Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ


Στις τελευταίες θέσεις των 57 μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη βρίσκεται για μια ακόμη χρονιά η Ελλάδα, βάσει των επιδόσεων και πολιτικών της για το κλίμα, όπως παρουσιάστηκε τη Δευτέρα σε ετήσια έκθεση αξιολόγησης στην Κοπεγχάγη...
Στις τελευταίες θέσεις των 57 μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη βρίσκεται για μια ακόμη χρονιά η Ελλάδα, βάσει των επιδόσεων και πολιτικών της για το κλίμα, όπως παρουσιάστηκε τη Δευτέρα σε ετήσια έκθεση αξιολόγησης στην Κοπεγχάγη.

Συνολικά, 57 χώρες ευθύνονται για το 90% και πλέον, των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Την κλιματική πορεία αυτών των 57 χωρών και τις δράσεις που έχουν ήδη αναλάβει για το κλίμα, αξιολογεί ο «Δείκτης Κλιματικών Επιδόσεων» που δόθηκε στη δημοσιότητα από την περιβαλλοντική οργάνωση Germanwatch και το δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων CAN, στο οποίο μετέχουν το WWF και η Greenpeace.

Τα αποτελέσματα δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης έμειναν κενές, καθώς καμιά χώρα δεν συνεισφέρει επαρκώς στην προσπάθεια συγκράτησης της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2ο C.

Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις της λίστας, καταλαμβάνοντας μόλις την 54η θέση, ενώ στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27, βρίσκεται στην προτελευταία θέση. Ως χειρότερες έπονται οι επιδόσεις της Νέας Ζηλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστραλίας, του Καζακστάν, του Καναδά και της Σαουδικής Αραβίας.

Θλιβερή και όχι τυχαία χαρακτήρισε την κατάταξη της Ελλάδας ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς "καθώς τα τελευταία χρόνια χάσαμε μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία να μεριμνήσουμε για το κλίμα και να μετατρέψουμε τη μείωση των εκπομπών σε αναπτυξιακή πολιτική". Ενώ ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, χαρακτήρισε την Κοπεγχάγη ως "την τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να αναγνωρίσει τα λάθη του παρελθόντος και να δείξει πως πραγματικά ενδιαφέρεται για την κλιματική αλλαγή που θα πλήξει δυσανάλογα τη χώρα μας".




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες