Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Άντα Παπανδρέου: Η νέα Πρώτη Κυρία


Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε την εντολή να κυβερνήσει την χώρα, ταυτόχρονα η σύζυγός του Άντα κατέλαβε τον τίτλο της πρώτης κυρίας. Κανείς όμως από εκείνους που έχουν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά και από παλιά το κορίτσι από την Πάτρα δεν περίμεναν ότι αυτός ο τίτλος θα την έκανε να αλλάξει. Αμέσως μετά τις εκλογές και αφού όλα πήραν τον δρόμο τους, η σύζυγος του πρωθυπουργού πήρε μαζί με την κόρη τους Μαργαρίτα την πτήση για το Λονδίνο καθώς το κορίτσι τους έπρεπε να τακτοποιηθεί σε μια μικρή γκαρσονιέρα στα προάστια της Αγγλικής πρωτεύουσας, προκειμένου να αφοσιωθεί στις σπουδές του δεύτερου έτους του τμήματος βιολογίας του Πανεπιστημίου Ιμπέριαλ.




Επέστρεψε την βραδιά που ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων για να ακούσει την ομιλία του Γιώργου αθόρυβα από τα θεωρεία της Βουλής. Αυτή είναι η Άντα !
Μια δυναμική γυναίκα που όμως αποφάσισε να παραιτηθεί από την δουλειά της στην Ολυμπιακή (εργαζόταν στο τεχνικό τμήμα) μόλις ο σύζυγός της διεκδίκησε την ηγεσία του κινήματος.
Όσοι την ξέρουν από τα φοιτητικά της χρόνια, γνωρίζουν ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Στο Πολυτεχνείο της Πάτρας, όπου σπούδαζε, ήταν μέλος της νεολαίας ΠΑΣΟΚ διαγράφηκε όμως από τον Ανδρέα Παπανδρέου μαζί με μια ομάδα συμφοιτητών ως αριστερίζουσα και δεν πτοήθηκε. Συνέχισε να συνδικαλίζεται και εξελέγη γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πολυτεχνικής σχολής Πάτρας. Δεν είναι τυχαίο πως όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της πήρε υποτροφία , από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για τις επιδόσεις της και πήγε για να μάστερ στην Οτάβα του Καναδά στην αντοχή υλικών . Ειδικεύτηκε στην αεροναυπηγική και έπιασε δουλειά στην βιομηχανία Canadair όπου κατασκεύαζαν τo business τζετ, “Challenger». Μια δουλειά που μέχρι τότε έκαναν κυρίως άνδρες.
Για αυτό όπως λένε καμάρωνε ο πεθερός της Ανδρέας Παπανδρέου και κάθε φορά που έβγαιναν οικογενειακώς με παρέα φρόντιζε να αναφέρει τι δουλειά κάνει η νύφη του.

Η γνωριμία και ο έρωτας

Σε ένα ταξίδι που έκανε η Άντα στην Ελλάδα για διακοπές στα μέσα της δεκαετίας του 89 ( την εποχή που εργαζόταν στον Καναδά), γνώρισε τον Γιώργο. Μια κοινή τους φίλη, την κάλεσε να πάνε μαζί στο κέντρο Μουρελάτο στο Ρίο όπου ο γιος του Ανδρέα θα μιλούσε. Πήγε διστακτικά. Αλλιώς τον περίμενε. Δεν καταλάβαινε γιατί οι γιοι των πολιτικών έπρεπε να τους ακολουθούν, αλλά ξαφνιάστηκε όταν τον άκουσε να μιλά απλά και καθαρά για τον σοσιαλισμό και τα όνειρα του.
Θυμήθηκε πως είχε στο οικογενειακό άλμπουμ μια φωτογραφία μαζί του και με τα αδέρφια του, τον Νίκο, την Σοφία, τον Αντρίκο. Παιδιά ακόμα όλοι τους φωτογραφήθηκαν έξω από την αυλή του πατρικού της στην διάρκεια μιας περιοδείας που είχε κάνει η οικογένεια Παπανδρέου στα πατρογονικά εδάφη, μόλις επέστρεψε από την Αμερική.
Εκείνο το βράδυ στο Ρίο ο νεαρός Βουλευτής Αχαϊας, δεν την αφήνει από τα μάτια του. Οι δυο τους συναντιούνται ξανά στο σπίτι της κοινής τους φίλης, της Κούλας Αγγελοπούλου. Όχι τυχαία, μάλλον το είχε κανονίσει ο Γιώργος, ο οποίος τους επόμενους μήνες την πολιορκεί, μέχρι να επιστρέψει από τον Καναδά και να ξεκινήσουν την κοινή τους ζωή.

Τα παιδικά της χρόνια
Ο πατέρας της Πάνος Παπαπάνου ήταν γνωστός δικηγόρος στην Πάτρα και Παπανδρεϊκός. Για τις ιδέες του παρότι είχε οικονομική επιφάνεια έβγαλε την κόρες του ( Μπέτυ και Άντα) από το ιδιωτικό Αρσάκειο Πατρών για να πάνε στο δημόσιο. Η Άντα είναι άριστη μαθήτρια ενώ ταυτόχρονα μαθαίνει αγγλικά και γαλλικά. Ως φοιτήτρια πηγαίνει σε ρεμπετάδικα και ακούει τα ροκ της εποχής. Φορά φθαρμένα τζιν, τζάκετ και φαρδιές πουκαμίσες και είναι σε ότι κι αν κάνει αντισυμβατική.
Έτσι όπως είναι στην εποχή της και η κόρη της Μαργαρίτα με την οποία έχουν αναπτύξει μια σχέση στενή και ουσιαστική. Η Μαργαρίτα γεννήθηκε μια βραδιά εκλογών, το 1990 μέσα σε μια οικογένεια με βαριά πολιτική ιστορία. Ζει όμως σαν ένα φυσιολογικό κορίτσι που κάνει μικρές πλεξίδες στα μαλλιά της στα μαθητικά της χρόνια άκουγε Βανδή και Χατζηγιάννη ενώ τώρα «ωριμάζει» μουσικά εντρυφώντας στον χώρο της ροκ.
Η Άντα Παπανδρέου όταν η κόρη της είναι στην Ελλάδα φροντίζει να κάνουν πράγματα μαζί. Ένα σινεμά, μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία της Κηφισιάς για βιβλία και ελαφρύ φαγητό σε κάποια απόμερα αλλά πολύ ζεστά στέκια στα πέριξ της πλατείας της Κηφισιάς.

Τζαζ και Pilates
Η αγάπη της γυναίκας του πρωθυπουργού είναι η τζαζ. Εκείνη έκανε και τον Γιώργο να την λατρέψει. Αρκετές φορές τους έχουμε δει στο παρελθόν να στέκονται στην ουρά στο Half Note για να μπουν στο μπαρ και να ακούσουν κάποιο αγαπημένο τους συγκρότημα.
Μουσικά οι δυο τους συμφωνούν εκεί που τα χαλάν είναι στα σπορ. Η Άντα προτιμά το pilates και κάνει τα τελευταία χρόνια συστηματικά. Ο Γιώργος Παναδρέου δεν το αρνείται, καμιά φορά κάνει μαζί της ασκήσεις που δυναμώνουν την σπονδυλική στήλη, αλλά είναι των πιο extreme σπορ γενικά. Προτιμά το θαλάσσιο σκι, το surfing και τελευταία το κανό.
Για διακοπές πηγαίνουν στην Πάρο , σταθερά όλα τα τελευταία χρόνια. Εκεί πήγαν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές για να γιορτάσουν οι δυο τους τα γενέθλια τους( είναι δίδυμοι και έχουν γενέθλια με διαφορά μόλις δύο ημερών). Το περασμένο καλοκαίρι όμως αναζήτησαν έναν νέο προορισμό. Πήγαν στο νησί της Αποκάλυψης την Πάτμο και στην Ρόδο και γοητεύτηκαν από τις ομορφιές των Δωδεκανήσων. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι η στενή σχέση που έχει η κυρία Άντα Παπανδρέου με την εκκλησία. Ο παππούς της ήταν παπάς και πάντα είχε μια βαθιά πίστη μέσα της. Με αυτή την πίστη πορεύεται και ξεπερνά τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις της ζωής.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες