Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΡΒΑΝΟΦ ΣΕ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ


Για «απαράδεκτες εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον της Βουλγαρίας», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ, απαντώντας σε πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος από την Αυστραλία, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, έκανε λόγο για «Μακεδόνες του Βαρδάρη, του Αιγαίου και του Πιρίν»...

Σε ανακοίνωση της βουλγαρικής προεδρίας, ο κ. Παρβάνοφ εκφράζει την απορία του για τις θέσεις αυτές του κ. Γκρούεφσκι και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εκλαμβάνω τη θέση αυτή ως έκφραση εδαφικών διεκδικήσεων, η οποία είναι απαράδεκτη, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της βούλησής της (σ.σ. της ΠΓΔΜ) για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Βούλγαρος πρόεδρος προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η στήριξη της χώρας του στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ δεν είναι «άνευ όρων». «Η υποστήριξή μας, υπογράμμισε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά των ίδιων των γειτόνων μας και από την άμεση άρση παρόμοιων διεκδικήσεων», τόνισε ο Παρβάνοφ και κάλεσε την ΠΓΔΜ να τηρεί με σεβασμό τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις προσχώρησής της στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, ένα μέρος των κριτηρίων αυτών «έχει άμεση σχέση με την καλή γειτονία και με την αποτροπή της εισαγωγής άλυτων προβλημάτων στην ενωμένη Ευρώπη».

Από πλευράς του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ συνέστησε στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ «να ενημερωθεί προσεκτικά για τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, όπου επιθυμεί να ενταχθεί». Απαντώντας στις δηλώσεις Γκρούεφσκι, ο Μπορίσοφ τόνισε ότι «τα ανοιχτά ζητήματα στην ΕΕ δεν επιλύονται με τέτοιες δηλώσεις, αλλά με διάλογο σε πνεύμα σεβασμού και αμοιβαίας κατανόησης».

Εξάλλου, υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Μαρίν Ράικοφ δήλωσε, ότι η ΠΓΔΜ «θα λάβει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ, μόλις λύσει τα προβλήματα με τους γείτονες της». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γκρούεφσκι, ο Βούλγαρος υφυπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά πως «τέτοιου είδους δηλώσεις έρχονται κατηγορηματικά σε αντίφαση με τις προσδοκίες μας αναφορικά με την καλή βούληση που καλείται να δείξει η ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ στην πορεία επίλυσης των προβλημάτων με τους γείτονές της».



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες