Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΥΜΩΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ...


Ο θυμός είναι ένα από τα πλέον κοινά συναισθήματα, η μη εκδήλωση του οποίου μπορεί όμως να έχει σημαντικές ψυχικές και σωματικές συνέπειες. Άρα, μάλλον κάτι ξέρουν οι νέοι κάτω των 30 ετών, όσοι έχουν οικογένεια και οι λιγότερο μορφωμένοι άνθρωποι, που εκδηλώνουν το θυμό τους ευκολότερα σε σχέση με όσους δεν ανήκουν σ’ αυτές τις κατηγορίες.



Μάλιστα, παλαιότερη μελέτη είχε διαπιστώσει ότι όσοι εκφράζουν συχνά το θυμό τους σε λογικά πλαίσια, μπορούν να ζήσουν περισσότερο από όσους τον κρατούν μέσα τους.
Σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, οι νέοι άνθρωποι, ηλικίας κάτω των 30 ετών, νιώθουν περισσότερο θυμό σε σχέση με τους μεγαλύτερούς τους, μεταξύ άλλων, επειδή βιώνουν μεγαλύτερη πίεση χρόνου, περισσότερες οικονομικές δυσκολίες και μεγαλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις στο χώρο εργασίας τους. Με άλλα λόγια, η έλλειψη χρόνου και το συνακόλουθο αίσθημα πίεσης είναι οι κυριότερες αιτίες πρόκλησης θυμού.

Επιπλέον, μία οικογένεια με παιδιά, είναι ένα περιβάλλον, όπου συχνά γεννιούνται συναισθήματα θυμού και προκαλούνται επιθετικές συμπεριφορές, γεγονός που ισχύει περισσότερο για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες.

Οι περισσότερο μορφωμένοι είναι λιγότερο επιρρεπείς στον θυμό και, όταν θυμώνουν, μιλάνε πιο ανοιχτά από τους λιγότερους μορφωμένους για τις αιτίες του θυμού τους. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι γενικά ο αυτοέλεγχος αυξάνεται ανάλογα με το επίπεδο της μόρφωσης ενός ανθρώπου.

Όσοι έχουν μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα, τείνουν να έχουν και περισσότερο θυμό, κάτι που επίσης ισχύει περισσότερο για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Η νέα έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τορόντο υπό τον καθηγητή Σκοτ Σίμαν του τμήματος κοινωνιολογίας, σύμφωνα με το Live Science, και θα δημοσιευτεί στο "International Handbook of Anger" (Διεθνές Εγχειρίδιο του Θυμού), που θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2010.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες