Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΑΡΗΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 78-85...



Πρεμιέρα με το δεξί για τον Ολυμπιακό, ο οποίος επικράτησε του Άρη στο Αλεξάνδρειο. Τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα είχαν οι “ερυθρόλευκοι” με τους γηπεδούχους να μειώνουν μέχρι τον πόντο στο τρίτο δεκάλεπτο, αλλά να υποκύπτουν τελικά στην ανωτερότητα των Πειραιωτών. Κορυφαίος ο ασυγκράτητος Λίνας Κλέιζα, ο οποίος τελείωσε τον αγώνα με 24 πόντους. Εξαιρετικός και ο Τσίλντρες, συνεχίζει να κλέβει τις εντυπώσεις ο Μπέβερλι, θετικότατοι οι Βούιτσιτς και Κλέιζα. Εντυπωσιακός για τον Άρη ο Άαρον Μάιλς με 27 πόντους.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθούν οι σημαντικές απώλειες του Άρη: Ο Δήμος Ντικούδης βρίσκόταν εκτός λόγω τραυματισμού, ενώ και ο Νίκος Χατζηβρέττας -παρά το ότι δηλώθηκε στην 12άδα- δεν αγωνίστηκε λόγω ενοχλήσεων στους προσαγωγούς, οι οποίες των ταλαιπωρούν εδώ και πέντε ημέρες.



Το ματς

Ο Γλυνιαδάκης δικαίωσε τον Π. Γιαννάκη σε ό,τι αφορά στη διεκδίκηση του τζάμπολ (ο Ολυμπιακός πήρε την πρώτη κατοχή), αλλά έχασε διαδοχικές μονομαχίες απέναντι στον Άντριου Μπετς, υποπίπτοντας μάλιστα σε δυο γρήγορα φάουλ. Οι “ερυθρόλευκοι” θέλησαν από την αρχή να γίνουν αυτοί τα “αφεντικά” του ρυθμού και του αγώνα. Μετά από εύκολους πόντους του Τσίλντρες και του Κλέιζα, ο Τεοντόσιτς τροφοδότησε υπέροχα τον Μπουρούση για να κρεμαστεί ο τελευταίος από τη στεφάνη του Άρη για το 5-6. Ο Ολυμπιακός είχε σωστή κυκλοφορία της μπάλας, αναζητούσε την ορθότερη επιλογή, ενώ οι παίκτες που υπερτερούσαν αθλητικά έναντι των προσωπικών τους αντιπάλων (όπως οι Τσίλντρες και Κλέιζα) φαίνεται πως είχαν το ελεύθερο να πάνε σε ατομικές ενέργειες. Δυο τέτοιες από τον “Τσίλι” έφεραν το 9-14.

Με τον “Τσίλι” οδηγό

Οι Πειραιώτες είχαν, σε αυτό το διάστημα, βελτιώσει αισθητά την αμυντική προσήλωσή τους και ειδικότερα, την αλληλοκάλυψη, και όταν ο Μπουρούσης τελείωσε όμορφα μια συνεργασία, ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά με 11-18. Σημαντική συνεισφορά είχε και η επιλογή να μαρκάρει τον πλέι μέικερ του Άρη, Άαρον Μάιλς, ο Τσίλντρες. Ο “Άφρο”, αξιοποιώντας το κορμί του και τα μακριά άκρα του, δεν επέτρεπε στον Μάιλς να “δει” γήπεδο και να διαβάσει την “ερυθρόλευκη” άμυνα. Πάντως, αυτό το “κόλπο” δεν συνιστά καινοτομία του εφετινού Ολυμπιακός, καθώς και πέρυσι ο “Δράκος” έδινε συχνά-πυκνά εντολή στον Τσίλντρες να πάει πάνω στον αντίπαλο πόιντ γκαρντ.

Η ώρα του Βασιλόπουλου

Μερικές στιγμές ολιγωρίας στην άμυνα επέτρεψαν στον Άρη να ”μαζέψει” το σκορ στο 16-20 με το τέλος της πρώτης περιόδου και ενώ ο Ολυμπιακός είχε αρχίσει να δυσκολεύεται επιθετικά, ειδικότερα απέναντι στη ζώνη, αφού αυτή ήταν η επιλογή του τεχνικού του Άρη, Φώτη Κτσικάρη, για εκείνο το διάστημα. Η είσοδος του Παπαλουκά άλλαξε εν καιρώ την κατάσταση, καθώς ο “Τσάρος” πρόλαβε σε 9 λεπτά να μοιράσει 4 ασίστ. Κυρίως, όμως, ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος ήταν αυτός που κράτησε επιθετικά τον Ολυμπιακό σε ένα δύσκολο σημείο. Ο προικισμένος φόργουορντ σκόραρε οκτώ από τους επόμενους δέκα πόντους των Πειραιωτών, για το 22-28. Άλλωστε, ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ έχει παράδοση καλών εμφανίσεων απέναντι στον Άρη.

Ο επιθετικός πλουραλισμός των Κλέιζα και Βούιτσιτς

Οι εμπνεύσεις των Βούιτσιτς και Κλέιζα οδήγησαν τον Ολυμπιακό να χτίσει για πρώτη φορά διψήφια διαφορά, 29-40. Ο Κροάτης σέντερ, πέρα από δυο επιτυχημένα τελειώματα προσέφερε και ορισμένες καίριες πάσες για να “ξεκλειδώσει” τη ζώνη του Άρη, ενώ ο Λιθουανός άσος πέτυχε ορισμένα προσωπικά καλάθια αξιοποιώντας το απαράμιλλο επιθετικό του ταλέντο, όπως αυτό εκφράζεται με την πληθώρα του ρεπερτορίου του. Όταν ο Πάτρικ Μπέβερλι διείσδυσε για ένα αποφασιστικό καλάθι και φάουλ, ο Ολυμπιακός είχε ξεφύγει 31-43, κάτι περισσότερο από ένα λεπτό για την κόρνα του ημιχρόνου. Ωστόσο, ένα τρίποντο από τον Ντέι και ένα δύσκολο λέι απ από τον Μάιλς “έκλεισαν” τη διαφορά, με τους “ερυθρόλευκους” να διατηρούν, πάντως, ένα “μαξιλαράκι” ασφαλείας, 36-43.

Λιθουανικό μυδράλιο

Οι “ερυθρόλευκοι” υπέπεσαν σε δυο γρήγορα λάθη στα πρώτα σαράντα δευτερόλεπτα της επανάληψης. Ένα τρίποντο από τον Κλαρκ έφερε τον Άρη ακόμη πιο κοντά, 39-43 ολοκληρώνοντας ένα “κιτρινόμαυρο” σερί 8-0 ανάμεσα στα δυο ημίχρονα. Όμως, ο Τεοντόσιτς απάντησε άμεσα από τα 6μ25 και ακολούθως (ξανα)πήρε το όπλο του ο Λίνας Κλέιζα. Έξι πόντοι από τον Λιθουανό σε δυο λεπτά, ο οποίος είχε ήδη 10 από το πρώτο 20λεπτο, και ο Ολυμπιακός είχε ξανά διψήφια διαφορά, 43-54. Η επιθετικές αρετές του Κλέιζα μοιάζουν, κάποιες στιγμές, αστείρευτες...

Η επαναφορά του Άρη

Όμως, ο Άρης με μπροστάρη τον Μάιλς, ο οποίος συνέχιζε να “ματώνει”, σχεδόν μόνος του, την άμυνα των “ερυθρολεύκων”, έτρεξε ένα καινούριο σερί, 7-0, τούτη τη φορά για να μειώσει σε 50-54. Ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα στην επιθετική άκρη του παρκέ, με τους παίκτες του να μοιάζουν χωρίς συγκέντρωση, γεγονός που έφερνε πολλά λάθη. Ως εκ τούτου, οι γηπεδούχοι έφτασαν το ματς στον πόντο, 55-56, χάρη σε τρίποντο από τη γωνία από τον νεαρό Λίνο Χρυσικόπουλο. Το γήπεδο πήρε “φωτιά”, καθώς για πρώτη φορά ο Άρης έδειχνε αληθινά απειλητικός για τον σαφώς ανώτερο Ολυμπιακό.

Ο Βασιλόπουλος πέρασε σε θέση “4” για να περιορίσει με τις γρήγορες αμυντικές αντιδράσεις τους τις επιθετικές δραστηριότητες των “κιτρινόμαυρων”. Ο Βούιτσιτς, πάντως, ήταν ο παίκτης που σκόραρε 4 συναπτούς πόντους για να “ξεκολήσει” το κάρο από τη λάσπη και να συγκρατήσει των ενθουσιασμό των γηπεδούχων. Το ταμπλό έδειχνε πλέον 55-60, μετά από 30 λεπτά αγώνα.

Κλέιζα και Τσίλντρες “κλείδωσαν” τη νίκη

Ο Μπέβερλι ευστόχησε έξω από τα 6μ25 για να δώσει αέρα οκτώ πόντων, 55-63, στους “ερυθρόλευκους”. Ακόμη μια πολύ καλή, μεστή εμφάνιση από τον νεαρό γκαρντ. Αλλά, εκείνος που ήταν πραγματικά “καυτός” δεν ήταν άλλος από τον Λίνας Κλέιζα, ο οποίος πρόσθεσε ακόμη 4 διαδοχικούς πόντους για να “τσακίσει” την ψυχολογία του Άρη, 65-73. Οι “κιτρινόμαυροι” δεν τα παράτησαν ούτε στιγμή, μείωσαν σε 68-73 και 70-75, αλλά τα καλάθια από τους Τεοντόσιτς και Τσίλντρες διατηρούσαν τη διαφορά ασφαλείας για τον Ολυμπιακό, 70-79, με ενάμιση λεπτό για τη λήξη. Η διαφορά κλάσης των δύο ομάδων ήταν εμφανής παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των παικτών του Κατσικάρη, αλλά και την θερμή συμπαράσταση της κερκίδας των γηπεδούχων, οι οποίοι δεν σταμάτησαν στιγμή να τραγουδούν. Το θαύμα, πάντως, δεν ήρθε και ο Ολυμπιακός πήρε το πρώτο ροζ φύλλο της σεζόν νικώντας 78-85.

Τα δεκάλεπτα: 16-20, 36-43, 55-60, 78-85

Άρης (Κατσικάρης): Κλαρκ 14, Μπετς 6, Ντέι 3, Ρίτσαρτσον 6, Σκορδίλης, Κακιούζης 8, Μπάρλος 8, Μάιλς 27, Χρυσικόπουλος 6

Ολυμπιακός (Γιαννάκης): Παπαλουκάς, Τσίλντρες 17, Βούιτσιτς 10, Γουέιφερ 2, Μπουρούσης 6, Κλέιζα 24, Βασιλόπουλος 8, Γλυνιαδάκης, Μπέβερλι 11, Τεόντοσιτς 3



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες