Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

AΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΤΗΣ ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1,ΤΖΕΝΣΟΝ ΜΠΑΤΟΝ...


Μετά από εννιά χρόνια -μέτριας- παρουσίας στη Φόρμουλα 1, ήρθε η ώρα για τον Jenson Button να κατακτήσει τον τίτλο για το 2009. Ο Βρετανός οδηγός μπορεί να τερμάτισε στην πέμπτη θέση του βραζιλιάνικου GP, αλλά οι τέσσερις βαθμοί που πήρε ήταν αρκετοί για να κόψει πρώτος το νήμα για τη φετινή σεζόν.

Ας δούμε όμως ποιος είναι ο νέος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 και πως έφτασε από την καταξίωση στην αμφισβήτηση και από κει στην κορυφή.

Ο Jenson Button γεννήθηκε στις 19/1/1980 στην πόλη Φρόουμ της επαρχίας Σόμερσετ, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Αγγλία και είναι γιος του παλιού οδηγού ράλι-κρος John Button.
Σε ηλικία 18 ετών ο Button διαγωνίστηκε στο πρωτάθλημα British Formula Ford, κατακτώντας το με εννιά νίκες, ενώ θριάμβευσε επίσης στο τουρνουά Formula Ford Festival. Επίσης, την ίδια χρονιά, κέρδισε τον ετήσιο διαγωνισμό McLaren Autosport BRDC Young Driver Award.

Ο Βρετανός πιλότος συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Φόρμουλα 3 το 1999, με την ομάδα της Promatecme. Τερμάτισε πρώτος σε τρεις αγώνες και αναδείχθηκε καλύτερος νέος οδηγός της χρονιάς. Στη γενική βαθμολογία, ο Button κατέκτησε την τρίτη θέση πίσω από τους Marc Hynes και Luciano Burti.

Το 2000, σε ηλικία 20 ετών, έφτασε η στιγμή για τον φιλόδοξο πιλότο, να γνωρίσει τον μαγικό κόσμο της F1 με τα χρώματα της Williams. Τα πρώτα δείγματα γραφής ήταν θετικότατα με τον πρωτοεμφανιζόμενο Button να κατακτά την όγδοη θέση, πίσω από σπουδαία ονόματα του θεσμού όπως ο Michael Schumacher και ο Μika Hakkinen.

Ένα χρόνο αργότερα, με την ομάδα της Benetton αυτή τη φορά, ο νεαρός οδηγός δεν καταφέρνει να αποδώσει τα προσδοκώμενα, τερματίζοντας στην 17η θέση της βαθμολογίας (πήρε μόλις δύο βαθμούς).

Το 2002 ήρθε η ώρα της γαλλικής Renault να ντύσει στα χρώματά της τον Jenson Button με το πρόσημο να είναι θετικό, καθώς ο 22χρονος πλέον πιλότος, κατέκτησε την έβδομη θέση, μία παραπάνω από τον σαφώς πιο έμπειρο συμπαίκτη του Jarno Trulli.

Παρόλα αυτά, για τέταρτη φορά σε ισάριθμες σεζόν, ο Button παίρνει μεταγραφή στην αγγλική BAR (British American Racing τα αρχικά), μία ομάδα που μπήκε στη Φόρμουλα 1 μόλις τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Την πρώτη χρονιά τερμάτισε ένατος, για να φτάσουμε στο 2004 όταν ο Βρετανός πιλότος κατέκτησε την τρίτη θέση της κατάταξης, με 85 βαθμούς, πίσω μόνο από τον αξεπέραστο Michael Schumacher και τον Rubens Barrichello. Τρεις φορές μάλιστα άγγιξε τη νίκη και συγκεκριμένα στα GP του Σαν Μαρίνο, του Μονακό και της Κίνας αλλά τελικά πήρε τη δεύτερη θέση.

Η επόμενη χρονιά δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένη μιας και ο Button επέστρεψε στα “ρηχά” τερματίζοντας ένατος και ως εκ τούτου, επήλθε το “διαζύγιο” με την BAR.

Η πρώτη νίκη σε GP, έμελλε να έρθει μετά από έξι χρόνια παρουσίας στον θεσμό και πέντε διαφορετικές ομάδες. Συγκεκριμένα, στην Ουγγαρία στις 6 Αυγούστου. Αξίζει να σημειωθεί πως η αυτή η νίκη του Button ήταν η μοναδική νίκη από οδηγό άλλης εταιρείας (της Honda δηλαδή), εκτός από τη Ferrari και τη Renault που θριάμβευσαν στους υπόλοιπους 17 αγώνες GP. Η έκτη θέση στη γενική βαθμολογία ήταν αρκετά τιμητική για εκείνον και την Honda.

Δυστυχώς για εκείνον όμως, η επόμενη διετία ήταν καταστροφική. Ο Βρετανός πιλότος αναδείχτηκε 15ος το 2007 και 18ος το 2008, κατακτώντας τις χειρότερες θέσεις κατά την οκταετία που βρισκόταν στη Φόρμουλα 1.

Έτσι, όταν ο Button ξεκινούσε τη συνεργασία του με την Brawn-Mercedes στις 5 Μαρτίου, ίσως ελάχιστοι να περίμεναν αυτή την εξέλιξη στην φετινή κούρσα του πρωταθλήματος. Ο 29χρονος οδηγός απέδειξε την αξία του και μάλιστα από τα πρώτα GP της σεζόν. Και μόνο το γεγονός ότι ξεκίνησε με έξι στις επτά νίκες τα λέει όλα, καθώς με αυτόν τον τρόπο ο Βρετανός έβαλε τις βάσεις για τον τίτλο που τελικά ήρθε πανηγυρικά.




Γνωρίζετε ότι:

* Είναι γιος του παλιού οδηγού ράλι-κρος John Button.

* Πήρε το όνομα του από τον φίλο του πατέρα του και επίσης οδηγό ράλι-κρος, Erling Jensen από τη Δανία, αλλά αντί για Jensen, ονομάστηκε Jenson για να μην έχει το ίδιο όνομα με την ομώνυμη κατασκευάστρια εταιρία σπορ αυτοκινήτων.

* Σε ηλικία οκτώ ετών ο πατέρας του, του αγόρασε το πρώτο του αυτοκίνητο καρτ, ενώ τρία χρόνια αργότερα ο μικρός Button σημείωσε 34 νίκες σε ισάριθμους αγώνες, κατακτώντας δια περιπάτου το British Cadet Cart Championship για το 1991.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες