Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

"ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ


H Ελλάδα έχει υιοθετήσει ένα φιλόδοξο, ρεαλιστικό και με επιτεύξιμους στόχους πρόγραμμα σταθερότητας, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την έγκριση του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την Ολομέλεια των κοινοτικών επιτρόπων...
Ειδικότερα, η Επιτροπή υιοθέτησε μια ανακοίνωση «πακέτο», με την οποία αναφέρει ότι εγκρίνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας, δίνοντας τριετή προθεσμία στη χώρα μας έως το 2012 για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα, θίγει τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων, ανακοινώνοντας την έναρξη προδικαστικής διαδικασίας με την αποστολή σχετικής προειδοποιητικής επιστολής.

Αξιολόγηση Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Επιτροπή συμφωνεί με τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους μείωσης του ελλείμματος που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και με τα δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Ιανουαρίου 2010.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η Επιτροπή δέχεται με ικανοποίηση τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης την Τρίτη, σχετικά με τη λήψη επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων ως προς τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, τη φορολογία στα καύσιμα και τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου να διαφυλαχθεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας.

Στην απόφασή της η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους, εντός των προσεχών εβδομάδων, και σημειώνει με ικανοποίηση την ετοιμότητα της, στην υιοθέτηση και υλοποίηση επιπλέον μέτρων, στην περίπτωση που αυτά κριθούν αναγκαία.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, θα πρέπει επίσης να προσδιοριστούν αναλυτικότερα τα δημοσιονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2011 και το 2012 και υπογραμμίζεται ότι η εφαρμογή και πιστή υλοποίηση του συνόλου των μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά και στους τομείς των συντάξεων, της υγείας, της δημόσιας διοίκησης, της λειτουργίας των αγορών προϊόντων, της αγοράς εργασίας, της απορρόφησης των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, της επιτήρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα και των στατιστικών στοιχείων θα παρακολουθείται προσεκτικά, μέσα από την τακτική υποβολή εκθέσεων υλοποίησης στην Επιτροπή, στα μέσα Μαρτίου και στα μέσα Μαΐου και τριμηνιαίες εκθέσεις μετέπειτα.

Η Ελλάδα οφείλει να υποβάλει την πρώτη έκθεση στις 16 Μαρτίου 2010, στην οποία θα προσδιορίζει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2010, να είναι προετοιμασμένη να λάβει πρόσθετα μέτρα εάν χρειαστεί και από τα μέσα Μαΐου 2010 να υποβάλει τριμηνιαίες ολοκληρωμένες εκθέσεις σχετικά με την εφαρμογή των συστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων.

Στην ίδια ανακοίνωση περιλαμβάνονται δηλώσεις του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα έχει υιοθετήσει φιλόδοξο πρόγραμμα για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και τη μεταρρύθμιση. Οι ανακοινώσεις της Τρίτης ενισχύουν τη δέσμευση της κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει, για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων, οι οποίοι θα επωφεληθούν από την αναπτυξιακή πορεία και τις ευκαιρίες απασχόλησης που θα γεννηθούν, είναι όμως και προς το συμφέρον της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. Η Επιτροπή στηρίζει πλήρως την Ελλάδα σ’ αυτό το δύσκολο έργο».

Ο Χ. Αλμούνια δήλωσε ακόμη ότι «η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και σε τακτική βάση την εκτέλεση του προϋπολογισμού και των μεταρρυθμίσεων και σημειώνει με ικανοποίηση την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ανακοινώσει επιπλέον μέτρα, εάν και όποτε παραστεί ανάγκη».



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες