Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ


Την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και την ελληνική στάση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του ενδεχομένου έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΠΓΔΜ είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη 15λεπτη, άτυπη συνάντηση γνωριμίας του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι...

Οι δύο άνδρες είχαν το απόγευμα της Τετάρτης τηλεφωνική συνομιλία ύστερα από πρωτοβουλία της πλευράς των Σκοπίων, η οποία ζήτησε να μιλήσει ο κ. Γκρούεφσκι με τον κ. Παπανδρέου, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη στις 4 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι είναι βούληση της Ελλάδας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και ειδικότερα στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προτείνοντας ως ημερομηνία ένταξης το 2014, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Μία πρόταση η οποία δίνει νέα ώθηση στις βαλκανικές χώρες οι οποίες είχαν αποκτήσει ενταξιακή δυναμική από τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, δυναμική η οποία το προηγούμενο διάστημα εξασθένισε.

Η Ελλάδα, όπως ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, επιθυμεί στο πλαίσιο αυτό να προωθήσει και την ένταξη της ΠΓΔΜ ωστόσο κατέστησε απολύτως σαφές ποιές είναι οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα εμμένει στην εθνική «κόκκινη» γραμμή και θέτει ως πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση, πριν καν σκεφτεί το ενδεχόμενο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων να λυθεί το θέμα με την ονομασία της γειτονικής χώρας. Και αυτό, όπως ειπώθηκε, η Ελλάδα θα το λέει σε κάθε ευκαιρία.

Η επίλυση του θέματος της ονομασίας, όπως τονίστηκε κατηγορηματικά, είναι μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Σ' αυτό το πλαίσιο έλεγαν οι ίδιες διπλωματικές πηγές πρέπει να υπάρξει η λύση του ζητήματος και πρόσθεταν ότι οι δύο χώρες έχουν πολλές δυνατότητες συνεργασίας. Και τόνιζαν με έμφαση ότι αν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας τότε μπορούμε να μιλάμε για σχέσεις πολύ στενής συνεργασίας, κάτι το οποίο η Ελλάδα είχε δείξει και στο παρελθόν. Μ' αυτή την ξεκάθαρη θέση η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει την επίλυση του ζητήματος με το όνομα.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες