GOLDMAN SACHS:ΠΙΘΑΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ 2 ΜΗΝΕΣ |
Η μεγάλη πρόκληση της Ευρωζώνης είναι η Ελλάδα και ο φόβος μετάδοσης των προβλημάτων και του πανικού που κυριαρχεί στην αγορά της, σύμφωνα με το νέο report της Goldman Sachs, η οποία εκτιμά πως εάν η μετάδοση αυτή μπορέσει να περιορισθεί, τότε η ΕΚΤ θα οδηγήσει σταδιακά το επιτόκιο μίας ημέρας στη ζώνη του ευρώ (EONIA) στο 1% έτσι ώστε να αρχίσει και πάλι να το ελέγχει...
Εάν η μετάδοση δεν περιορισθεί, τότε το 20%-30% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης βρεθεί υπό σοβαρότατη πίεση, κάτι το οποίο θα αναγκάσει την ΕΚΤ να σταματήσει την στρατηγική εξόδου από τα έκτακτα μέτρα στήριξης και ακόμα και να εφαρμόσει και πάλι, την μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση.
Όπως τονίζει ο οίκος, η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί οικονομική βοήθεια μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Το πώς η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της, το πότε και πώς η υπόλοιπη Ευρωζώνη θα αλλάξει την στάση της σχετικά με την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, και το πώς οι άλλες κυβερνήσεις θα αντιμετωπίσουν τις δικές τους ανάγκες χρηματοδότησης, θα καθορίσει και τον βαθμό της περαιτέρω μετάδοσης του «ελληνικού προβλήματος» σε άλλες περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η Ιρλανδία έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής και τα πρόσφατα σχέδια δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ισπανίας είναι αξιόπιστα, δεδομένων των θεμελιωδών μεγεθών της. Επίσης, ο πορτογαλικός προϋπολογισμός είναι μία πολύ καλή αρχή, αν και πιθανότατα να χρειαστούν κι άλλα μέτρα. Η Ιταλία είναι σε μία πιο άνετη θέση από τις υπόλοιπες, καθώς είναι πιο ισχυρή οικονομικά.
Εάν όμως τα ελληνικά spreads αυξηθούν σημαντικά κι άλλο, καθώς η χώρα προσπαθεί να αντλήσει χρηματοδότηση από τις αγορές, τότε τα κρατικά ομόλογα και των υπόλοιπων περιφερειακών οικονομιών, θα συνεχίσουν στο ελληνικό μοτίβο.
Όμως το προφίλ χρέους και θεμελιωδών μεγεθών μεταξύ όλων αυτών των χωρών, είναι εντελώς διαφορετικό, και το γεγονός είναι πως καμία χώρα δεν αντιμετωπίζει τα τεράστια προβλήματα που έχει η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, πιθανότατα πριν τον Απρίλιο, η Ελλάδα θα λάβει οικονομική βοήθεια , ιδιαίτερα εάν η προσπάθειά της να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, αποτύχει. Αυτή η βοήθεια θα έχει την μορφή διμερών δανείων από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Παράλληλα, ο οίκος εκτιμά πως η βοήθεια από το ΔΝΤ δεν μπορεί να αποκλεισθεί.
Όπως τονίζει η G.S, εάν η χώρα καταφέρει να ξεπεράσει τον σκόπελο Απριλίου-Μαΐου, καθώς τότε είναι που η Ελλάδα θα χρειαστεί να αντλήσει την μεγαλύτερη ποσότητα δανεισμού, τότε από εκεί και πέρα θα χρειάζεται να αντλεί μόλις 3 δισ. ευρώ μηνιαίως, για να καλύψει το έλλειμμά της και τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της. Παρόλα αυτά, αν και το 2010 μετά από τον Απρίλιο, θα περάσει πιο εύκολα, το 2011 έρχονται νέες δυσκολίες. καθώς η κυβέρνηση έχει να πληρώνει ετησίως 25-30 δισ. ευρώ για το μακροπρόθεσμο χρέος που λήγει το 2014.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ
- Αγριεύει η κατάσταση στο Αιγαίο... Απετράπη τουρκική επιχείρηση σε νησί!
- Επιστροφή στις... Δέσμες για τους μαθητές
- ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΝΤΥΘΗΚΕ...ΜΠΑΤΜΑΝ!
- ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Η ΛΙΟΝΑΚΗ;
- Αυτό είναι το προσχέδιο για τον έντιμο συμβιβασμό της Αθήνας με τους δανειστές
- ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ, ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ, ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ! (HOW TO) - UPDATED!!!!
- ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3-ΔΙΕΡΡΕΥΣΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ-ΣΟΚ!
- 1984-FULL MOVIE (greek subtitles)
- Φόβος για μεγάλο σεισμό πάνω από 7 Ρίχτερ!
- ΤΖΟΝ ΠΕΡΚΙΝΣ: «Η Ελλάδα έχει πέσει θύμα οικονομικών δολοφόνων»
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου