι πιο μεγάλοι σεισμοί που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, είχαν ως επίκεντρο θαλάσσιο χώρο, με αποτέλεσμα να εκτονώνονται στην ίδια τη θάλασσα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η ενέργεια του εδάφους στη ξηρά, να είναι αρκετά μεγάλη, όπως σας τονίσαμε και παραπάνω.

Χρόνια έχει να γίνει σεισμός άνω των 5,5 με 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο εκτός θάλασσας, δηλαδή με επίκεντρο τη ξηρά. Αυτό είναι που ανησυχεί τους σεισμολόγους, λέγοντας πως αν γίνει ένας ισχυρός σεισμός με επίκεντρο στη ξηρά, θα ήταν καλύτερο να γίνει με μεγάλο εστιακό βάθος, έτσι ώστε οι ζημιές να είναι λιγότερες. Αντίθετα, σε περίπτωση που γίνει ένας δυνατός σεισμός στη ξηρά, με μικρό εστιακό βάθος (επιφανειακός δηλαδή) και κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, οι ζημιές θα είναι αρκετά μεγάλες σε μικρότερη κλίμακα.

Ας φροντίσουμε λοιπόν να θωρακίσουμε τις κατοικίες μας όσο καλύτερα γίνεται, έτσι ώστε να αποφύγουμε τις όποιες πιθανές ζημιές που θα γίνουν από έναν μεγάλο σεισμό και ιδιαίτερα από έναν μεγάλο επιφανειακό σεισμό. Ζούμε σε μία σεισμογενή χώρα, πράγμα που σημαίνει πως το να γίνει ισχυρός σεισμός στη ξηρά, πόσο μάλλον αν έχει να γίνει πολλά χρόνια, είναι θέμα χρόνου. Γι' αυτό και εμείς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, φροντίζοντας για την ίδια την ασφάλεια μας, η οποία θα έρθει φροντίζοντας να θωρακίσουμε τα κτήρια στα οποία κατοικούμε.

Ποιο ρήγμα μπορεί να δώσει σεισμό ως 9 Ρίχτερ στην Ελλάδα ;;

 



Οι τελευταίοι σεισμοί στη βόρεια Πελοπόννησο, έκανα του ιστορικούς, να γυρίζουν χιλιάδες χρόνια πίσω, στην μυστηριώδη εξαφάνιση της αρχαίας πόλης της Ελικής.

Οι ιστορικοί αναφέρουν, πως η αρχαία πόλη της Ελικής που βρίσκεται στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, χάθηκε μέσα στη θάλασσα το 373 π.Χ, ύστερα από έναν τρομακτικά ισχυρό σεισμό που πιθανότατα να άγγιξε και τους 9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Το ρήγμα της Ελικής όπως μπορείτε να το δείτε και στην παραπάνω εικόνα, ιστορικά έχει δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς, ένας εκ΄των οποίων ήταν και τα 9 Ρίχτερ. Προφανώς και αν κοιτάξουμε το χάρτη της περιοχής, καταλαβαίνουμε μόνο και μόνο από τη διαμόρφωση που έχει το έδαφος, ότι στη περιοχή εκείνη μπορούσαν να συμβαίνουν τόσο μεγάλα σεισμικά γεγονότα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας τέτοιος σεισμός μπορούσε να αλλάξει πολλά σε θάλασσα και στεριά και να διαμορφώσει νέα γη. Οι σεισμολόγοι στο παρελθόν έχουν αναφέρει πως σε όλο το πλανήτη αλλά και στη χώρα μας έχουν γίνει στα αρχαία χρόνια τόσο μεγάλοι σεισμοί, καθώς διαμορφωνόντουσαν και θα διαμορφώνονται νέοι Ήπειροι, νέα νησιά, νέα ηφαίστεια, θα βυθίζονται περιοχές, θα γεννιούνται βουνά κ.τ.λ. Ήταν φυσιολογικό ακόμα και σε μη σεισμογενής περιοχές του πλανήτη μας, να γίνονται μεγάλη σεισμοί, ώστε η διαμόρφωση των Ηπείρων να αλλάζει συνεχώς, όπως και θα συνεχίζει να αλλάζει για όσο υπάρχει ο πλανήτης μας. 
greek-weather

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες