Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Τα χειρότερα δεν ήρθανε ακόμη.... Εκτιμήσεις –«σοκ» της ΓΣΕΕ για την ανεργία και το χρέος.

Περίπου 1 εκατ. πολίτες θα μείνουν άνεργοι μέχρι το τέλος του 2011, ενώ το δημόσιο χρέος θα φθάσει στο 200% του ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με την έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση Έτους 2011 του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Για το λόγο αυτό, οι συντάκτες της έκθεσης διαπιστώνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση. Η πρόταση αυτή, αναφέρει η έκθεση, θα στηρίζεται στην αναδιανομή του εισοδήματος, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, την ανάσχεση της δημιουργίας πρωτογενών ελλειμμάτων και την διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου.

Για τη φοροδιαφυγή

Σύμφωνα με την έκθεση, το 1 στα 4 ευρώ που παράγονται στη χώρα δεν φορολογείται. Λόγω της φοροδιαφυγής, χάνονται ετησίως 12-15 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο στα τέλη Ιουνίου διαμορφώθηκαν στα 41 δισ. ευρώ.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ θεωρεί απαραίτητη την άμεση φορολογία και την προσανατολισμό της αποταμίευσης «σε νέες επενδύσεις σύγχρονων αναπτυξιακών και κοινωνικών υποδομών, νέων κλάδων παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, ποιότητας, καινοτομίας, απασχόλησης και διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας».

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το Μνημόνιο

Η ελληνική οικονομία, μετά από μια σειρά λανθασμένων επιλογών, οδηγήθηκε στην αξιοποίηση κυρίως της ανειδίκευτης εργασίας, στην παραγωγή προϊόντων χαμηλής ποιότητας, χαμηλής προστιθέμενης αξίας και χαμηλής ανταγωνιστικότητας στις διεθνείς αγορές.

Άμεση συνέπεια ήταν η δημιουργία «δίδυμων ελλειμμάτων», δηλαδή το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος στα δημόσια οικονομικά και το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου στις εξωτερικές συναλλαγές.

Η κατάσταση, αναφέρει η έκθεση, επιδεινώθηκε από την πολιτική των Μνημονίων 1 και 2.

Προβλέψεις σοκ για την ανεργία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης, μέχρι το τέλος του 2011 θα μείνουν άνεργοι 1 εκατομμύριο πολίτες, με τον δείκτη ανεργίας να έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 1961.

Ωστόσο, παρά την «απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων» και τις πολλαπλές θυσίες για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της οικονομίας δεν έχει βελτιωθεί, ενώ η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 2003 και του κατώτερου μισθού στα επίπεδα προ ου 1984.

Στο 200% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος

Η ύφεση, η ανεργία, η μείωση της κατανάλωσης και η αβεβαιότητα όσον αφορά το δημόσιο έλλειμμα, δημιουργούν εφιαλτικό σκηνικό για το δημόσιο χρέος, που εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 409 δισ. ευρώ το 2020, δηλαδή στο 200% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένων των ποσών που θα αντληθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Εάν δεν αποτραπούν αυτά τα δεδομένα, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης, «η ύφεση που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στην Ελλάδα, θα είναι βαθιά και θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, κατά τα οποία η ελληνική οικονομία θα απολέσει σε σημαντικό βαθμό τη δυναμικότητα των παραγωγικών της δυνάμεων».

http://www.newscode.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες