Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Αρνούνται στοιχεία για τοξικές ουσίες σε τρόφιμα και νερό




Επιστημονικό έργο χωρίς στοιχεία κλήθηκε να καταθέσει η διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε από τον ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέα Ελέγχου Τροφίμων) τον προηγούμενο Μάιο, προκειμένου να εξετάσει την παρουσία τοξικών ουσιών στα τρόφιμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή». Η σύνταξη της έκθεσης είναι απαραίτητη προκειμένου να αποσταλούν τα σχετικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τροφίμων (EFSA), η οποία με στόχο την εκτίμηση κινδύνου από την κατανάλωση επιμολυσμένων τροφίμων μελετά τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων ανωτάτων ορίων συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων στα τρόφιμα καθώς έως σήμερα τα όρια που έχουν τεθεί για κάποια από τα βαρέα μέταλλα αφορούν μόνο το πόσιμο νερό.

Αντίθετα με το αναμενόμενο, οι υπηρεσίες και τα εργαστήρια που πραγματοποιούν δειγματοληψίες αρνήθηκαν να παράσχουν στοιχεία για την πιθανή επιμόλυνση νερού και τροφίμων, άλλοι με την αιτιολογία ότι χρειάζονται απευθείας εντολή του αρμοδίου υπουργού, άλλοι, άλλοι με την αιτιολογία ότι δεν προλάβαιναν και άλλοι επειδή δε διαθέτουν στοιχεία. Εξαιρέσεις στον κανόνα αποτέλεσαν τα εργαστήρια αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο) και το ΕΤΑΤ (Εργαστήριο Οργανοληπτικών Ελέγχων).

Δεδομένης όμως της έλλειψης στοιχείων όσον αφορά τα τρόφιμα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων περιορίστηκε να καταγράψει τις τιμές που έχουν καταγραφεί στα επιφανειακά και υπόγεια νερά από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όπως διαπιστώνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία, ο Ασωπός είναι ο πλέον ρυπασμένος ποταμός, καθώς οι τιμές για όλα σχεδόν τα βαρέα μέταλλα που καταγράφονται είναι πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Ο Πηνειός σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ποταμούς παρουσιάζει σχετική επιβάρυνση που σχετίζεται κυρίως με τις υψηλές συγκεντρώσεις σε νικέλιο και χρώμιο, ενώ ο Έβρος παρουσιάζει την υψηλότερη τιμή όσον αφορά τον υδράργυρο. Τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις παρουσιάζουν οι ποταμοί Βοιωτικός, Κηφισός και Αλφειός, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται ενδιάμεσα.

Όσον αφορά τις λίμνες, η λίμνη Πετρών στο νομό Φλωρίνης παρουσιάζει την υψηλότερη ρύπανση, κυρίως πολύ υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου, καθώς δέχεται τα απόβλητα των εργοστασίων της Πτολεμαΐδας. Η λίμνη Κορώνεια έχει πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού, υδραργύρου, μολύβδου και καδμίου. Τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις παρουσιάζουν οι λίμνες Μόρνου, Υλίκης και Μαραθώνα.

Στοιχεία για τα υπόγεια ύδατα

Για τα υπόγεια νερά τα στοιχεία που υπάρχουν καλύπτουν ένα πολύ μικρό ποσοστό της καλλιεργούμενης έκτασης της Ελλάδας, όπου γίνεται και η χρήση αυτών των νερών. Τα υπόγεια νερά της περιοχής του Λαυρίου είναι έντονα επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, νικέλιο και κάδμιο, κυρίως λόγω των κοιτασμάτων μεταλλευμάτων. Τα υπόγεια νερά της Πτολεμαΐδας, του Αλιβερίου και της Μεγαλόπολης είναι επίσης επιβαρυμένα όπως επίσης και τα υπόγεια νερά των Ορεστιάδας, Κομοτηνής, Ξάνθης, Πύργου και Ηλείας. Τέλος, στα υπόγεια νερά των Οινοφύτων, του Ωρωπού και στα Μεσόγεια παρατηρούνται υψηλές τιμές βαρέων μετάλλων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρέπει να γίνουν έλεγχοι σε τρόφιμα στις συγκεκριμένες περιοχές, καθώς είναι απαραίτητο να διαπιστωθεί το είδος των προϊόντων που παράγονται.




3 σχόλια:

xaxanoulhs 7 είπε...

ΑΚΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ!!!ΦΑΝΤΑΖΟΝΤΑΙ ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΟΛΟ ΑΥΤΟ!!!ΠΑΟ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗ...ΜΠΟΧΑ ΚΑΙ ΒΡΩΜΑ ΔΗΛΑΔΗ!!!!!!!!!!ΣΩΣΤΟΣ?

phaethon είπε...

mono stin ellada ola auta...alli mia protia na mas xeromaste!

Έλ λην Μακεδόνας είπε...

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ;ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟ,ΝΑ ΠΩ,ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΡΚΙΝΟΓΩΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ!

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες