Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΕΣ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ...


Μετά τις ομιλίες των υπουργών, οι οποίοι παρουσίασαν τις προτεραιότητές τους και τους στόχους, στο βήμα ανέβηκαν για δευτερολογία οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Κώστας Καραμανλής δεν θέλησε να μιλήσει και ειδοποίησε τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο από νωρίς.



Αλ. Παπαρήγα

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί «αντιλαϊκά σχέδια». «Δεν είναι αλήθεια αυτό που ισχυρίζεται η ΝΔ, ότι δεν έχει σχέδιο το ΠΑΣΟΚ. Αυτός ο ισχυρισμός της καλλιεργεί στάση αναμονής και δίνει πίστωση χρόνου. Εμείς εκτιμάμε ότι έχει σχέδιο εξόδου από την οικονομική κρίση, που είναι αντιλαϊκό και αντεργατικό. Υπηρετεί ένα και μοναδικό στόχο. Να εξασφαλίσει την επανάληψη της άνετης κερδοφορίας του κεφαλαίου», είπε χαρακτηριστικά.

Η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την ριζική διαφωνία της για την «πράσινη ανάπτυξη», που εξήγγειλε η νέα κυβέρνηση, επειδή «αυτός ο προσανατολισμός οδηγεί στη συνειδητή επιλογή υποβάθμισης σε σημαντικούς τομείς, όπως στον τομέα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης».

Και το σημείο αυτό, η γγ του ΚΚΕ έκανε λόγο για προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να συκοφαντηθούν οι συνδικαλιστές και κατηγόρησε προσωπικά τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, πως στις προγραμματικές του δηλώσεις αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση προωθεί την εναλλακτική απασχόληση και «αυτό το ονόμασε προοδευτικό σύστημα».

«Μίλησε το ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη της οικογένειας, της εναλλακτικής παιδείας, αλλά αυτά δεν πρόκειται να γίνουν ούτε στα 500 χρόνια, όποιο σύστημα και να εφαρμοστεί», υποστήριξε.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι είναι αφελής ο υπουργός. Ας ψάξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να συνεννοηθεί με τη ΝΔ να δει πως αξιοποιήθηκαν οι θέσεις μαθητείας, ή της μερικής απασχόλησης στον ΟΑΕΔ, στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Με την καθιέρωση της εναλλακτικής απασχόλησης δεν θα βρίσκουν δουλειά οι ανειδίκευτοι, αλλά οι πτυχιούχοι πανεπιστημίου. Και τα παιδιά στις σχολές μαθητείας, τα φτωχά παιδιά, δεν πρόκειται να κάνουν μαθητεία, αλλά θα κάνουν τη βαριά λάντζα. Η μαθητεία πρέπει να γίνεται στις ίδιες τις τεχνολογικές σχολές και τα παιδιά να δουλεύουν, όχι κανονικά, αλλά λιγότερο. Και θα πρέπει να αμείβονται».

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση του γερμανικού μοντέλου κάνοντας λόγο για «μακιαβελικό σχέδιο». «Θέλετε, μαζί με τη ΝΔ, να κάνετε γερά τα πόδια του δικομματισμού. Σας ανησυχεί η αντιπολίτευση, θέλετε να την κάνετε μονοδρομική», παρατήρησε.

Γ. Καρατζαφέρης

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης επέκρινε την κυβέρνηση, επικεντρώνοντας στα εθνικά θέματα, στις εξαγγελίες για αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την ψήφο των μεταναστών, «στη σιωπή για το θέμα της Ζίμενς» και στους χειρισμούς στην Οικονομία.

Με την έναρξη της ομιλίας του, απευθύνθηκε στον κ. Παπανδρέου για να τον ρωτήσει τι θα κάνει με το θέμα της Ζίμενς, δεδομένου ότι «η Ελλάδα καταδικάστηκε από το δικαστήριο του Μονάχου με την κατηγορία ότι ο κ. Χριστοφοράκος, με δύο εξέχοντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, από κοινού, έφαγαν τα λεφτά του ελληνικού δημοσίου. Καταδίκη και κανείς δεν έκανε ένσταση, ή μία αίτηση. Μας ενοχλεί αυτό; Μας προβληματίζει; Αν συνέβαινε με πρόσωπο του κόμματός μου, θα είχα πάει ήδη στη Γερμανία».

Ζήτησε να υπάρξει δέσμευση, εκ μέρους της κυβέρνησης, να έρθουν στη Βουλή οι φάκελοι της Ζίμενς και του Βατοπαιδίου, λέγοντας: «Μην πείτε ότι δεν γίνεται, παραγράφηκαν. Όλα γίνονται αν πρόκειται να υπερασπιστούμε την ηθική του πολιτικού κόσμου».

Ο κ. Καρατζαφέρης αμφισβήτησε ότι το νέο εκλογικό σύστημα, που προανήγγειλε η κυβέρνηση, θα θωρακίσει από το μαύρο πολιτικό χρήμα τον δημόσιο βίο, χαρακτηρίζοντας «άλλοθι» τη δημιουργία μονοεδρικών. «Οι βουλευτές δεν τα πιάνουν. Κι αν ήθελαν να τα πιάσουν, δεν τους δίνει κανείς σημασία. Τα λεφτά δίνονται στις υπογραφές. Τα χρήματα πάνε στα κόμματα εξουσίας. Δεν δίνει κανείς λεφτά στον ΣΥΡΙΖΑ, ή σε μένα. Κοροϊδευόμαστε ότι κάνετε εκλογές μόνο από τη χρηματοδότηση; Ποιος τα ακούει αυτά;», αναρωτήθηκε και υποστήριξε ότι βλάπτεται η δημοκρατία, όταν σε 50 νομούς θα υπάρχει εκπροσώπηση μόνο από τα μεγάλα κόμματα.

«Αυτό είναι αλλοίωση της Δημοκρατίας. Όπως κι αυτό με την δυνατότητα, που δίνετε, στο μετανάστη για δικαίωμα να ψηφίσει στις τοπικές εκλογές. Καταλαβαίνετε τι παραμορφώσεις θα γίνονται και τι αποτελέσματα θα υπάρχουν σε κάποιες περιοχές;».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε προβληματισμένος με το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, καθώς ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν εξήγησε τι εννοεί όταν είπε πως πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από εξαρτήσεις και από στρατεύματα κατοχής. «Εγώ δεν ξέρω πολλούς στρατούς κατοχής. Τον Τούρκο ξέρω. Ούτε άκουσα να πει στον Ερντογάν για τους 1.619 εκτελεσθέντες Έλληνες, που ήταν στην Κύπρο, το 1974», είπε.

Για την Οικονομία, ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε «πολύ ευφυή» τον κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς «ανεβάζει το έλλειμμα κάθε μέρα για να πει μετά ότι το κατέβασε αυτή η κυβέρνηση».

Για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι τους άκουσε όλους να τον στηρίζουν, αλλά τον μόνο που δεν άκουσε να λέει αν θα είναι υποψήφιος είναι ο Κάρολος Παπούλιας. «Αν δω τον διορισμό του κ. Μπίκα στην ΕΥΠ και ενός άλλου στελέχους της Προεδρίας, δεν ξέρω αν θα άφηνε να του φύγουν δύο άνθρωποι - κλειδιά από την προεδρία της Δημοκρατίας», ανέφερε.

Τέλος, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «συμπίπτει με τον Αμερικάνο σε πολλά θέματα», όπως το «ναι» στο σχέδιο Ανάν, τη θέση για μη υλοποίηση του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και την τοποθέτηση να φύγουν οι Κινέζοι από την Ελλάδα.

Αλ. Τσίπρας

Ερωτήματα γύρω από την Οικονομία και τους περαιτέρω κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά και παραινέσεις για κατάργηση των «αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων», έθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Υπογράμμισε ότι οι πολίτες δεν ζητούν από την κυβέρνηση να συνεχίσει την ίδια προεκλογική γενικολογία, χωρίς να ακουμπά τα προβλήματα και να τα περιγράφει, χωρίς να καταθέτει προτάσεις. «Ζούμε μια επικοινωνιακή τρομοκρατία σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας, κάτι που συνιστά κατ' ουσίαν αποπροσανατολισμό», είπε, προσθέτοντας ότι το ζήτημα είναι, πώς οι αναδιαρθρώσεις θα ανοίξουν δρόμους στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών.

Διερωτήθηκε επίσης, «προς τι η καταστροφολογία, όταν δεν είμαστε η μοναδική χώρα, που σε καιρούς κρίσης παρουσιάζει μεγάλη αύξηση του ελλείμματος», ενώ έκρινε ότι θα πρέπει να στραφούν αλλού τα μέτρα, που θα πρέπει να ληφθούν. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η εξήγηση βρίσκεται στο ότι οι διαμορφωτές της πολιτικής στις Βρυξέλλες θέλουν να συνεχιστούν οι ίδιες συνταγές για ελαστικές σχέσεις εργασίας και να γίνουν αλλαγές στο ασφαλιστικό επί το δυσμενέστερο. «Τι θα διαπραγματευθεί αύριο στις Βρυξέλλες ο κ. Παπακωνσταντίνου; Ποιοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη; Αν σας προτείνουν, αυτά που σας λέει ο κ. Προβόπουλος, θα συμφωνήσετε;», ρώτησε.

Κατά τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει οι λύσεις να περιλαμβάνουν τις τράπεζες, «η κερδοφορία των οποίων καλπάζει και θα καταγράψει κέρδη 9 δισ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του χρόνου». Πρότεινε να προσπαθήσει η κυβέρνηση να πετύχει δανεισμό απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντί να δανείζονται οι τράπεζες και να δανείζουν την κυβέρνηση με πολύ υψηλότερο επιτόκια.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας, τόνισε ότι με τον αφορισμό του για βελτίωση της νομοθεσίας για την ενοικίαση εργαζομένων, ουσιαστικά υπόσχεται βελτίωση του καθεστώτος ζούγκλας. «Δηλαδή, λέτε να βελτιώσετε τις συνθήκες μεσαίωνα; Καταργήστε τους αντεργατικούς νόμους. Δώστε τέλος και μην επιμένετε στα προγράμματα στέιτζ στον ιδιωτικό τομέα. Οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις γιατί έρχονται δύσκολες μέρες», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες