Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΑΝΑΒΕΙ ΦΩΤΙΕΣ ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ


Τελεσίγραφο στους πρυτάνεις για την αυστηρή εφαρμογή του νόμου περί ασύλου έστειλε η υπουργός Παιδείας ζητώντας μάλιστα άμεση συμμόρφωση στις εξής υποδείξεις: χωροταξική οριοθέτηση του ασύλου στα Ιδρύματα, εκκένωση τυχόν κατειλημμένων χώρων επί μακρόν, ενισχυμένες υπηρεσίες φύλαξης και καλύτερη συνεργασία με τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές...
Εντονα δυσαρεστημένες αρκετές διοικήσεις πανεπιστημίων μιλούν για παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για -όχι τυχαίες- κινήσεις εντυπωσιασμού. Χαρακτηριστική η δήλωση του πρύτανη του ΕΜΠ, Κων. Μουτζούρη: «Ας είμαστε σοβαροί στα ευαίσθητα θέματα».

Ενώ οι εκπρόσωποι των αρχών των ΑΕΙ της χώρας είχαν αποχωρήσει από τη Σύνοδο των πρυτάνεων, τον περασμένο μήνα στο Λαύριο, με την προτροπή και της υπουργού το κάθε Ιδρυμα να φροντίσει, με τρόπο που αυτό κρίνει ορθότερο, ώστε να εφαρμοστεί ο ισχύων νόμος για το άσυλο, ξαφνικά χθες έλαβαν το τελεσίγραφο. «Στο προσεχές διάστημα να κατατεθούν προτάσεις, ώστε ν' αρχίσει η συζήτηση μέσα σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την προστασία του ασύλου» αναφέρει κατηγορηματικά η κ. Διαμαντοπούλου στην επιστολή που ξάφνιασε τους παραλήπτες της, αν και το περιεχόμενό της δεν απέχει από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά την αυστηροποίηση του νόμου περί ασύλου. Η ίδια η υπουργός έχει κάνει λόγο για ιδιωτικές υπηρεσίες φύλαξης (βλ. ιδιωτική αστυνομία), ενώ στην τελευταία Σύνοδο είχε ζητήσει χαρτογράφηση του ασύλου από τις διοικήσεις.

Παρ' όλα αυτά η υπόδειξη για την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων και δρομολόγηση διαδικασιών φαίνεται ότι άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές των εκπροσώπων των πανεπιστημίων. Σύμφωνα με την επιστολή η κ. Διαμαντοπούλου ζητεί, μεταξύ άλλων:

1 «Κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να ορίσει επακριβώς τους χώρους που προβλέπονται για έρευνα και εκπαίδευση, ώστε η οριοθέτηση του ασύλου να δίνει και τη δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής του».

2«Πρέπει να διασφαλιστεί η άμεση επικοινωνία των πανεπιστημίων με τους λοιπούς αρμόδιους για την εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου και των εσωτερικών κανόνων λειτουργίας των πανεπιστημίων με στόχο να καθοριστούν τα όρια δράσης, ο συγχρονισμός μεταξύ τους και να δηλωθούν οι αμοιβαίες υποχρεώσεις, ώστε τα λαμβανόμενα μέτρα να οδηγούν στην αντιμετώπιση αυτών των περιστάσεων σε πραγματικό χρόνο».

3«Ολες οι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν στο δεδομένο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου και με απαρέγκλιτη συμμόρφωση προς τις συνταγματικές επιταγές και με σεβασμό τόσο στην αποστολή των πανεπιστημίων όσο και στην ιστορία του θεσμού».

Συμπληρωματικά δε, ζητεί «να αντιμετωπιστούν και τα εξής δύο ζητήματα:

α. Κάθε Ιδρυμα θα πρέπει να προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή των όποιων χώρων τελούν υπό μακρόχρονη κατάληψη, ώστε να ανακτήσουν οι δικαιούμενοι, φοιτητές, καθηγητές και λοιπά μέρη της ακαδημαϊκής κοινότητας, την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτούς.

β. Κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να λάβει διαρκή μέτρα περιφρούρησης της συνολικής του περιουσίας αλλά και της ασφάλειας των προσώπων που νόμιμα βρίσκονται εκεί, ώστε στο μέλλον να αποτραπούν καταστροφές οι οποίες δυσχεραίνουν το ακαδημαϊκό έργο, επιβαρύνουν τον φορολογούμενο πολίτη και προσβάλλουν την αξιοπρέπεια όλων μας». *




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες