Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ...


Οικονομία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης χαρακτήρισε την οικονομία της χώρας μας ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την άναγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησηςστη Βουλή. Παράλληλα, συνέκρινε τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας με εκείνη που του είχε παραδώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993, και κάλεσε τον ελληνικό λαό να πορευτεί μαζί με την κυβέρνηση σε έναν «οραματικό, ρεαλιστικό και αυτονόητο» δρόμο αλλαγής.




Σε μία περίοδο κατά την οποία η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε διαδικασίες ανάδειξης νέου προέδρου, ο Γιώργος Παπανδρέου διευκρίνισε πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κάρολου Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κώστα Καραμανλή.
Υπέρμαχος της διαφάνειας, ανέφερε πως θα υιοθετηθούν προτάσεις, απ’ όπου κι αν προέρχονται, για ενίσχυσή της, ενώ υποσχέθηκε να πραγματοποιούνται προσλήψεις μόνο από το ΑΣΕΠ, καθώς και αλλαγή στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων του Δημοσίου.

Παράλληλα, υποσχέθηκε να δοθεί έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης στα χαμηλά εισοδήματα, αναδρομική αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, ύψους 30 ευρώ, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου του 2009, και αυξήσεις πάνω απ’ τον πληθωρισμό το 2010 σε μισθούς και συντάξεις με αντίστοιχο πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

Σε διάστημα 100 ημερών, θα προταθεί προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο προστασίας των δανειοληπτών από τις καταχρηστικές πρακτικές των Τραπεζών, καθώς και αλλαγές στη λειτουργία του συστήματος ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ. Επιπλέον, θα προωθηθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η πάταξη της φοροδιαφυγής, ο αυστηρός έλεγχος των δημοσίων οικονομικών, η κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων που ευνοούν τους μεγαλομετόχους, η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, καθώς και των ακινήτων των off shore εταιρειών.

Τόνισε πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στην καταπάτηση των καμένων δασικών εκτάσεων, ενώ εξήγγειλε στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή αξιοποίηση των βραχονησίδων του Αιγαίου.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε για την κατάθεση νέου εθνικού ενεργειακού σχεδίου έως το τέλος του 2009, με στόχο για το 2020 την παραγωγή του 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Με στόχο την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και των φέουδων, τόνισε πως θα θεσμοθετηθεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε όλους τους τομείς. Ανέφερε πως θα αναμορφωθεί ο θεσμός του πόθεν έσχες των βουλευτών, ενώ θα αναρτώνται υποχρεωτικά στο διαδίκτυο όλες οι υπογραφές υπουργών και πράξεις του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης.

«Παράδειγμα για περικοπές δαπανών θα δώσει το δικό μου γραφείο», τόνισε, αναφορικά με τη χρηστή διαχερίση. «Για να είναι ο πολίτης δημιουργικός, πρέπει να δώσουμε αξία στο αγαθό της ασφάλειας και της σιγουριάς», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Όλα αυτά προϋποθέτουν ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, δραστική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, αλλά και ένα ΕΣΥ «με δημόσιο χαρακτήρα, δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, προσβασιμότητα σε όλους, διαφάνεια και λογοδοσία παντού, διαμόρφωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε Δήμο, ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας και ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς που διασυνδέεται σε ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα, 3000 προσλήψεις νέου προσωπικού κάθε χρόνο, καθιέρωση της λίστας φαρμάκων και αύξηση κατά 1% του ΑΕΠ της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ εντός της τετραετίας - αλλά και παράλληλη δραστική καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς».

Δεσμεύτηκε για την καταβολή των συντάξεων εντός ενός τριμήνου και εξήγγειλε την άσκηση επιθετικής πολιτικής για την προστασία των εργαζομένων, με τη δέσμευση για καταπολέμηση των καταχρηστικών πρακτικών μείωσης της απασχόλησης με πρόσχημα την οικονομική κρίση, ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος «ενοικίασης» των εργαζομένων, ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, κατάργηση των stage στον δημόσιο τομέα.

Υποσχέθηκε τη σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας, ώστε να φτάσει το 70% του βασικού μισθού, προωθώντας, παράλληλα, ένα «γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων για τέσσερα χρόνια» με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Αλλαγές και στο χώρο της Δικαιοσύνης υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, με κύρια στοιχεία την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της, ουσιαστική με ουσιαστική συμμετοχή της Βουλής, κατάργηση κάθε περιορισμού στον θεσμό του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων και «δραστική επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης που είναι ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας».

Εξήγγειλε ένα νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος «θα σπάει τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες και θα μειώνει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες, επιφέροντας γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα».

Αναφορικά με το έργο της αστυνομίας τόνισε πως «κτίζουμε από την αρχή δυνάμεις ασφαλείας που σέβονται αλλά και προστατεύουν αποτελεσματικά τους πολίτες» και υποσχέθηκε να τεθεί «τέρμα στην κομματοκρατία και στους αστυνομικούς - οικιακούς βοηθούς και τις αποσπάσεις σε μη μάχιμες υπηρεσίες. Δίνουμε το παράδειγμα με τη μείωση της φρουράς του Μεγάρου Μαξίμου κατά 50% και μειώνουμε δραστικά τους αστυνομικούς που διατίθενται για φύλαξη υπουργών και άλλων επισήμων».
Δεσμεύθηκε για «αποφασιστικά μέτρα κατά της αστυνομικής βίας» και τόνισε πως δεν υπάρξει «καμία ανοχή σε περιστατικά κατάχρησης της εξουσίας», ενώ από την άλλη πλευρά τόνισε πως θα επιβραβεύονται οι αστυνομικοί που τιμούν το λειτούργημά τους και θα προωθηθεί η «απογκετοποίηση» περιοχών στον αστικό ιστό.

«Βάζουμε τέλος στην αστυνομικοκεντρική προσέγγιση της λαθρομετανάστευσης που μας κληροδότησε η ΝΔ, με αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του Ασύλου και υποδοχής των προσφύγων», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Στο ίδιο πλαίσιο, η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία στην ΕΕ «για να επιτευχθεί η ισότιμη ανάληψη ευθύνης από όλα τα κράτη μέλη σχετικά με την φύλαξη των συνόρων», αλλά τόνισε πως «σταματάμε τις απελάσεις μεταναστών 2ης γενιάς μέχρι να εξορθολογιστεί πλήρως το καθεστώς κτήσης ελληνικής ιθαγένειας».

Για την Παιδεία, υπενθύμισε την υπόσχεσή του για την καταβολή 1 επιπλέον δισ. ευρώ από τον πρώτο Προϋπολογισμό και έθεσε ως στόχους, την διετή προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλους, την καθολική λειτουργία ολοήμερων σχολείων σε κάθε περιοχή της χώρας, νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς την σημερινή πίεση και κόστος για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, σύγχρονο σύστημα ειδικής αγωγής για τα παιδιά με αναπηρία, την εισαγωγή της αξιολόγησης σε κάθε τομέα, την αυτονομία των σχολικών μονάδων στον καθορισμό των αναγκών επιμόρφωσης και μια ανώτατη εκπαίδευση, που θα μπορεί «να προσελκύει ξένους φοιτητές αντί να διώχνει την ελληνική νεολαία στο εξωτερικό».

Αναφερθείς στην εξωτερική πολιτική, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα είναι πλέον παρούσα στη συζήτηση για όλα τα μεγάλα παγκόσμια θέματα, ενώ πρώτη της προτεραιότητα είναι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό με «απόλυτη στήριξη» των πρωτοβουλιών του Προέδρου της Κύπρου, Δ. Χριστόφια. «Η Ελλάδα θα είναι και πάλι κοντά στην Κύπρο, όχι με λόγια, αλλά με έργα», τόνισε.

Οι σχέσεις με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, εξετάζονται και σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης - η στήριξη των προσπαθειών τους ωστόσο, περνά μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων της καλής γειτονίας.

«Η ακρογωνιαία αρχή της καλής γειτονίας αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση και για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της ΠΓΔΜ. Η κυβέρνηση μας είναι προσηλωμένη στην επίλυση του προβλήματος του ονόματος, μέσω της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής ονομασίας που θα ισχύει έναντι όλων. Έχει πλέον επέλθει ο χρόνος ώστε και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να επιδείξει έμπρακτα την ανάλογη εποικοδομητική διάθεση» ανέφερε ο κος Παπανδρέου - ενώ αναφερθείς στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, καλωσόρισε τις προσπάθειες της γείτονος για ένταξή της στην ΕΕ, «όμως και στην περίπτωση αυτή, αυτονόητη και απαρέγκλιτη προϋπόθεση είναι η ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η επίλυση του Κυπριακού».

«Ενέργειες που στρέφονται κατά της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους - μέλους της ΕΕ όχι μόνο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την υποχρέωση καλής γειτονίας αλλά ακυρώνουν και το τεράστιο δυναμικό της στενής συνεργασίας των χωρών μας στην οποία προσβλέπουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες