Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ...


Σε κλοιό αποκαλύψεων που επιφέρουν ποινικές ευθύνες βρίσκεται ο υπουργός Γεωργίας της Κύπρου Μιχάλης Πολυνείκης, για τον οποίο έχει γίνει καταγγελία από ανώτερο λειτουργό του υπουργείου του ότι παρενέβη στις προσλήψεις ωρομίσθιων υπαλλήλων.





Η έρευνα που ξεκίνησε η κυπριακή αστυνομία την Παρασκευή (16/10) με τη λήψη καταθέσεων, διεξάγεται ύστερα από εντολή του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη προς τον αρχηγό της Αστυνομίας.
Ο κ. Κληρίδης ζητά να διερευνηθεί κατά πόσον έχει διαπραχθεί ποινικό αδίκημα σύμφωνα με το άρθρο 105 (α) του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προστέθηκε με στόχο την καταπολέμηση του ρουσφετιού στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση παρόμοιας έρευνας σε βάρος Υπουργού και επίσης για την πρώτη φορά που εφαρμόζεται η πρόνοια αυτή από τη ψήφισή της πριν από πολλά χρόνια.

Τι λέει το άρθρο 105

Το άρθρο 105 (α) του Ποινικού Κώδικα προβλέπει πως οποιοδήποτε πρόσωπο προσπαθεί να επηρεάσει οποιανδήποτε αρχή, ή οποιονδήποτε δημόσιο λειτουργό κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, σε σχέση με διαδικασία πρόσληψης, διορισμού, προαγωγής, τοποθέτησης, μετάθεσης ή άσκησης πειθαρχικής εξουσίας σε κρατική υπηρεσία, είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες.

Σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρεται ότι οποιοδήποτε μέλος αρχής ή επιτροπής έχει προσεγγισθεί προς το σκοπό επηρεασμού του και έχει παραλείψει να καταγγείλει στον Αστυνομικό Διευθυντή το πρόσωπο που το έχει προσεγγίσει εντός τριών ημερών, επίσης διαπράττει ποινικό αδίκημα.

Η πρόνοια αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι ο δημόσιος λειτουργός, που είχε αρμοδιότητα να προσλαμβάνει ωρομίσθιους υπαλλήλους στο Υπουργείο Γεωργίας, κατάγγειλε παρεμβάσεις που κατά τον ισχυρισμό του έγιναν τον περασμένο Αύγουστο.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

ΠΑΣΥΔΥ και Δημοκρατικός Συναγερμός επέκριναν επίσης έντονα τον Υπουργό Γεωργίας, ο οποίος μετά τις καταγγελίες, διέταξε πειθαρχική έρευνα εναντίον του λειτουργού που τον κατήγγειλε.

Το Σοσιαλιστικό Κίνημα ΕΔΕΚ, από τις τάξεις του οποίου προέρχεται ο Υπουργός Γεωργίας, αντέδρασε έντονα τόσο στις καταγγελίες του λειτουργού όσο και στην απόφαση για διενέργεια ποινικής ανάκρισης σε βάρος του Υπουργού.

Τα άλλα δύο κόμματα της συγκυβέρνηση, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, τηρούν ουδέτερη στάση, ζητώντας αναμονή μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες