Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

OΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ...''ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΔΑΣ''!!!






Γιώργος Κούδας : Η αιτία (;) του μίσους μεταξύ ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού
ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ...

Είναι γνωστό τοις πάσι οτι οι ΠΑΟΚτζήδες ακούνε "Ολυμπιακός" και παθαίνουν αναφυλακτικό σοκ. Ήταν πάντοτε έτσι; Σαφώς και όχι, άλλωστε ρίχνοντας μια ματιά στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας θα δεί οτι ουδέποτε μέχρι τη δεκαετία του '60 υπήρχε κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις των ομάδων. Βοηθούσε φυσικά και το γεγονός πως δεν είχε υλοποιηθεί ακόμα το "ενιαίο πρωτάθλημα", η θέσπιση της Α' Εθνικής Κατηγορίας δηλαδή, οπότε ο ΠΑΟΚ αισθανόταν βασιλιάς (όπως και όλες οι ομάδες κατα τόπους) στον μικρόκοσμο των τοπικών πρωταθλημάτων, όπως προείπαμε. Και πάλι όμως, δεν υπήρχαν ποτέ προβλήματα στις σχέσεις των δύο συλλόγων.

Ώσπου φτάνουμε στο σωτήριον έτος 1966. Στον ΠΑΟΚ της... φάπας της δεκαετίας του '60, ένας παίκτης ξεχώριζε αν και νεαρός : Ο Γιώργος Κούδας.


Ποιός ήταν ο Γιώργος Κούδας; Γεννηθείς στις 23/11/1946 στον Άγιο Παύλο Θεσσαλονίκης. Σε ηλικία 12 ετών εντάχθηκε στην ομάδα παίδων του ΠΑΟΚ όπου ξεχώρισε αμέσως για τη γρήγορη σκέψη του και τον πολύ καλό χειρισμό της μπάλας. Στις μικρές ομάδες μένει μέχρι το 1963 και τη σεζόν 1963-1964, σε ηλικία 17 ετών, κάνει το ντεμπούτο του στην ομάδα των ανδρών του ΠΑΟΚ, έχοντας 15 επίσημες συμμετοχές και 2 γκολ. Στη 2η του σεζόν είχε 18 συμμετοχές και 1 γκολ, αλλά τη σεζόν 1965-1966 έβγαλε μάτια, με 32 επίσημες συμμετοχές και 14 γκολ. Ο Κούδας σε ηλικία 20 ετών, έδειχνε ικανός για μεγάλα πράγματα και θα ήταν αδύνατον να μην προσελκύσει το ενδιαφέρον άλλων ομάδων.



Ο Ολυμπιακός κάνει την κίνηση του και μιλάει με τον Γιώργο Κούδα και τον πατέρα του, καθώς τότε δεν υπήρχαν επαγγελματικά συμβόλαια, παράνομες προσεγγίσεις κλπ κλπ. Ο Ολυμπιακός λοιπόν ΚΑΘ'ΟΛΑ ΝΟΜΟΤΥΠΑ (όσο και αν δεν αρέσει αυτό σε κάποιους κολλημένους) προσεγγίζει τον ποδοσφαιριστή και καμμία προσπάθεια "αρπαγής" του δεν υφίσταται. Πολύ περισσότερο απ'τη στιγμή που ο ίδιος ο Κούδας έκανε... τούμπες στο ενδεχόμενο της μεταγραφής του στον Ολυμπιακό και δε δίστασε να το διατρανώσει με τη συνέντευξη του αδιάψευστο μάρτυρα. Όπως προείπαμε, δεν υπήρχαν επαγγελματικά συμβόλαια τότε οπότε το μόνο που χρειαζόταν για να γίνει η μεταγραφή ενός παίκτη σε κάποιον άλλον σύλλογο, ήταν η συγκατάθεση του συλλόγου του. Το μοναδικό παράθυρο που υπήρχε εκείνη την εποχή σε περίπτωση που ο σύλλογος δεν έδινε την συγκατάθεση του, ήταν να μείνει για δύο χρόνια εκτός αγωνιστικής δράσης, αλλά απ΄το δεύτερο χρόνο υπήρχε το περιθώριο της συμμετοχής του παίκτη σε φιλικούς αγώνες και στη συνέχεια φυσικά εντασσόταν κανονικά στις υποχρεώσεις της ομάδας.


Ο Κούδας, ΑΦΟΥ ΑΡΧΙΚΑ ΖΗΤΗΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠ'ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ (ΠΟΥ ΔΕ ΤΟΥ ΤΑ ΕΔΩΣΑΝ) ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ λοιπόν :


(α) Αποδέχθηκε την εξαιρετική οικονομική πρόταση του Ολυμπιακού,
(β) δήλωσε "όνειρο ούτως ή άλλως το να αγωνισθεί με τον Ολυμπιακόν" και

(γ) εξασφάλισε μέχρι και τον πατέρα του, που του προσφέρθηκε απ'τον Ολυμπιακό ένα μαγαζί στο Πασαλιμάνι. Εν συνεχεία έδωσε ιστορική συνέντευξη που διατράνωνε την Ολυμπιακοφροσύνη του, καταρρίπτοντας από μόνος του τις θεωρίες περί... μεθοδεύσεων του Ολυμπιακού. Και φυσικά μάζεψε τα μπαγκάζια του και μετακόμισε στον Πειραιά ξεκινώντας προπονήσεις με τον Ολυμπιακό.

Με τον Κούδα να... τραγουδάει για να παίξει στον Ολυμπιακό και να εγκαθίσταται στον Πειραιά οικογενειακώς με στόχο να "εκβιάσει" ο ίδιος τον ΠΑΟΚ για να δώσει τη συγκατάθεση του, το κλίμα στη Θεσσαλονίκη βάραινε επικίνδυνα για τη διοίκηση του ΠΑΟΚ. Ο κόσμος που έβλεπε "κάτι καλό" στον Κούδα μέσα στο τσούρμο των άμπαλων που είχαν βαφτίσει παικταράδες, δεν ήθελε ούτε να ακούει το ενδεχόμενο μεταγραφής, και δη σε ομάδα της Αττικής. Ο Κούδας συν τοις άλλοις είχε... ερωτοχτυπηθεί με την νεαρή Μαρία Μπόνου (ή Μαρί Μπονέ, το καλλιτεχνικό της) και οι κοινές εμφανίσεις τους κοσμούσαν τις κοσμικές στήλες. Κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον κόσμο του ΠΑΟΚ, καθώς η λεζάντα "ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού" ήταν μαχαιριά στην καρδιά. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ κινητοποιείται, ακολουθεί πορεία διαμαρτυρίας που αναγκάζει τη διοίκηση να βγάλει ανακοίνωση πως ο ΠΑΟΚ δεν παραχωρεί τον Κούδα ούτε με 100.000.000 δραχμές. Ο Κούδας την ίδια ώρα πάντως, έκανε κανονικά τις προπονήσεις του και αγωνιζόταν σε φιλικούς αγώνες με τον Ολυμπιακό.

Μπροστά στην πίεση του κόσμου, η διοίκηση του ΠΑΟΚ ήταν λογικό - υπό το φόβο της διαπόμπευσης - διατράνωνε πως "δεν θα ενδώσει" και ο συγχωρεμένος Γιώργος Παντελάκης έκανε την ιστορική δήλωση πως "...ο Κούδας θα πάει στον Ολυμπιακό μόνο αν βγάλει φαλάκρα με μαλλιά". Συν τοις άλλοις, αλλάζει το πολίτευμα στη χώρα και εμφανίζεται στον ποδοσφαιρικό ορίζοντα ο "αναμορφωτής" Ασλανίδης. Η πρώτη κίνηση του Ασλανίδη ως Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού ήταν να ακυρώσει τη μεταγραφή του Κούδα και να τον στείλει "πακέτο" με τη σύμφωνη γνώμη του Ολυμπιακού πίσω στη Θεσσαλονίκη.

Η επιστροφή του Κούδα γιορτάστηκε σαν... Εθνική γιορτή : Ο κόσμος έχει βγεί στους δρόμους και πανηγυρίζει, φωνάζοντας συνθήματα για το "κράτος των Αθηνών". Στο πρώτο παιχνίδι με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, ο Κούδας αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ να κερδίζει με 2-1 και τον Κούδα να πετυχαίνει και τα δύο γκολ. Τα επινίκια γιορτάζονται με πορεία, με κάποιους να μεταφέρουν ένα αληθινό φέρετρο σε ένδειξη "κηδείας" του Ολυμπιακού. Ο ΠΑΟΚ είχε βρεί την απάντηση για το τι έφταιγε και ήταν μια ζωή κομπάρσος : Ο Ολυμπιακός έφταιγε. Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα...



Η ιστορία του Κούδα καλλιέργησε κλίμα έχθρας προς τον Ολυμπιακό για τους ΠΑΟΚτζήδες, οι οποίοι δε λάμβαναν καθόλου υπ'όψιν το γεγονός πως ο ΙΔΙΟΣ Ο ΚΟΥΔΑΣ ήταν αυτός που επιθυμούσε διακαώς τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Εκτός αν υπάρχει κανείς που πιστεύει οτι ο Ολυμπιακός πήγε να πάρει τον Κούδα χωρίς να θέλει το άμοιρο το παιδί. Ο μεγάλος υπαίτιος του μίσους που καλλιεργήθηκε και μεταλαμπαδεύτηκε στις επόμενες γενιές ΠΑΟΚτζήδων είναι ο Γιώργος Κούδας, που ποτέ δεν είχε το θάρρος να τιμήσει τα παντελόνια που φοράει και να πεί "ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗ να πάω στον Ολυμπιακό". Αντί αυτού, το μόνο που έχει δηλώσει είναι πως οι δημοσιογράφοι έσπευδαν να τον φωτογραφήσουν σε σπορ αυτοκίνητα φίλων, σε στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης σε περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά και όσο να'ναι οι εικόνες αυτές μεγάλωσαν την ένταση και τον θυμό στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε του ήταν προτιμότερο να το παίξει ήρωας ΠΑΟΚάρας, χώρια που ήταν και πολύ πιο εύκολο.



Σημαντική σημείωση : Ένα απ'τα μεγαλύτερα παραμύθια που πουλήθηκε στον κόσμο όχι μόνο του ΠΑΟΚ αλλά και γενικότερα, ήταν πως "η χούντα πήγε να κάνει δώρο τον Κούδα στον Ολυμπιακό". Παπαριές καμαρωτές : Εκτός του γεγονότος οτι ο ίδιος ο Κούδας ήθελε σαν τρελός να παίξει στον Ολυμπιακό και το δήλωνε και ο ίδιος, η μεταγραφή πήγε να γίνει το καλοκαίρι του 1966 επομένως καμμία χούντα δεν υπήρχε. Και επειδή είναι τουλάχιστον αστείο να επικαλείται και... δυσμενή αντιμετώπιση απ'τη χούντα ο ΠΑΟΚ (που επί χούντας έφτιαξε την ομολογουμένως καλή ομάδα της δεκαετίας του '70), αρκεί να υπενθυμίσουμε πως η πρώτη διοικητική πράξη του Ασλανίδη ως ΓΓΑ, ήταν η ακύρωση της μεταγραφής Κούδα στον Ολυμπιακό. Μια ακύρωση που επετεύχθη πολύ εύκολα με εντολή Ασλανίδη και εκτέλεση Μπουζάκη (διορισμένο στο Δ.Σ. του Ολυμπιακού απ'τη χούντα).

Επίσης, οι σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας είχαν τις λιγότερες "απώλειες" σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα απ'την παρεμβατικότητα του Ασλανίδη : Ο στόχος του καθεστώτος ήταν η µείωση των σωµατείων και η δηµιουργία πρωταθλήµατος µε βάση τις πρωτεύουσες των νοµών. Αστέρας Τρίπολης, Εργοτέλης, Προοδευτική, Θύελλα Πατρών, Διαγόρας Ρόδου είδαν τις ομάδες τους να συγχωνεύονται με άλλες - στο δύσμοιρο Εργοτέλη επεβλήθη μάλιστα να συγχωνευθεί με τον μεγάλο του αντίπαλο, ΟΦΗ - και να εξαφανίζονται απ'τον ποδοσφαιρικό χάρτη, σε αντίθεση με σωματεία της Βορείου Ελλάδος. Αυτά ως αποκατάσταση της αλήθειας για τον "αδικημένο" Βορρά.

ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ ΕΙΧΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΣΩ!!!ΠΟΙΟΙ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΜΥΑΛΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ...ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ,ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ...ΜΙΛΑΝΕ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ!ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΛΟΙΠΟΝ...

1 σχόλια:

Toumpa Libre είπε...

Ωραίο το άρθρο σου,αλλά η εμπάθειά σου στους Παοκτσίδες και στη Θεσσαλονίκη το κάνει εκνευριστικό.

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες