Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Διάλογο ζητά η Κυβέρνηση, με μπλόκα απαντούν οι αγρότες


Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι αγρότες όλης της χώρας.

Αίτημα τους η λύση στα διαχρονικά προβλήματα όπως την άμεση καταβολή του υπολοίπου των επιδοτήσεων, το «πάγωμα» των χρεών, καθώς και την παροχή του πετρελαίου αγροτών, αλλά και τη λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής.


Τα μπλόκα της επικράτειας

Μακεδονία - Θράκη

* Τελωνείο Εξοχής Κ. Νευροκοπίου. Ελεύθερη διέλευση μόνο στα οχήματα που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα.

* Αποκλεισμός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας- 191 χλμ Ε.Ο. Καβάλας-Θεσ/νίκης (Διασταύρωση Χρυσούπολης)-Επί της Εγνατίας Οδού. Η κυκλοφορία διεξάγεται από την Π.Ε.Ο.

* Αποκλεισμός στο Π.Ο. Θεσσαλονίκης - Καβάλας (στο ύψος της Αμφίπολης). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτηρίους οδούς.
Κεντρική Μακεδονία

* Στο 45ο χλμ Σερρών-Προμαχώνα - Αποκλεισμός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Αδύνατη η εκτροπή των οχημάτων.

* Συνοριακός Σταθμός Ευζώνων: Απεκλείσθη από χθες η είσοδος όλων των οχημάτων, ενώ επιτρέπεται η έξοδος των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων. (Υπό όρους ως παραπλεύρως)

* Στο 22ο χλμ Ε.Ο. Σερρών- Θεσσαλονίκης. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτηρίους οδούς.
Δυτική Μακεδονία

* Διακοπή κυκλοφορίας στον κάθετο άξονα Εγνατίας Οδού (Κόμβος Βογατσικού), Νέα και Παλαιά Εθνικής Οδού Καστοριάς - Κοζάνης. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτηρίους οδούς.

Θεσσαλία

* Α/Κ Νίκαιας 346,3 χλμ Π.Α.Θ.Ε. - Αποκλεισμός. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.
Στερεά Ελλάδα

* Στο 90ο χλμ Π.ΑΘ.Ε. (Ρεύμα προς Αθήνα) - Αποκλεισμός. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριος οδούς.

* Στο 110ο χλμ της Π.Α.Θ.Ε. (Κάστρο). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτηρίους οδούς.

* Στο 70ο χλμ Π.Α.Θ.Ε. (Αερογέφυρα Ριτσώνας). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτηρίους οδούς.

* Στο 72ο χλμ Π.Ε.Ο. Λαμίας - Λιβαδειάς. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτηρίους οδούς.

* Στο 210ο χλμ Π.Α.Θ.Ε. (Θέση Ρούμελη) Αλαμάνα. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτηρίους οδούς.
Ήπειρος

* Στο 22ο χλμ της Ε.Ο.Πρέβεζας - Ιωαννίνων (Δ.Δ. Λούρου). Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτηρίους οδούς.
Πελοπόννησος

* Στο 126ο χλμ Ε.Ο. Κορίνθου - Τρίπολης (Κόμβος Στέρνας).

* Συμβολή οδών Παλαιολόγου και Λυκουργοκέντρο.

Κρήτη

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι αγρότες μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, έχοντας ανακοινώσει αποκλεισμό του κτηρίου που στεγάζονται οι δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού.

Το πρωί, αγρότες, μέλη της Ομοσπονδίας, απέκλεισαν το κτίριο στο οποίο συστεγάζονται οι δύο Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες των Χανίων.

Η κινητοποίηση έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα καθώς οι αγρότες περιμένουν απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στα αιτήματα που έχει θέσει. Αντιπροσωπεία από το νομό Χανίων θα συναντηθεί στις 5 το απόγευμα στην Αθήνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Καρχιμάκη.

Να σημειώσουμε πως η κινητοποίηση έξω από τις Οικονομικές Υπηρεσίες θα συνεχισθεί και αύριο. Από τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον κ. Καρχιμάκη θα εξαρτηθεί η στάση που θα τηρήσουν στην συνέχεια οι αγρότες.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τα αιτήματα των αγροτών

Την αιτιολογημένη απάντηση στα έξι βασικά τους αιτήματα πήραν οι αγρότες από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.

Αναλυτικά:

- στο αίτημα για εγγυημένο εισόδημα η απάντηση είναι ότι κάτι τέτοιο οδηγεί στην περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων και σε αδικίες από αγρότη σε αγρότη ανάλογα με την περιοχή και την καλλιέργεια.

- στο αίτημα για την κάλυψη απώλειας εισοδήματος αναφέρεται ότι η χορήγηση εθνικών ενισχύσεων αντιβαίνει στο κοινοτικό καθεστώς, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ και η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

- στα αιτήματα για την επιστροφή του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου πετρελαίου αναφέρεται ότι ήδη έχει αυξηθεί η επιστροφή του ΦΠΑ από 7% στο 11%, ενώ για το φόρο στο πετρέλαιο υπήρξαν μειώσεις και οι αγρότες πληρώνουν σήμερα 21 ευρώ

- στο αίτημα για κατάργηση του διαχωρισμού των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, η κ. Μπατζελή τονίζει ότι αποτελεί τη βάση διαβούλευσης προκειμένου να αξιολογηθούν οι δύο προτάσεις.

Ο Γ. Πεταλωτής για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

"Δεν θέλουμε να κάνουμε "μπαλώματα", δεν θέλουμε να δώσουμε ψίχουλα στους αγρότες για να τους πείσουμε να ανοίξουν τους δρόμους", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Επιπλέον, ο κ.Πεταλωτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο που θα παρουσιάσει και θα συνδιαμορφώσει μέσα από τον διάλογο, που θα κορυφωθεί στις 25 και 26 Ιανουαρίου.

Σχετικά με το αν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο μεσοδιάστημα έως τη μέρα του διαλόγου, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι "προσπαθούμε να είμαστε σε συνεννόηση με τους αγρότες στα μπλόκα και να κάνουμε διάλογο με τις αγροτικές οργανώσεις"

Ο εισαγγελέας του ΑΠ για τις κινητοποιήσεις

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες είχε, χθες, τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους προϊσταμένους των εισαγγελιών εφετών της χώρας στις περιοχές των οποίων υπάρχουν αγροτικές κινητοποιήσεις.

Κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες ο κ. Τέντες είπε στους προϊσταμένους των Εισαγγελιών να διενεργούν ελέγχους στα σημεία που συγκεντρώνονται οι αγρότες και μόνο αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα παρακώλυσης των συγκοινωνιών να ασκούν ποινικές διώξεις.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες