Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

«Παιδιά οργισμένα, αλλά τουλάχιστον ελπίζουν»


Με μία ογκώδη και δυναμική πορεία στο κέντρο της Αθήνας - όπως και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας - χιλιάδες πολίτες, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι, νέοι αλλά και μεγαλύτεροι, τίμησαν χθες τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, καθώς και την κοινωνική εξέγερση που πυροδότησε η δολοφονία του 15χρονου μαθητή πριν από έναν χρόνο. Οι λέξεις «εξέγερση», «Δεκέμβρης», «ανατροπή» κυριάρχησαν στα δεκάδες πανό και στα συνθήματα, που πλημμύρισαν χθες τις οδούς Πανεπιστημίου και Σταδίου, από τα Προπύλαια μέχρι και την πλατεία Συντάγματος.

Εξίσου μαζικές, όμως, ήταν και οι αποδοκιμασίες από πολλά μπλοκ διαδηλωτών, όταν ομάδες νεαρών άρχισαν να σπάνε με βαριοπούλες και πέτρες βιτρίνες καταστημάτων. Πολλοί από τους διαδηλωτές προσπάθησαν πολλές φορές να τους σταματήσουν, με αποτέλεσμα να απειληθούν συμπλοκές.

«Ηρθα στην πορεία επειδή νιώθω ενοχές απέναντι στα παιδιά μου. Το μέλλον τους προδιαγράφεται ζοφερό. Τα παιδιά είναι δικαίως οργισμένα, αλλά τουλάχιστον ελπίζουν ακόμη. Εμείς έχουμε απογοητευτεί», μας είπε η 52χρονη φαρμακοποιός Δέσποινα Κουτσίκου. «Τα αίτια που γέννησαν την περσινή εξέγερση δεν έχουν σταματήσει να υφίστανται. Νιώθω οργισμένος για την ανεργία, τη λιτότητα, την εργασιακή ανασφάλεια, την κοινωνική αδικία.

Το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας βρίσκεται στο περιθώριο», σημείωνε από την πλευρά του ο 22χρονος φοιτητής του Γεωπονικού Τάσος Κούτρας. Μαζί του και η 17χρονη μαθήτρια της Γ Λυκείου Τζένη που πήρε μέρος στην πορεία για «το αδικοχαμένο παιδί, αλλά και για το μέλλον μου». Ο Νίκος, 18χρονος φοιτητής του Χημικού, θέλησε, από την άλλη, να διαμαρτυρηθεί για την αστυνομοκρατία. «Ασκούν εξουσία, δεν μας προστατεύουν», μας είπε.

Αρκετοί ήταν αυτοί που πριν κατέβουν στην πορεία, περνούσαν από το σημείο της δολοφονίας στα Εξάρχεια, για να αφήσουν ένα λουλούδι. Τα συνθήματα για τον περσινό Δεκέμβρη -«Ζει ο Αλέξης ζει, σε μαζικούς αγώνες μας καλεί», «Το αίμα του Αλέξη θα δικαιωθεί, αυτή η πολιτική δεν παίρνει διορθώσεις αλλά ανατροπή»- επέστρεψαν στα χείλη των διαδηλωτών.

Μπροστάρηδες στην πορεία τέθηκαν τα μπλοκ των φοιτητών από το ΕΜΠ, τη Νομική, την Ιατρική και πολλές άλλες σχολές. «Για τις νέες νικηφόρες εξεγέρσεις της γενιάς μας», «Εμπρός για ένα εργατικό Δεκέμβρη», έγραφαν μερικά από τα πανό.

Το κλίμα, όμως, είχε δυναμιτιστεί από νωρίς. Πριν ξεκινήσει η πορεία ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν «περικυκλώσει» εξόδους του μετρό και έκαναν προληπτικούς ελέγχους, ενώ ομάδες νεαρών παραβίαζαν την είσοδο των Προπυλαίων και εισέβαλλαν στον χώρο της πρυτανείας.

Αργότερα τα «αστυνομοκρατούμενα» στενά ανάμεσα στη Σταδίου και την Πανεπιστημίου γινόταν πεδίο του γνωστού κλεφτοπόλεμου, ενώ τα επεισόδια συνεχιζόνταν στο Σύνταγμα. Ανάμεσα στα... διασταυρούμενα πυρά, ο Αντώνης και ο Γιώργος, 24 ετών, με άσπρα πρόσωπα, είχαν κρεμάσει στα στήθη τους το σύνθημα: «Η βία είναι αδιέξοδη». «Ηρθαμε να δώσουμε ένα μήνυμα ενάντια στη βία από όπου κι αν προέρχεται», μας είπαν.

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα του Σαββάτου κάτοικοι των Εξαρχείων συγκεντρώθηκαν στο σημείο της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή, τιμώντας τη μνήμη του και ζητώντας να σταματήσει η αστυνομοκρατία στα Εξάρχεια. Συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας πραγματοποιήθηκε και χθες το βράδυ.

ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα στα Προπύλαια

Με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Παρών αναμένεται να δώσουν μαθητές και φοιτητές, ενώ έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν ακόμη δάσκαλοι, καθηγητές, πανεπιστημιακοί, ΑΔΕΔΥ και άλλα συνδικαλιστικά σωματεία. Μάλιστα η ΟΛΜΕ αλλά και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στην πορεία.

Εκτός όμως από το μεγάλο συλλαλητήριο, έχουν προγραμματιστεί ακόμη διάφορες συγκεντρώσεις σε δήμους της Αθήνας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και αυθόρμητες διαδηλώσεις.

Ενδεικτικά, για τις 10 το πρωί μαθητές από σχολειά της Καλλιθέας θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, ενώ μισή ώρα αργότερα, η πρωτοβουλία μαθητών Πειραιά καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες σχολεία και δεκάδες πανεπιστημιακές σχολές σε ΕΜΠ, Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Θεσσαλίας κ.α. τελούν υπό κατάληψη από την Παρασκευή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ



ΘΡΗΝΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ 15ΧΡΟΝΟΥ
«Αθάνατος ο Αλέξης - ισόβια στον φονιά»

Σε φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε χθες από την οικογένεια και τους συγγενείς το ετήσιο μνημόσυνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Παρέστησαν περίπου διακόσια άτομα, μεταξύ των οποίων συμμαθητές του Αλέξη, φίλοι της οικογένειας, αλλά και κάτοικοι της περιοχής. Οι νεαροί πλημμύρισαν τον χώρο γύρω από το μνήμα του 15χρονου μαθητή με λουλούδια και μικρά συμβολικά αντικείμενα αγάπης και μνήμης.

Τραγικές φιγούρες η μητέρα, ο πατέρας και η γιαγιά του παιδιού, οι οποίοι δεν μπόρεσαν στιγμή να συγκρατήσουν τον πόνο και τα δάκρυά τους, όπως άλλωστε και ο κόσμος που είχε προσέλθει για να τους συμπαρασταθεί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της ζωής τους. Μόλις ο ιερέας έψαλλε «αιωνία σου η μνήμη», οι παριστάμενοι φώναξαν «αθάνατος αθάνατος» και ξέσπασαν σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.

Η γιαγιά του παιδιού, μόλις τελείωσε η επιμνημόσυνη δέηση, ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία του δράστη, ενώ κάποια στιγμή ακούστηκε να φωνάζει «ισόβια ισόβια». Φώναξε επίσης, αναφερόμενη στον ειδικό φρουρό που πυροβόλησε και σκότωσε τον Αλέξη, ότι «αυτός δεν είναι συμπατριώτης μας, είναι δολοφόνος».

Πριν οι γονείς, συγγενείς και φίλοι αποχωρήσουν, δύο εκ των παρισταμένων φώναξαν «η δίκη να γίνει στον Κορυδαλλό», πρόταση την οποία επικρότησαν με χειροκρότημα οι παριστάμενοι. Εως αργά το απόγευμα χθες, νεαρόκοσμος συνέχιζε να πηγαίνει στο κοιμητήριο του Παλαιού Φαλήρου, προκειμένου να εναποθέσει ένα λουλούδι στο μνήμα του Αλέξη. Οσον αφορά την παρουσία της αστυνομίας, ήταν διακριτική σε αρκετές γειτονιές του Παλαιού Φαλήρου και της Νέας Σμύρνης.

Στο μνημόσυνο την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός Παιδείας, κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία δήλωσε: «Ενα σύνθημα στον τοίχο γράφει: "Ο Δεκέμβρης δεν ήταν η απάντηση, ήταν η ερώτηση". Σήμερα ξέρουμε όλοι καλά ότι η απάντηση δεν βρίσκεται στη βία και την καταστροφή.

Η νεολαία στην πατρίδα μας ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα. Οι νέοι και σήμερα τιμούν τη μνήμη του Αλέξανδρου στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά της βίας. Η βία, όπως κι αν εκφράζεται, όποιου χρώματος μανδύα κι αν φορά, είναι εχθρός της δημοκρατίας, της παιδείας, της νεολαίας. Και εμείς όλοι, πολιτεία και κοινωνία, έχουμε χρέος να είμαστε μαζί με τη νεολαία».

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες