Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ: ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Το Μνημόνιο ή το εφαρμόζεις ή το ακυρώνεις, τόνισε στην έναρξη της παρουσίασης του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του κόμματος κ. Αλέξης Τσίπρας.

AΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ "18 Ρεαλιστικές προτάσεις της ΝΔ που βγάζουν τον τόπο από την κρίση"

Ο Πρόεδρος της ΝΔ παρέθεσε σήμερα λεπτομερώς, την οικονομική πλατφόρμα του κόμματος , λέγοντας ότι προτεραιότητα για τη ΝΔ αποτελεί η ανάκαμψη, η ανακούφιση, η επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής, η δικαιοσύνη και η ασφάλεια.

ΣΥΡΙΖΑ

«Γίνεται, πλέον, ξεκάθαρο σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα, ότι στις 17 Ιουνίου αντιπαρατίθεται το χτες με την ελπίδα», υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, είναι ένα «πρόγραμμα αξιοπρέπειας και ελπίδας για το λαό και τον τόπο. Ένα επεξεργασμένο, ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο, βήμα προς βήμα, σύγχρονο πολιτικό σχέδιο της Αριστεράς».
«Γίνεται, πλέον, ξεκάθαρο ότι το μόνο δίλημμα της 17ης Ιουνίου συμπυκνώνεται στη διάζευξη: Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε και τόνισε: «Γιατί δεν υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο κακό Μνημόνιο. Δεν υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο ακατάλληλο φάρμακο».
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς, αμέσως μόλις συγκροτηθεί η νέα Βουλή, θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων του» και σημείωσε ότι θα αντικατασταθεί «με το Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση, που έχουμε επεξεργαστεί».
Σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους της χώρας σημείωσε ότι θα αναζητηθεί ευρωπαϊκή λύση και στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε θα διεκδικηθεί νέα αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο τη δραστική μείωσή του, ή ένα μορατόριουμ για το χρέος και αναστολή πληρωμών των τόκων, έως ότου διαμορφωθούν συνθήκες σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας.
Επίσης, όπως επεσήμανε, το ύψος εξυπηρέτησης του χρέους θα πρέπει να συνδεθεί με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (ρήτρα ανάπτυξης).
Παράλληλα, θα καταργηθεί άμεσα η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 6-28/2/2012, με την οποία μειώθηκαν ο κατώτερος μισθός κατά 22% (32% για τους νέους μέχρι 25 ετών), καθώς και τα επιδόματα ανεργίας, ασθένειας και μητρότητας και καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις.
Στο σημείο αυτό ο κ. Τρίπρας μίλησε για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και το επίδομα ανεργίας στα 461,5 ευρώ. Το επίδομα ανεργίας θα χορηγείται για δύο χρόνια.
Επιπρόσθετα, δεσμεύθηκε για άρση της κατάργησης της μετενέργειας και επαναφορά της υποχρεωτικής επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ακόμη ότι θα καταργηθούν όλες οι ειδικές επιβαρύνσεις (χαράτσια) για τα μικρομεσαία εισοδήματα τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους ζουν στα όρια της φτώχειας.
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει εξάλλου τη σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατ' ελάχιστο, όπως διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, στο επίπεδο του 43% -έναντι μείωσης κάτω του 36% του ΑΕΠ ως συνέπεια του Μνημονίου– και, κατά μέγιστο, στο σημερινό μέσο όρο της Ευρωζώνης, του 46%.
Η σταθεροποίηση των δαπανών θα πρέπει να καλυφθεί από την αύξηση των δημόσιων εσόδων, τα οποία υστερούν σημαντικά από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (41% του ΑΕΠ έναντι 45%) και όπως είπε, η προσαρμογή θα προέλθει από τη φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων, με στόχο την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα (δηλαδή +4% του ΑΕΠ) σε ορίζοντα τετραετίας (με στόχο αύξηση 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο).
Αυτό όμως, σημείωσε, προϋποθέτει τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να εντοπίζεται το εισόδημα και η περιουσία κάθε πολίτη και να κατανέμεται δίκαια το φορολογικό βάρος.
Στα ενδεικτικά μέτρα για τη σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών περιλαμβάνονται:
  • το άμεσο πάγωμα των μειώσεων σε κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις, ώστε να σταματήσει η περιθωριοποίηση των χαμηλών εισοδημάτων και η υποβάθμιση των μεσαίων,
  • η ριζική επανεξέταση και ανακατανομή των δημόσιων δαπανών, ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών,
  • η λειτουργία και ενίσχυση της κεντρικής αρχής κρατικών προμηθειών που θα ελέγχει την κοστολόγηση των αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζει το κράτος από τον ιδιωτικό τομέα,
  • η εφαρμογή και επέκταση των ρυθμίσεων που εξυπηρετούν τον άμεσο έλεγχο των δαπανών, όπως η διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης του συνόλου των δημόσιων δαπανών.
Στα ενδεικτικά μέτρα για την αύξηση των δημόσιων εσόδων περιλαμβάνονται:
  • η υλοποίηση πλήρους και καθολικού περιουσιολόγιου, όπου θα αποτυπώνεται η περιουσία όλων των Ελλήνων υπηκόων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε όλες τις μορφές κινητού και ακίνητου πλούτου, καθώς και η θέσπιση αυστηρών ποινών δήμευσης μέρους της περιουσίας για όσους συλλαμβάνονται να δηλώνουν ψευδώς τα περιουσιακά τους στοιχεία.
  • η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και της κλίμακας των εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων και η προσαρμογή τους στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να επιτευχθεί αύξηση των εσόδων με ελάφρυνση των φτωχότερων και επιβάρυνση των πλουσιότερων
  • η επανεξέταση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,
  • η σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ και η ελαχιστοποίησή τους στα διατιμημένα τρόφιμα (ψωμί, γάλα, κλπ).
  • ο εκσυγχρονισμός και η στελέχωση των εφοριών με ειδικευμένο προσωπικό και η ενίσχυση του πληροφοριακού συστήματος για έλεγχο, διασταύρωση και διαχρονική παρακολούθηση της φορολογικής βάσης,
  • η Εθνική Προγραμματική Συμφωνία, με τον κλάδο της ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο, που θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για επανεξέταση, από μηδενική βάση, των σχέσεων ανάμεσα στο κράτος, τη ναυτιλία και τον εφοπλιστικό κόσμο, με στόχο τη κατάργηση των προκλητικών -όπως τις χαρακτήρισε- 58 διαφορετικών φοροαπαλλαγών και «τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος που θα ανταποκρίνεται στη Συνταγματική επιταγή για τη συμβολή στα φορολογικά βάρη όλων των Ελλήνων υπηκόων».
Παράλληλα, πόροι για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης θα κινητοποιηθούν τόσο από εσωτερικές όσο και από εξωτερικές πηγές. Όπως διευκρίνισε, στις εσωτερικές πηγές περιλαμβάνονται: η δημιουργία όρων για την επιστροφή καταθέσεων και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η αύξηση των πόρων από τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος για την αναπτυξιακή αναδιανομή του πλούτου, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων, η υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία για τη φορολόγηση των εκεί καταθέσεων Ελλήνων πολιτών, που ακόμα εκκρεμεί, καθώς και η αναστολή αποπληρωμής τόκων για χρονικό διάστημα που θα προκύψει από διαπραγμάτευση.
Αντίστοιχα στις εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης της ανάπτυξης περιλαμβάνονται: ο επανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ και η αύξηση της απορροφητικότητάς του, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης επενδύσεων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ύφεσης και η ανάπτυξη της πολυμερούς οικονομικής διπλωματίας.«Εθνικοποίηση τραπεζών»
Στην αναφορά του στις τράπεζες, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως στόχος του προγράμματος είναι η εθνικοποίηση των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οποίες θα τεθούν υπό δημόσιο κοινωνικό και διαφανή έλεγχο.
Ασφαλιστικό
Ο κ. Τσίπρας εγγυήθηκε για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, ένα αποκλειστικά δημόσιο ταμείο, όπου θα μεταφέρονται όλα τα δικαιώματα επί του φυσικού και του ορυκτού πλούτου της χώρας, περιλαμβανομένων και των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εφόσον αποδειχθούν οικονομικά εκμεταλλεύσιμα, καθώς και όλη η εμπορεύσιμη κινητή και ακίνητη περιουσία του κράτους.Ιδιωτικοποιήσεις.
Στο σημείο αυτό δεσμεύθηκε για το «πάγωμα» όλων των ιδιωτικοποιήσεων των στρατηγικής σημασίας δημόσιων Οργανισμών που έχουν ενταχθεί στο Ειδικό Ταμείο Αξιοποίησης και για την επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο στρατηγικών επιχειρήσεων που είτε βρίσκονται σε πορεία ιδιωτικοποίησης, είτε έχουν ιδιωτικοποιηθεί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς κ.λπ.).
«Κούρεμα» δανείων
Ο κ. Τσίπρας μίλησε ακόμη για ολική ή μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, ανάλογα με τη μείωση του εισοδήματος ή του τζίρου που έχουν υποστεί από τη σύναψη του δανείου μέχρι σήμερα.
Εξωτερική πολιτική
Όσον αφορά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, έκανε λόγο για μία ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, στηριγμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου, με αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας της πατρίδας. Στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη ενεργοποίησης όλων των αναγκαίων διαδικασιών για την υπογραφή διμερών συμφωνιών με τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες, ενώ για τα ελληνοτουρκικά υπογράμμισε ότι επιδίωξη είναι η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι δε θα μπορέσουν να γίνουν πολλά πράγματα, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να σταματήσει ο ανταγωνισμός στρατιωτικών εξοπλισμών και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την πρότασή του για μορατόριουμ στις περαιτέρω αγορές μείζονων αμυντικών συστημάτων.
Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συνεχιστούν οι προσπάθειες στο πλαίσιο του ΟΗΕ για αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.
Μεταναστευτική πολιτική
Στα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής, τόνισε πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των αιτιών των μετακινήσεων πληθυσμών, με διαπραγμάτευση ενός νέου Ευρωπαϊκού Πλαισίου Μεταναστευτικής Πολιτικής, διεκδίκηση ευρωπαϊκής στήριξης της πολιτικής που ασκείται σε εθνικό επίπεδο, σταδιακή παραχώρηση ταξιδιωτικών εγγράφων για το μεγάλο όγκο των μεταναστών που επιθυμούν να αποχωρήσουν από το ελληνικό έδαφος και εξορθολογισμό του νομικού και θεσμικού πλαισίου για την νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και την ισότιμη ένταξή τους.Κλείνοντας και απαντώντας στην κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική του πρόταση, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Δεν ισχυριζόμαστε πως λεφτά υπάρχουν. Δεν θα καταφεύγαμε ποτέ σ’ αυτήν τη χυδαιότητα». «Ο ελληνικός λαός δεν ζητάει χρήματα ως επαίτης, αλλά εργασία για να αποκτήσει τα προς το ζην», παρατήρησε, διαβεβαιώνοντας όμως ότι πόροι μπορούν να εξοικονομηθούν, χωρίς τις «στυγνές περικοπές» του Μνημονίου.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


O Α. Σαμαράς εξαπέλυσε ταυτόχρονα νέα επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "όποιοι τάζουν προσλήψεις στο Δημόσιο σας λένε ψέματα, παίζουν με τον πόνο σας".

Για τις προτάσεις της ΝΔ, είπε ότι είναι "ρεαλιστικές", και "βγάζουν τον τόπο από την κρίση", δεν είναι "πολιτικές τυχοδιωκτισμού, που οδηγούν την Ελλάδα εκτός ευρώ", για να συμπληρώνει ότι "κεντρικός άξονας των προτάσεων του κόμματος είναι οι θέσεις εργασίας".

Για την δημιουργία θέσεων εργασίας ανέφερε: "Αφού σταματήσουμε την άνοδο της ανεργίας μέχρι το τέλος της χρονιάς, στο πρώτο εξάμηνο του 2013 θα δοθεί έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μπορούν να δημιουργηθούν 150.000 θέσεις εργασίας στο πρώτο εξάμηνο πέρα από εκείνες που θα προκύψουν από τα ευρωομόλογα έργων. Μιλάμε για τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης θα αναζητήσω επενδύσεις σε όλο τον κόσμο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη".



Συνοπτικά τα 18 σημεία:


- Πρώτον, αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και των πολυτεκνιικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2009 καθώς και των ειδικών επιδομάτων. Επίσης αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι ομολογιούχοι και τα ασφαλιστικά ταμεία.

- Δεύτερον, επέκταση του επιδόματος ανεργίας στα δύο χρόνια

- Τρίτον, επίδομα ανεργίας και για τους αυτοαπασχολούμενους που σήμερα δεν δικαιούνται κανένα βοήθημα. «Σε αυτά τα επιδόματα θα δώσω την μεγάλη προσωπική μάχη», ανέφερε χαρακτηριστικά

- Τέταρτον, να ρυθμιστούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις των προηγούμενων χρόνων ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος και να μετακυλίσουν τα υπόλοιπα

- Πέμπτο, να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. «Διαφωνώ με την άποψη ότι για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει να πέσουν οι μισθοί. Στηρίζουμε τις συβάσεις εργασίας. Για τη μετενέργεια ζητούμε να επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα», είπε.

-Έκτο, όταν σταθεροποιηθούν τα έσοδα, αύξηση του αφορολόγητου στις 8000 ευρώ και μετά στις 10.000 ευρώ

- Έβδομο, αντικατάσταση του χαρατσιού από νέο ΕΤΑΚ

Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις. Άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 9% μέσα στην επόμενη χρονιά.

- Όγδοο, σταδιακή μείωση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα μέχρι 32% από το 45% που είναι σήμερα. «Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών από το 2010 μέχρι σήμερα προκάλεσε μείωση των εσόδων κατά 9%», είπε ο κ. Σαμαράς.

- Ένατο, τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ να επεκταθούν για δύο ακόμη χρόνια. «Θα θεσπίσουμε για το 2013 3,5 δις. ευρώ περικοπές και όχι επτά δισ. Έτσι, οι περικοπές θα γίνουν από τη σπατάλη του δημοσίου και όχι από μισθούς».

- Δέκατο, δεν θα απολύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι για μία τριετία μετά το κλείσιμο δημοσίων οργανισμών. «Όχι άλλες οριζόντιες περικοπές, όχι άλλη μείωση μισθών και συντάξεων, όχι άλλη περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, όχι άλλη φορολόγηση. Όσοι μιλούν για μονομερή καταγγελία οδηγούν σε ρήξη με τους εταίρους και οδηγούν σε νέους φόρους και περικοπές».

- Ενδέκατο, μέτρα για τους δανειολήπτες. Η μηνιαία δόση δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος.

- Δωδέκατο, ανατολή των συνεπειών του Τειρεσία για όσους έχουν υπαχθεί.

- Δέκατο τρίτο, εξασφαλίζουμε ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ειδικής τράπεζας και εγγυοδοσία από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. «Βασικός μηχανισμός αποκατάστασης της ρευστότητας είναι η επιστροφή των καταθέσεων», είπε και επανέλαβε την πρόταση Μόντι για πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων.

- Δέκατο τέταρτο, συμψηφισμός οφειλών από και προς το δημόσιο

- Δέκατο πέμπτο, αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

- Δέκατο έκτο, αποφασιστική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των συμβάσεων παραχώρησης.

- Δέκατο έβδομο, πέρα από την οικονομία, πολιτική για την αποκατάσταση της ασφάλειας του έλληνα πολίτη. Αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας, αποκάλυψη των κουκουλοφόρων, πάταξη του παραεμπορίου.

- Δέκατο όγδοο, επίσπευση της ανακήρυξης της ΑΟΖ για να αξιοποιήσουμε τον υποθαλάσσιο ενεργειακό μας πλούτο.

Κλείνοντας ανέφερε ότι «αυτά τα μέτρα βγάζουν τη χώρα από την ύφεση και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Αυτά τα μέτρα μπορούν να κερδίσουν στήριξη στην Ευρώπη, όχι όμως και η μονομερής καταγγελία. Αν η Ελλάδα καταγγείλει μονομερώς το Μνημόνιο κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τι θα γίνει μετά. Εκείνοι που μιλούν για μονομερή καταγγελία μοιάζουν με παιδάκια που παίζουν με τα σπίρτα μέσα σε μπαρουταποθήκη»
Επιμέλεια : Γιώργος Καλτσίδης Ρούσος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες