Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Ολοκληρώθηκε η "δίκη Γκαγκάτση", αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι...


Αθώους κήρυξε το Ε’ τριμελές πλημμελειοδικείο τα μέλη της εκτελεστικής γραμματείας της ΕΠΟ, τα οποία κατηγορούνταν για απιστία και πλαστογραφία.



Συγκεκριμένα, για το αδίκημα της απιστίας δεν προέκυψαν ευθύνες στα στελέχη της ΕΠΟ σχετικά με την επιχορήγηση δύο ερασιτεχνικών σωματείων της Φλώρινας με 650.000 ευρώ, τα οποία κατέληξαν σε άνεργους λιγνιτωρύχους της περιοχής. Ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης, ο οποίος ήταν παρών στο δικαστήριο ως μάρτυρας, ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη και ξεκαθάρισε πως ότι έγινε, έγινε κατ’ εντολήν του. Έτσι, ο Βασίλης Γκαγκάτσης και ο ταμίας της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης που κατηγορούνταν για απιστία κηρύχθηκαν αθώοι.

Για το αδίκημα της πλαστογραφίας της υπογραφής του τότε προέδρου της ΕΠΑΕ Θανάση Κανελλόπουλου ώστε να προχωρήσουν έργα σε Άγιο Κοσμά, Ξάνθη και Φλώρινα, δεν προέκυψαν ευθύνες στους κατηγορούμενους. Συνεπώς το δικαστήριο δέχτηκε πως δεν τελέστηκε το αδίκημα από τους Βασίλη Χατζηαποστόλου, Γιάννη Οικονομίδη, Άρη Σταθόπουλο, Γιώργο Γκιρτζίκη και Θανάση Παπαγιάννη. Για τον Βασίλη Γκαγκάτση και τον υπάλληλο της ομοσπονδίας, Γιάννη Φαρφαρέλη εκφράστηκαν αμφιβολίες από το δικαστήριο και τον εισαγγελέα, ωστόσο και εκείνοι κηρύχτηκαν αθώοι.

Για να φτάσει το δικαστήριο στην αθώωση των κατηγορουμένων για το αδίκημα της πλαστογραφίας, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η μαρτυρία του Θανάση Κανελλόπουλου
(του οποίου η υπογραφή πλαστογραφήθηκε), ο οποίος παραδέχτηκε μεν πως ούτε συμμετείχε στις επίδικες συνεδριάσεις, ούτε έλαβε γνώση, ούτε υπέγραψε ποτέ κάποια απόφαση, ωστόσο δεν επέρριψε ευθύνες στα επτά στελέχη της ΕΠΟ. "Οι άνθρωποι που κατηγορούνται είναι καταξιωμένα μέλη της κοινωνίας και δεν έχει ακουστεί το παραμικρό γι΄αυτούς. Κάποιος άλλος από επιπολαιότητα θα έβαλε την υπογραφή μου", είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΑΕ.

Το παρών ως μάρτυρας έδωσε και ο Βίκτορας Μητρόπουλος, που ήταν ο αρχικός μηνυτής: "Ο κ. Λιάνης ήθελε να βοηθήσει την εκλογική του περιφέρεια. Η ΕΠΟ όφειλε να συνεδριάσει ή να ζητήσει διευκρινήσεις, διότι θα υλοποιούσε μια παράνομη πράξη".

Ο Βασίλης Γκαγκάτσης στην απολογία του, αποκάλυψε πως ο Γιώργος Λιάνης του είχε πει ότι η εντολή για να φτάσουν τα χρήματα εκεί που έφτασαν, δόθηκε για "εθνικούς σκοπούς", ενώ για τα έργα σημείωσε πως ακολουθήθηκαν οι εντολές του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Λιάνη ώστε αυτά να ολοκληρωθούν τάχιστα ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων. Υποστήριξε, τέλος, ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ήταν κατηγορούμενος αυτός και οι συνεργάτες του, ήταν επειδή κάποιος (σ.σ. Β. Μητρόπουλος) ηττήθηκε δύο φορές σε εκλογές της ΕΠΟ.

Να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των δύο κατηγορουμένων για το αδίκημα της απιστίας, καθώς "δεν προκύπτει ότι ενήργησαν εν γνώση τους με σκοπό να βλάψουν την ΕΠΟ". Για το αδίκημα της πλαστογραφίας που βάραινε και τους επτά κατηγορούμενους, ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι "δεν προκύπτουν έννομες συνέπειες, αφού και να μην υπέγραφε ο κ. Κανελλόπουλος, πάλι το ίδιο θα γινόταν". Ενδοιασμούς εξέφρασε μονάχα για τον Βασίλη Γκαγκάτση, ο οποίος "θα έπρεπε να φροντίσει να μην υπάρχει παρατυπία".

Ο εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που παρέστη ως πολιτικός ενάγων, τόνισε: "Το ποσό δεν διατέθηκε νόμιμα, διετέθηκε αλλού. Ο κ. Γκαγκάτσης ήξερε ότι θα πάει σε λιγνιτωρύχους. Το απεδέχθη ενώ ήταν παράνομο. Δεν υπήρχε απόφαση δ.σ., ούτε υπουργική απόφαση. Και εν πάσει περιπτώσει, όποιος θέλει να κάνει τον φιλάνθρωπο, μπορεί να τα δώσει και από την τσέπη του και όχι από τα κρατικά ταμεία".

Όπως αναφέραμε στην αρχή, η τελική απόφαση ήταν η αθώωση όλων των κατηγορουμένων για όλα τα αδικήματα. Κάπως έτσι έφτασε στο τέλος της μια υπόθεση που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο ακριβώς και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 5/11 μετά από εξάωρη διαδικασία.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες