Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Η ΑΔΑΕ ΟΜΟΛΟΓΕΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ "ΑΔΥΝΑΤΟΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ"


Υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων εξακολουθούν να γίνονται, ιδιώτες πιθανώς διαθέτουν ηλεκτρονικά μηχανήματα (τα γνωστά ως «βαλιτσάκια»- όμοια με αυτά που διαθέτει η ΕΥΠ) υποκλοπών και διάφοροι αυτοκαλούμενοι ντετέκτιβ «αλωνίζουν» ανενόχλητοι στα τηλεφωνικά δίκτυα της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας...
Δύσκολα όμως μπορεί η πολιτεία να επέμβει, παρ΄ ότι το απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων προστατεύεται συνταγματικώς. Αυτά τα ανησυχητικά ακούστηκαν χθες με τον πιο επίσημο τρόπο, στη Διαρκή Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, από τα πιο επίσημα χείλη, από τα μέλη της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Επί δύο ώρες οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής άκουγαν τον πρόεδρο της Αρχής κ. Α. Λαμπρινόπουλο να αναλύει τις αδυναμίες του συστήματος για να εντοπίσει ποιος υποκλέπτει τηλεφωνικά ποιον: «Δεν μπορούμε, δυστυχώς, να ελέγξουμε τη διαδρομή της υποκλοπής από τον πάροχο ως το τηλέφωνο» παραδέχθηκε εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του.

Οι ερωτήσεις των βουλευτών κκ. Φ. Κουβέλη, Απ. Κακλαμάνη, Αθ. Τσούρα, Π. Παυλόπουλου, Τηλ. Χυτήρη, Ι Φλωρίδη, της κυρίας Μιλένας Αποστολάκη και της κυρίας Λιάνας Κανέλλη έπεφταν βροχή προς τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής για το πώς διασφαλίζεται το απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, πώς μπορούν να εντοπισθούν οι υποκλοπείς και πώς μπορεί να αναβαθμισθεί ο ρόλος της ΑΔΑΕ, πλην όμως οι απαντήσεις ήταν ότι χρειάζεται αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των Ανεξάρτητων Αρχών: «Δεν έχουμε την κατάλληλη τεχνική υποδομή », «απαιτείται νομοθετική αναβάθμιση της ΑΔΑΕ», «δανειζόμαστε μηχανήματα από άλλες Αρχές» και πολλά άλλα ειπώθηκαν που έκαναν τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου να προτείνει μέτρα όχι μόνον για αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την ΑΔΑΕ, αλλά και... αναβάθμιση της ίδια Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Μία από τις προτάσεις που έπεσε στη συνεδρίαση ήταν και η συγχώνευση δύο Ανεξάρτητων Αρχών, δηλαδή της ΑΔΑΕ και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), από την οποία, όπως ειπώθηκε πολλές φορές, η ΑΔΑΕ αναγκάστηκε να... δανειστεί μηχανήματα για να εξακριβώσει αν παρακολουθούνται ή όχι τα τηλέφωνα.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες