Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Αυστηρότεροι όροι για απόκτηση ιθαγένειας...


Η εξαετής επιτυχής παρακολούθηση τάξεων του σχολείου και όχι η τριετής, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, κρίνεται απαραίτητη προϋπόθεση απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά νομίμων μεταναστών, βάσει του προσχέδιου νόμου.




Ειδικότερα, σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου «Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν μόνιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα», του υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προβλέπεται:
Θεσπίζεται η προϋπόθεση της νόμιμης διαμονής των πέντε ετών προκειμένου να έχουν οι μετανάστες τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση για απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση για όσους ζουν νόμιμα ήδη στη χώρα και προθεσμία δύο ετών για την απάντηση της πολιτείας.

Παράλληλα, για όσους μεταναστεύουν νόμιμα στην Ελλάδα, μετά τη δημοσίευση του νόμου, ορίζονται ως προϋποθέσεις η επταετής συνολικά νόμιμη διαμονή στη χώρα και η κατοχή άδειας «επί μακρόν διαμένοντος», προκειμένου να δύνανται να ζητήσουν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, ενώ η διοίκηση θα έχει προθεσμία ενός έτους να απαντήσει.

Τα παιδιά μεταναστών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια από τη γέννησή τους, μετά από σχετική δήλωση με την καταβολή παραβόλου των 100 ευρώ και εφόσον και οι δύο γονείς έχουν συμπληρώσει πενταετή νόμιμη διαμονή. Αντίστοιχο παράβολο θα ισχύει και για την πολιτογράφηση ομογενών, κοινοτικών υπηκόων, αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων και ανιθαγενών.

Επίσης, προβλέπεται η απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά με τη γέννηση νόμιμων μεταναστών που έχουν γεννηθεί και διαμένουν οι ίδιοι μόνιμα στην Ελλάδα, ενώ προβλέπεται για πρώτη φορά δευτεροβάθμιος έλεγχος επί της διαδικασίας πολιτογράφησης από το Συμβούλιο Ιθαγένειας, στο οποίο θα προεδρεύει επίτιμο μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας.

Ως κώλυμα πολιτογράφησης για πάντα, αποτελούν η τελεσίδικη καταδίκη για σοβαρά και επικίνδυνα εγκλήματα, όπως η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, η ληστεία, η υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

Να σημειωθεί πως για πρώτη φορά θεσπίζεται το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης σε ομογενείς και μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, εφόσον έχουν οριστικές άδειες διαμονής. Οι μετανάστες, υπό την προϋπόθεση πως γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα, θα έχουν τη δυνατότητα να εκλέγονται έως το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου.

Σε 266.250 άτομα ανέρχεται ο αριθμός των μεταναστών που μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, ποσοστό που αναλογεί στο 0,65% των εκλογέων, βάσει στοιχείων που παρουσίασε το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ως εθνική, οικονομική και κοινωνική ανάγκη χαρακτήρισε την ένταξη των νομίμων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης, επισημαίνοντας πως το νομοσχέδιο αφορά μόνο τους νόμιμους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, εκείνους δηλαδή που νομιμοποιήθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες