Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

H YΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ

Ένα σωστό διατροφολόγιο, πλούσιο σε πράσινα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρια και τομάτες θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου Alzheimer, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Συνδέσμου Νευρολογίας.




Στην έρευνα συμμετείχαν 1.691 εθελοντές ηλικίας 65 ετών και άνω, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αναφορικά με τις διατροφικές τους συνήθειες.
Κανένας τους δεν παρουσίαζε συμπτώματα της νόσου όταν ξεκίνησε η μελέτη.

Στο μεταξύ οι ερευνητές διεξήγαγαν εργαστηριακές μελέτες κατηγοριοποιώντας τις τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά (όπως ωμέγα 3, λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε), και πιστεύεται ότι μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες για Alzheimer.

Παράλληλα κατηγοριοποίησαν και τις τροφές που είναι έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις θρεπτικών συστατικών και περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα, ενώ χώρισαν τους εθελοντές σε τρείς ομάδες ανάλογα με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια 211 από τους 1.691 εθελοντές είχαν παρουσιάσει συμπτώματα της νόσου Alzheimer.

Όπως αποδείχτηκε, οι εθελοντές της πρώτης ομάδας που διατρέφονταν πιο υγιεινά είχαν 38% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με τους εθελοντές της τρίτης ομάδας που δεν πρόσεχαν τη διατροφή τους.

«Με βάση τις ποσότητες θρεπτικών συστατικών που περιλάμβανε κάθε τροφή διαπιστώσαμε ότι μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε ξηρούς καρπούς, ψάρια, λαχανικά,
τομάτες και φρούτα, βοηθά στην πρόληψη της νόσου «Alzheimer», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής νευρολογίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, Νικόλαος Σκαρμέας.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι η ισορροπημένη διατροφή δεν βοηθά μόνο στην πρόληψη από το Alzheimer αλλά προστατεύει από τα καρδιακά νοσήματα και βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες