Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Σοκ και δέος από την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο!

Πισώπλατο χτύπημα για την Κύπρο και το τραπεζικό της σύστημα αποτελεί η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, καθώς εγείρονται ερωτήματα, πλέον, για το ποιος θα εμπιστευθεί ξανά τις κυπριακές τράπεζες.

Βάσει της συμφωνίας, η Λευκωσία θα λάβει δέκα δισ. ευρώ, αντί των 17 δισ. ευρώ που ζητούσε, τα εννέα εκ των οποίων θα εκταμιευθούν από την ευρωζώνη και ένα δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας των «17», είναι το τέλος καταθέσεων, που επιβάλλεται για όσους έχουν χρήματα σε τράπεζες της Κύπρου.

Συγκκεριμένα, επιβάλλεται εφάπαξ φόρος περίπου 6,75% για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ. Για καταθέσεις από 100.000 και πάνω, ο φόρος θα είναι 9,9%. Ο φόρος αναμένεται να λειτουργεί κλιμακωτά και από το μέτρο αυτό αναμένεται η είσπραξη 5,8 δισ. ευρώ.

Υπολείπεται δηλαδή ακόμη 1,2 δισ. ευρώ μέχρι τα 17 που χρειάζεται η Κύπρος, το οποίο θα αναζητηθεί μέσω ρωσικής συνεισφοράς, δηλαδή μέσω επιμήκυνσης του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που έχει δώσει η Μόσχα στη Λευκωσία, με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου του.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο φόρος στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες αφορά αποκλειστικά στις καταθέσεις σε τράπεζες της Κύπρου. Δεν θα φορολογηθουν, για παράδειγμα, οι καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα. Θα φορολογηθουν, όμως, οι καταθέσεις Ελλήνων σε κυπριακές τράπεζες στην Κύπρο.

Δείτε εδώ το κείμενο της απόφασης του Eurogroup

Προς έκτακτο υπουργικό συμβούλιο

Με την επιστροφή του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην Κύπρο αναμένεται να συγκληθεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ώστε να συζητηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup και να κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια με τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Eurogroup, ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισήμανε πως η φορολογία επί των καταθέσεων που θα εφαρμοστεί στην Κύπρο στα πλαίσια της δανειακής συνθήκης των δέκα δισ. ευρώ δεν έχει στόχο να τιμωρηθεί η χώρα.

«Δεν τιμωρούμε την Κύπρο» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τη φορολόγηση ως «ένα πολύ δίκαιο μέτρο για τον επιμερισμό του φορτίου».

Ο ίδιος ανέφερε ότι με τη συμφωνία, το κυπριακό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί έως το 100% το 2020.

Από την πλευρά του, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν, περιέγραψε τη φορολόγηση των καταθέσεων ως «κατάλληλο» και «ειδικά επεξεργασμένο» μέτρο για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Ο Άσμουσεν πρόσθεσε πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα, μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας.

Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», δήλωσε ο Άσμουσεν.

Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.

Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε από την πλευρά του πως αναμένει και τη συμβολή της Ρωσίας στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου. «Η αντίληψή μου είναι ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει με την επέκταση του δανείου και τη μείωση του επιτοκίου» ανέφερε ο Ρεν.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διευκολύνει τους όρους ενός δανείου 2,5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο με πενταετή επέκταση πέραν του 2016 και με μείωση του επιτοκίου.

Χάρη στις σημερινές αποφάσεις διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου, είπε ακόμη ο Ντάισελμπλουμ, άποψη με την οποία συμφώνησε και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, η οικονομική στήριξη προς την Κύπρο θα είναι τριετούς διάρκειας και οι σχετικές δόσεις θα καταβάλλονται στη Λευκωσία σε τριμηνιαία βάση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, δήλωσε ότι, υπό τον κίνδυνο μιας άτακτης χρεοκοπίας, οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup ήταν σκληρές και σημείωσε πως η σκληρή στάση του ΔΝΤ και άλλων εταίρων δημιούργησε βαρύ κλίμα.

Σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις συχνά οδηγούνταν σε αδιέξοδο, είπε ο κ. Σαρρής και υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου έπρεπε «να δώσει μάχη σε πολιτικό επίπεδο με σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες».

Σύμφωνα με τον Κύπριο ΥΠΟΙΚ, «η συμφωνία που επετεύχθη για την Κύπρο αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, αποφεύγοντας την άτακτη χρεοκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος».

Ανέφερε, επίσης, ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας, θα καταστήσει το κυπριακό χρέος βιώσιμο.
 
Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου δημιουργήθηκαν ουρές έξω από τραπεζικά καταστήματα, ενώ πλέον δεν πραγματοποιούνται αναλήψεις από τα περισσότερα ΑΤΜ των τραπεζών, τα οποία έχουν “στερέψει” από ρευστό, καθώς χιλιάδες Κύπριοι έσπευσαν να κάνουν μαζικές αναλήψεις ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναλήψεις έχουν πλέον “παγώσει”. 

Ακόμα και οι συνεργατικές τράπεζες που ήταν ανοιχτές το Σάββατο έχουν πλέον κλείσει και εκφράζονται φόβοι για μαζική απόσυρση καταθέσεων από Ρώσους και Άγγλους πολίτες. Σε αρκετά μάλιστα τραπεζικά καταστήματα υπήρξε ένταση μεταξύ των πολιτών που έσπευσαν στις τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, καταβάλλεται προσπάθεια να εξαιρεθούν τα ταμεία πρόνοιας από την έκτακτη εισφορά.   

Οι πρώτες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου
 
Ο γενικός γραμματέας του AΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τις εξελίξεις στην οικονομία, διότι αντί να επιλέξει τον δρόμο της συλλογικότητας, επέλεξε μοναχικό δρόμο».

Μιλώντας στο ΡΙΚ για την απόφαση του Eurogroup, ο κ. Κυπριανού είπε πως στο κόμμα του δεν έχουν λάβει καμιά επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα και πως ό,τι ξέρουν, το έμαθαν από το διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της κυπριακής Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε “καταστροφική” την απόφαση του eurogroup επιρρίπτοντας τις μεγαλύτερες ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση που καθυστέρησε να προωθήσει τις διαδικασίες για τη συμφωνία. 

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο 

Με την επιστροφή του Νίκου Αναστασιάδη στην Κύπρο αναμένεται να συγκληθεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ώστε να συζητηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup, ώστε να κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια με τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη.

Μετά την εξαντλητική συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής θα μεταβεί στη Μόσχα την Καθαρά Δευτέρα με σκοπό να βρεθεί λύση στο δεύτερο και δυσκολότερο μέρος της συμφωνίας, αυτό της συμμετοχής της Ρωσίας στο πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.

"Μας εκβίασαν με κούρεμα 40%"

Την ίδια στιγμή ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης μιλώντας στο ΡΙΚ δήλωσε πως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ πίεζαν για “κούρεμα¨καταθέσεων ύψους 40% (!) και τόνισε πως η πίεση που ασκήθηκε στην Κύπρο ήταν αφόρητη καθώς σε περίπτωση άτακτης χρεωκοπίας θα χάνοντας το 90% των καταθέσεων.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες