Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Το μυστικό κρύβεται στο αρχικό στικάκι

Το μυστικό κρύβεται στο αρχικό στικάκιΌσο ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, τόσο περιπλέκονται τα πράγματα… καθώς φαίνεται πως κανείς στην ελληνική δικαιοσύνη δεν φαίνεται να γνωρίζει ακόμη την πραγματική πορεία του διαβόητου cd, ούτε πόσες αντιγραφές της έχουν γίνει σε USB στικ.


Από την πρώτη μέρα, οι ευθύνες γίνονται μπαλάκι: Αρχικά κατηγορήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ότι παρακρατούσε τη λίστα Λαγκάρντ και πιθανόν την χρησιμοποίησε για ίδιο όφελος (κατηγορία από τον ΣΥΡΙΖΑ), στη συνέχεια κατηγορήθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ότι αλλοίωσε τη λίστα και αφαίρεσε ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων. Τώρα στο κάδρο των ευθυνών μπαίνει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, καθώς εκεί οδηγούν οι καταιγιστικές εξελίξεις τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο των δύο εισαγγελέων προς τον προϊστάμενό τους αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, όπου αναφέρεται ότι έχει εντοπιστεί ο χρόνος γέννησης του memory stick, το οποίο φέρεται να δημιουργήθηκε στις 8 Ιουλίου 2011, πριν δηλαδή να φτάσει στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στις 8 Αυγούστου και αφού είχε ήδη αποχωρήσει από τις 17 Ιουνίου από το υπουργείο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.


Δύο στικάκια με τη λίστα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ηλεκτρονικά στοιχεία ταυτότητας του USB, το οποίο είχαν στα χέρια τους οι εισαγγελείς, πριν φτάσει εκ νέου στην Ελλάδα η πρωτότυπη λίστα από τη Γαλλία, αποκαλύπτουν ότι το συγκεκριμένο αρχείο φαίνεται να έχει αντιγραφεί από άλλο, με στοιχεία εγγραφής μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου του 2011, σε χρόνο δηλαδή μετά την παράδοσή του από τον κ. Παπακωνσταντίνου και πριν από την παράδοσή του στον κ. Βενιζέλο.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν δικαστικές πηγές, αυτό σημαίνει ότι στο επίκεντρο για την αλλοίωση του USB δεν είναι μόνος ο κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο το στικάκι να αλλοιώθηκε από κάποιον, αφού το παρέδωσε ο ίδιος στον κ. Διώτη, ο οποίος είχε ισχυριστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι δεν είχε κάνει αντίγραφο της λίστας.

Μετά την τροπή που πήρε η υπόθεση, οι οικονομικοί εισαγγελείς Πεπόνης και Μουζακίτης εξετάζουν το ενδεχόμενο διάπραξης και τρίτου αδικήματος, αυτού της νόθευσης εγγράφου, από τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, ο οποίος έχει κληθεί για να δώσει συμπληρωματικές εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου την ερχόμενη Δευτέρα. Την ίδια μέρα έχει κληθεί επίσης για συμπληρωματικές εξηγήσεις και ο προκάτοχός του ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης.


Τι είχε πει ο Διώτης

«Το USB (στικάκι) αυτό μου παραδόθηκε ατύπως, χωρίς δηλαδή οποιοδήποτε διαβιβαστικό ή συνοδευτικό έγγραφο του γραφείου του υπουργού, χωρίς συνημμένη αλληλογραφία οποιασδήποτε άλλης (ελληνικής ή ξένης) Αρχής και χωρίς να συνοδεύεται από οποιαδήποτε εντολή περί χειρισμού του εκ μέρους του υπουργού» είχε υποστηρίξει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης στην απολογία του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο ίδιος ο κ. Διώτης, στην κατάθεσή του στις 3 Οκτωβρίου 2012 ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όταν ρωτήθηκε αν κράτησε κάποιο αντίγραφο πριν το παραδώσει στον κ. Βενιζέλο απάντησε κατηγορηματικά «όχι». Ωστόσο, σύμφωνα με τους οικονομικούς εισαγγελείς το στικάκι που πήρε στα χέρια του ο κ. Βενιζέλος δημιουργήθηκε στις αρχές Ιουλίου, την εποχή που βρισκόταν στα χέρια του κ. Διώτη, και προφανώς έγινε κάποιο αντίγραφο ή και κάποια αντίγραφα. Το συγκεκριμένο γεγονός όχι μόνο απεκρύβη από τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, αλλά ερωτηθείς σχετικά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπήρξε τέτοιο γεγονός.

Στην κατάθεσή του ο κ. Διώτης, όταν ρωτήθηκε από τον Προκόπη Παυλόπουλο για το πότε παρέλαβε το στικάκι από τον κ. Παπακωνσταντίνου, απάντησε πως «μου έδωσε ένα αρχείο τον Ιούνιο του 2011».

Στη συνέχεια στην ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για το πότε παρέδωσε το στικάκι στον κ. Βενιζέλο τον Αύγουστο του 2011 απάντησε:

«Ηταν και η πρώτη μας συνάντηση. Ο κ. Βενιζέλος, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, είχε βεβαρημένο πρόγραμμα. Απουσίαζε στο εξωτερικό. Ηταν οι υποθέσεις αυτές που απασχολούν τη χώρα και θυμάμαι ότι μάλλον ήταν η πρώτη μας συνάντηση». Ο κ. Διώτης μάλιστα, καταθέτοντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, προκάλεσε αίσθηση με την αναφορά του ότι δεν ανέτρεξε αναλυτικά στα αρχεία του USB, απλώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έριξα μια ματιά».


Πεπόνης-Μουζακίτης αρνήθηκαν να στείλουν το USB στον Σφακιανάκη

Οι αποκαλύψεις για το χρόνο γέννησης του memory stick, που φέρεται να δημιουργήθηκε στις 8 Ιουλίου 2011, ξεκίνησαν μετά την παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή, ο οποίος ζητούσε από τους οικονομικούς εισαγγελείς να παραδώσουν το στικάκι με την αρχική λίστα Λαγκάρντ στον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη.

Οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης αρνήθηκαν να εκτελέσουν την παραγγελία του Αρείου Πάγου και επέμειναν στην αρχική τους επιλογή να μη ζητήσουν τη συνδρομή της Διώξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ σε έγγραφό τους προς τον κ.Παντελή ζητούσαν διευκρινίσεις για την παραγγελία του. Επίσης ανέφεραν με λεπτομέρειες τα αποτελέσματα των ελέγχων που είχαν γίνει με τη βοήθεια εξειδικευμένων στελεχών του ΣΔΟΕ, από τα οποία φαινόταν ότι το στικάκι έχει «κελαηδίσει».

Οι οικονομικοί εισαγγελείς δήλωσαν εμμέσως πλην σαφώς στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή ότι δεν χρειάζεται να παραδώσουν το USB στον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μάνο Σφακιανάκη, αφού εκείνοι έχουν εντοπίσει τη συγκεκριμένη ημερομηνία που έγινε η αντιγραφή του υλικού. «Το στικάκι μίλησε» ήταν το μήνυμα των δύο οικονομικών εισαγγελέων.


Δεν αθωώνουν τον Παπακωνσταντίνου

Ωστόσο τα ερωτήματα γιατί ο πρώην υπουργός ΓΙώργος Παπακωνσταντίνου αντέγραψε το πρωτότυπο cd, γιατί το έχασε και ποιός αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ αφαιρώντας τα τρία ονόματα συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου παραμένουν.
Στα ερωτήματα αυτά θα επιχειρήσει να απαντήσει και η προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής η οποία θα συσταθεί εντός του προσεχούς δεκαημέρου. Ωστόσο τα νέα δεδομένα, με τις ενδεχόμενες παρεμβάσεις του Ιωάννη Διώτη και την αντιγραφή του usb σε ένα, δύο ή περισσότερα στικάκια, συσκοτίζουν παρά διαφωτίζουν τα γεγονότα.
Κι αυτό διότι θα πρέπει να απαντηθεί για ποιό λόγο ο Ιωάννης Διώτης μετέγραψε το στικάκι, ποιά χρήση έκανε των δεδομένων που αυτό περιελάμβανε και για ποιό λόγο απέκρυψε στη Βουλή ότι το μετέγραψε.


Τι αποκαλύπτει ο Βαξεβάνης

Εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών δείχνουν τα αποτελέσματα του «εργαστηριακού ελέγχου» των αρχείων της λίστας Λαγκάρντ που περιλαμβάνονται στο USB stick του Κώστα Βαξεβάνη, όπως γράφει σήμερα το περιοδικό Hot Doc.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο έλεγχος έγινε από ειδικό πραγματογνώμονα τόσο στο ίδιο το στικάκι όσο και στα 2.059 μεμονωμένα αρχεία Excel που περιέχονται σε αυτό. Η πραγματογνωμοσύνη αυτή έδειξε, γράφει ο κ.Βαξεβάνης, ότι το στικάκι που έχει στην κατοχή του «προέρχεται από αντιγραφές που δεν γνωρίζουμε» ενώ δεν υπάρχουν σε αυτό ίχνη διαγραφής αρχείων.
Όσον αφορά τα ίδια τα 2.059 αρχεία, ο έλεγχος του πραγματογνώμονα του Hot Doc έδειξε ότι αυτά πρωτοδημιουργήθηκαν σε μορφή Excel στις 15 Απριλίου 2009. Στη συνέχεια, υποστηρίζει το δημοσίευμα, οι πληροφορίες (με τα δεδομένα) που διατηρούν τα ίδια αρχεία Excel δείχνουν ότι αυτά τυπώθηκαν σε δύο μαζικές «εκτυπώσεις» στις 13 Οκτωβρίου 2009:
Τα πρώτα 515 αρχεία σε έναν εκτυπωτή Ricoh και μετά τα υπόλοιπα 1544 αρχεία μετασχηματίστηκαν σε μορφή PDF.
Όπως γράφει, αυτό δείχνει ότι πιθανότατα οι Γάλλοι δημιουργοί των αρχείων Excel τα τύπωσαν πριν τα παραδώσουν στην Ελλάδα.
Το ενδιαφέρον σημείο του άρθρου είναι όμως στην ημερομηνία αντιγραφής και στα ονόματα των αρχείων στο USB stick που έχει στην κατοχή του ο κ.Βαξεβάνης. Όπως γράφει, η ημερομηνία αντιγραφής/δημιουργίας θα έπρεπε να είναι κάποια ημέρα του Οκτωβρίου του 2010, οπότε εξ όσων γνωρίζουμε ο συνεργάτης του κ.Παπακωνσταντίνου αντέγραψε τα αρχεία από το αρχικό CD που χάθηκε στο USB stick.
Ο κ.Βαξεβάνης όμως υποστηρίζει ότι η πραγματογνωμοσύνη του δείχνει πως τα αρχεία στο δικό του στικάκι έχουν ημερομηνία 4 και 5 Αυγούστου 2010. «Περίοδο κατά την οποία όσοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση Λαγκάρντ διαβεβαιώνουν πως δεν είχαν καν τη λίστα». Αυτό σημαίνει, συνεχίζει το δημοσίευμα, πως είτε ο κ.Παπακωνσταντίνου ψεύδεται για την ημερομηνία που παρέλαβε το CD και έκανε την αντιγραφή είτε «πρόκειται για λίστα από δύο διαφορετικές παραδόσεις».
Ωστόσο, ο κ.Βαξεβάνης γράφει πως το σενάριο της ύπαρξης δύο διαφορετικών λιστών ενισχύεται από το γεγονός ότι τα 2.059 αρχεία που έχει στη διάθεσή του έχουν και ελαφρώς διαφορετική ονομασία από εκείνα που έχει στην κατοχή του ο οικονομικός Εισαγγελέας. Τα δικά του είναι της μορφής "B1234567890.xls" ενώ του κ.Πεπόνη έχουν ονόματα της μορφής "BUT.1234567890.xls"...
Ουσιαστικά, ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι πριν από την επίσημη παράδοση του CD τον Οκτώβριο του 2010, κάποιος (ο κ.Παπακωνσταντίνου ή κάποιος άλλος) παρέλαβε «ένα άλλο CD με άλλα αρχεία, τα αντέγραψε σε USB και τα παρέδωσε στο ΣΔΟΕ αντί αυτού που έφτασε επίσημα στην Ελλάδα».
Με αυτό το σκεπτικό, το άρθρο αφήνει υπόνοιες ότι ίσως εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες. Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι η χρήση αντιγράφων με ελαφρές διαφοροποιήσεις «είναι συνήθης πρακτική μυστικών υπηρεσιών» όταν δίνουν απόρρητα έγγραφα σε τρίτους, «να τους δίνουν τα ίδια έγγραφα στα οποία όμως έχουν αφήσει κάποια ιδιαίτερα σημάδια (σ.σ. το διαφορετικό όνομα) για να εντοπίσουν από πού προήλθε η διαρροή». Στο ίδιο μήκος κύματος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι τον Μάρτιο του 2010 υπήρξε «εκταμίευση 10 εκατομμυρίων ευρώ από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Οικονομικών». Αφήνει πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο τα συγκεκριμένα αρχεία με τα αλλαγμένα ονόματα να έχουν δοθεί ανεπίσημα από την κυρία Λαγκάρντ ή να προήλθαν από παράλληλη διαπραγμάτευση που έκανε ο τότε γενικός γραμματέας Φορολογίας Δημήτρης Γεωργακόπουλος.
επικαιρα.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες