Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

H ZΩΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

Τι κερδίζετε αν κόψετε το κάπνισμα
• 48 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος βελτιώνονται η όσφρηση και η γεύση σας.
• Από την πρώτη ημέρα η αναπνοή σας γίνεται πιο δροσερή.
• Ελαττώνεται η «κακή» χοληστερίνη και αυξάνεται η «καλή».
• Βελτιώνεται αμέσως η λειτουργικότητα των αγγείων.
• Σε λίγες εβδομάδες βελτιώνεται και η λειτουργία των πνευμόνων.
• Απαλλάσσεστε σιγά-σιγά από τον τσιγαρόβηχα, τα φλέματα και το λαχάνιασμα.
• Εξομαλύνονται η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός.
• Μειώνονται οι φλεγμονές του στόματος και οι ουλίτιδες.
• Βελτιώνεται η όψη της επιδερμίδας και των μαλλιών.
• Οι χρόνιοι καπνιστές κερδίζουν 3 χρόνια ζωής.
• Ακόμα και όσοι είναι άνω των 65 ετών, ελαττώνουν κατά 50% τον κίνδυνο να πεθάνουν από νόσο που έχει σχέση με το κάπνισμα.
• Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος στους υπερτασικούς μειώνεται στο 40%.
• Βελτιώνεται η σεξουαλική ικανότητα.
• Αυξάνεται η γονιμότητα.





Στα χρόνια... της καπνοαπαγόρευσης
Η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή και στη χώρα μας της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους ξεκίνησε, αφού από την 1η Ιουλίου αλλάζουν πολλά. Πολλά θα είναι και τα οφέλη που θα έχουμε. Σε άλλες, μάλιστα, χώρες που εφαρμόστηκαν τέτοια μέτρα υπήρξε σημαντική βελτίωση στην υγεία των πολιτών. Και για του λόγου το αληθές:
• Στην ιταλια, σύμφωνα με ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας του Ανώτερου Ινστιτούτου Υγείας της Ρώμης, μετά την εφαρμογή του ίδιου νόμου διαπιστώθηκαν τα εξής: • Βελτιώθηκε η ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων. • Μειώθηκε η ανιχνευόμενη ποσότητα νικοτίνης στα ούρα των μη καπνιστών εργαζομένων στους χώρους αυτούς. ➔Μειώθηκε ο αριθμός των καπνιστών, κυρίως ανδρών. • Μειώθηκαν σημαντικά οι πωλήσεις τσιγάρων και αυξήθηκαν οι πωλήσεις υποκατάστατων της νικοτίνης. • Μειώθηκε ο αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία και τα οξέα εμφράγματα σε όλες τις ηλικίες εκτός των υπερηλίκων (άνω των 75 ετών).
• Στη Μοντανα των ΗΠΑ ανακοινώθηκε το 2003 ότι η ελάττωση των καρδιακών επεισοδίων μετά την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους ήταν περίπου 40%. Όταν αργότερα ο νόμος καταργήθηκε, ο αριθμός των εμφραγμάτων έφτασε πάλι στα αρχικά επίπεδα.
• Στο Κολοράντο η ελάττωση των εμφραγμάτων 18 μήνες μετά την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους ήταν 27%.
• Στη Γαλλία ελαττώθηκαν κατά 15% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για έμφραγμα ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
• Στη Σκοτία μειώθηκαν τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 17% μέσα σε 18 μήνες.
• Kαι στην Ελλάδα; Μια κατά αναλογία μεταφορά δείχνει ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους θα οδηγήσει σε ελάττωση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 2 έως 4 χιλιάδες το χρόνο.




Η γνώμη σας μας ενδιαφέρει

Γι’ αυτό και από το www.vita.gr σας ρωτήσαμε για την απαγόρευση του καπνίσματος. Στην ερώτηση «Πού πιστεύετε ότι πρέπει να απαγορεύεται το τσιγάρο;», απαντήσατε 5.412 αναγνώστες ως εξής:
Το 38% απαντήσατε: παντού.
Το 38% στους δημόσιους χώρους, τους χώρους εργασίας, τα μπαρ και τα εστιατόρια.
Το 17% σε ορισμένα εστιατόρια και μπαρ και σε άλλα όχι.
Το 6% θεωρεί ότι το κάπνισμα πρέπει να επιτρέπεται παντού.




Από που να ξεκινήσω;
Ακόμη κι αν το έχετε αποφασίσει, το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να κάνετε την αρχή. Αν όμως έχετε όλες τις... άκρες, όλα είναι πιο εύκολα. Δείτε πώς θα τα καταφέρετε.

Από τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος
Τι θα μου συμβεί εκεί;
Βήμα 1ο Κλείνετε ένα ραντεβού με το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος που βρίσκεται στην περιοχή που σας βολεύει. Ίσως χρειαστεί να περιμένετε 7-10 ημέρες περίπου.
Βήμα 2ο Στο πρώτο ραντεβού συμπληρώνετε ένα ερωτηματολόγιο που στόχο έχει να βοηθήσει το γιατρό να καταγράψει το ιστορικό σας και να καταλάβει πόση εξάρτηση έχετε από το τσιγάρο.
Βήμα 3ο Αποφασίζετε από κοινού με τον υπεύθυνο γιατρό του Κέντρου Διακοπής Καπνίσματος ποια είναι η ημερομηνία που σας βολεύει να κόψετε το κάπνισμα, καθώς είναι σημαντικό την περίοδο που θα ξεκινήσετε τη διαδικασία να μη σας στενοχωρεί ή σας στρεσάρει κάτι άλλο. Όσο πιο ήρεμοι είστε, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας έχετε.
Βήμα 4ο Εφόσον αποφασιστεί η διακοπή του καπνίσματος, γίνονται εξετάσεις για να διαπιστωθούν τυχόν βλάβες που έχει ήδη προκαλέσει το τσιγάρο (π.χ. αναπνευστικά προβλήματα).
Βήμα 5ο Από εκεί και πέρα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οργανωμένη ομάδα ειδικών σάς παρέχει:
• Ιατρική παρακολούθηση. ➔Χορήγηση φαρμακευτικής βοήθειας. ➔Ψυχολογική στήριξη.
• Διαιτολογική καθοδήγηση για να μην πάρετε βάρος.
Βήμα 6ο Η θεραπεία απεξάρτησης από τη νικοτίνη διαρκεί περίπου 3 μήνες.
Βήμα 7ο Και μετά, όμως, τη διακοπή του καπνίσματος η επιστημονική ομάδα επικοινωνεί μαζί σας ανά 3 μήνες και ενημερώνεται για την πρόοδό σας, ώστε να παγιωθεί το αποτέλεσμα και να μην υπάρξουν υποτροπές ή να τις αντιμετωπίσουν εάν τυχόν υπάρξουν. Επιπλέον, όποτε χρειαστείτε ενίσχυση, μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο και να ζητήσετε βοήθεια.






Ένα τηλεφώνημα που δίνει λύσεις

Πολλές φορές, η λύση για την υλοποίηση μιας απόφασης βρίσκεται στην… άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής. Αν καλέσετε την ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας 800-801.80.80 (χωρίς χρέωση), θα ενημερωθείτε για τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος. Τέτοια ιατρεία λειτουργούν σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.




Από το φαρμακείο της γειτονιάς σας
Στο φαρμακείο θα βρείτε διάφορα υποκατάστατα νικοτίνης, τα οποία σας ανακουφίζουν από τα στερητικά συμπτώματά της (π.χ. απογοήτευση, θυμός, διαταραχές ύπνου, αυξημένη όρεξη, νευρικότητα). Μέσω αυτών, παίρνετε μικρές ποσότητες νικοτίνης, χωρίς όμως τις υπόλοιπες καρκινογόνες ουσίες των τσιγάρων. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε χωρίς ιατρική συνταγή. Συμβουλευτείτε όμως πρώτα το γιατρό σας, που θα σας δώσει οδηγίες για τον τρόπο χρήσης τους και τη συχνότητα λήψης τους.

Τσίχλες νικοτίνης
Πρόκειται για ειδικές τσίχλες που απελευθερώνουν νικοτίνη, η οποία απορροφάται από το βλεννογόνο του στόματος.
Οδηγίες χρήσης Μασάτε την τσίχλα μέχρι η γεύση της να γίνει έντονη και να νιώσετε ένα ελαφρύ τσούξιμο. Στη συνέχεια, την τοποθετείτε ανάμεσα στο ούλο και το μάγουλό σας. Μόλις περάσει η έντονη γεύση και το τσούξιμο, ξαναμασάτε την τσίχλα.
Κόστος 4,13 € (30 τσίχλες των 2 mg), 11,90 € (105 τσίχλες των 2 mg).

Πατς ή έμπλαστρα νικοτίνης
Πρόκειται για μικρά διαδερμικά αυτοκόλλητα εμποτισμένα με νικοτίνη, την οποία απελευθερώνουν με αργό ρυθμό. Το δέρμα απορροφά τη νικοτίνη σταδιακά και αυτή με τη σειρά της περνά στην κυκλοφορία του αίματος.
Οδηγίες χρήσης Κολλάτε μία φορά την ημέρα ένα έμπλαστρο νικοτίνης σε ένα καθαρό, στεγνό, χωρίς τραυματισμούς και τρίχες σημείο του δέρματός σας. Το αφαιρείτε πριν πέσετε για ύπνο (αν είναι 16ωρης διάρκειας) ή το επόμενο πρωί (αν είναι 24ωρης διάρκειας). Για να αποφύγετε ενδεχόμενο ερεθισμό του δέρματος, φροντίζετε κάθε φορά να κολλάτε το έμπλαστρο σε διαφορετικό σημείο.
Αντενδείξεις Δεν συνιστώνται σε όσους έχουν αλλεργίες ή δερματικά προβλήματα (π.χ. εκζέματα).
Κόστος 14,05 € (7 διαδερμικά έμπλαστρα των 15 mg/16 ώρες).

Καραμέλες ή παστίλιες νικοτίνης
Οι καραμέλες νικοτίνης απευθύνονται κυρίως σε καπνιστές που κάνουν σχετικά λίγα τσιγάρα.
Οδηγίες χρήσης Πιπιλάτε αργά μία καραμέλα όποτε νιώθετε έντονη την επιθυμία να καπνίσετε. Μην τη μασάτε, αφήστε την απλώς να διαλυθεί σταδιακά μέσα στο στόμα. Μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά 8-12 καραμέλες νικοτίνης των 1,5 mg.
Κόστος 9,02 € (36 καραμέλες).

Πίπα νικοτίνης
Πρόκειται για μια πλαστική πίπα μέσα στην οποία μπαίνει ένα φιαλίδιο νικοτίνης. Εσείς εισπνέετε αργά από το στόμα. Το μειονέκτημά της είναι ότι δεν σας βοηθά να μπείτε στη διαδικασία της πλήρους ρήξης με το κάπνισμα, γιατί εξακολουθείτε να έχετε εξάρτηση από την κίνηση.
Οδηγίες χρήσης Ο τρόπος χρήσης της είναι σχετικά απλός. Στην ουσία σάς δίνει τη δυνατότητα να μιμηθείτε την κίνηση του καπνίσματος. Μπορείτε να ελέγχετε μόνοι σας τις δόσεις νικοτίνης που θα πάρετε, προσέχοντας όμως να μην ξεπερνάτε τη δοσολογία που αναγράφεται στο εσώκλειστο φυλλάδιο.
Αντενδείξεις Άνθρωποι με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, καρδιακά προβλήματα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν box τα χρησιμοποιήσουν.
Κόστος 19,30 € (τα 42 τεμάχια).




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες